Τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων οκτώ μηνών κατέγραψε την Τετάρτη ο Dow Jones , ενώ στα «κόκκινα» βρέθηκαν και τα χρηματιστήρια σε Ασία και Αυστραλία.
Οι απώλειες στη Wall Street προκάλεσαν παγκόσμια αναταραχή σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
Το κλίμα αυτό δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη αγωνία στην Αθήνα καθώς ζητείται ομαλότητα στο Χρηματιστήριο μετά το πτωτικό σερί των τελευταίων ημερών.
Μπορεί η παρέμβαση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννη Στουρνάρα να λειτούργησε καταλυτικά ώστε να μετριαστούν οι απώλειες, ωστόσο δεν οδήγησε στην ανατροπή της κατάστασης, καθώς οι απώλειες, έστω και οριακές, συνεχίστηκαν και την Τετάρτη και μαζί το πτωτικό σερί των τελευταίων ημερών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Επέμβαση Τραμπ μετά το μίνι κραχ
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκρινε ότι το κύμα ρευστοποιήσεων το οποίο καταγράφεται στο χρηματιστήριο στη Γουόλ Στριτ αποτελεί στην πραγματικότητα μια «διόρθωση» που αναμενόταν εδώ και καιρό, ωστόσο παράλληλα έκρινε ότι η απόφαση της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, ή Fed) να συνεχίσει την πολιτική σταδιακής αύξησης των επιτοκίων της δείχνει πως τα στελέχη της έχουν «τρελαθεί».
Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με πτώση 831,83 μονάδων (-3,15%), στις 25.598,74 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών τεχνολογίας έκλεισε μειωμένος κατά 315,97 μονάδες (-4,08%), στις 7.422,05 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, ο οποίος θεωρείται ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση 94,66 μονάδων (-3,29%), στις 2.785,68 μονάδες.
Η πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών αποδόθηκε κυρίως στις ανησυχίες για το υψηλότερο κόστος δανεισμού των ΗΠΑ. Η άνοδος των αποδόσεων των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου και τα οικονομικά δεδομένα στις ΗΠΑ εγείρουν ανησυχίες πως η Fed μπορεί να επιταχύνει την άνοδο των επιτοκίων.
«Βουτιά» στις ασιατικές αγορές
Σημαντική πτώση των δεικτών καταγράφηκε κατά τις πρώτες συναλλαγές μετά το άνοιγμα του χρηματιστηρίου στο Τόκιο, που μοιάζει να ακολουθεί κατά πόδας την τάση στη Wall Street.
Λίγη ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο δείκτης Nikkei κατέγραφε πτώση 765,04 μονάδων (–3,25%), στις 22.741,00 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix κατέγραφε πτώση 56,67 μονάδων (–3,21%), στις 1.707,19 μονάδε