Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί έκανε την Πέμπτη λόγο για ένα σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας «που δεν είναι καλό για τους πολίτες», ενώ για τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η Ιταλία, χώρα-μέλος της ευρωζώνης, οφείλει να «σεβαστεί τους κανόνες του μπλοκ» για τη δημοσιονομική πειθαρχία.
«Δεν δέχομαι την ιδέα ότι υπάρχει από τη μία πλευρά μια γραφειοκρατική Κομισιόν και από την άλλη ο προϋπολογισμός του λαού. Ένας προϋπολογισμός που αυξάνει το χρέος, είναι ένας προϋπολογισμός που δεν είναι καλός για τους πολίτες», δήλωσε ο Μοσκοβισί σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο, στο περιθώριο των συναντήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Μπαλί.
Η λαϊκιστική κυβέρνηση που κυβερνά στην Ιταλία, θέτοντας ως στόχο ένα δημόσιο έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ για τον επόμενο χρόνο, προκάλεσε στα τέλη Σεπτεμβρίου την έντονη ενόχληση των Βρυξελλών και αναταραχές στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Αυτό το σχέδιο του προϋπολογισμού, που τροποποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα και πρέπει να κατατεθεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, προβλέπει τώρα το έλλειμμα στο 2,1% το 2020 και στο 1,8% το 2021. Η προηγούμενη κεντροαριστερή κυβέρνηση προέβλεπε ότι θα διαμορφωθεί στο 0,8% το 2019.
Το αρχικό προσχέδιο κρίθηκε ότι ήταν έξω από τους κανόνες της ευρωζώνης σύμφωνα με τον Μοσκοβισί, που χαρακτήρισε το δημόσιο χρέος της Ιταλίας «εκρηκτικό». Στο 130% του ΑΕΠ, η Ιταλία έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό χρέους στην ευρωζώνη μετά την Ελλάδα.
Για τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, «πρόκειται για κανόνες σε αυτή την περίπτωση βασικούς: όταν μια χώρα χρεώνεται, φτωχαίνει, και ποιος πληρώνει τελικά το δημόσιο χρέος; Ο πολίτης».
«Ένας προϋπολογισμός όπου το (δημόσιο) έλλειμμα αυξάνεται στο 2,4%, όπου το διαρθρωτικό έλλειμμα επιδεινώνεται, είναι ένας προϋπολογισμός που κινδυνεύει να είναι σε σημαντική απόκλιση από τα ευρωπαϊκά πρότυπα», δήλωσε ο Μοσκοβισί.
«Όταν ανήκει κανείς σε μια ένωση, και αποφασίζει να παραμείνει σε αυτή, τότε πρέπει να τηρεί τους κανόνες της», και «αυτό αφορά σίγουρα τις δεσμεύσεις της Ιταλίας (σε ό,τι αφορά) τη δημοσιονομική πειθαρχία», δήλωσε από την πλευρά της η Λαγκάρντ επίσης στο περιθώριο της ίδιας συνόδου.
Πώς θα αντιδράσει η ΕΕ στον ιταλικό προϋπολογισμό; «Πρέπει να αποφύγουμε να προκαλέσουμε μια κρίση μεταξύ των Βρυξελλών και της Ρώμης, δεν έχει νόημα. Η Ιταλία είναι στην καρδιά της ευρωζώνης (…) Αλλά δεν μπορούμε πλέον να δεχθούμε ότι το ιταλικό δημόσιο χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται. Πρέπει να βρούμε ένα τρόπο» επέμεινε ο Μοσκοβισί.
Ο Μοσκοβισί περιμένει τώρα την επίσημη παρουσίαση του προσχεδίου του προϋπολογισμού της Ιταλίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οποίο έχει προγραμματιστεί για την Δευτέρα. «Τότε θα ενεργήσουμε αναλόγως», δήλωσε.