Τα δίνουν όλα για τον «θείο Σαμ» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και ο Πάνος Καμμένος. Το ταξίδι του υπουργού Αμυνας στις ΗΠΑ και οι δηλώσεις του κατά τη διάρκεια του τετ α τετ με τον ομόλογό του Τζέιμς Μάτις για επέκταση της χρήσης των ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων από τις αμερικανικές δυνάμεις σε πιο μόνιμη βάση σε Λάρισα, Βόλο και Αλεξανδρούπολη επιβεβαιώνουν όχι απλώς ένα φλερτ, αλλά σφιχταγκάλιασμα της κυβέρνησης με τους Αμερικανούς.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ φαίνεται πως δεν διστάζει να κάνει ό,τι δεν τόλμησαν άλλες ελληνικές με την αμερικανική κυβέρνηση στη μεταπολιτευτική περίοδο. Προσφέρουν δηλαδή επιπλέον διευκολύνσεις – εκτός δηλαδή της στρατιωτικής βάσης της Σούδας – στις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις. Ο Καμμένος υποστήριξε επί λέξει την ώρα της συνάντησης με τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις στο αμερικανικό Πεντάγωνο – μάλιστα η δήλωση έχει καταγραφεί στην τηλεοπτική κάμερα και το βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα από τους Αμερικανούς – πως «είναι σημαντικό για την Ελλάδα οι ΗΠΑ να αναπτύξουν στρατιωτικές δυνάμεις στη χώρα σε μια πιο μόνιμη βάση, όχι μόνο στον κόλπο της Σούδας, αλλά επίσης στον Βόλο, στη Λάρισα και στην Αλεξανδρούπολη».
Λίγα λεπτά αργότερα, ωστόσο, ο Πάνος Καμμένος στις δηλώσεις του προς τους έλληνες ανταποκριτές στην Ουάσιγκτον απέφυγε να μιλήσει για συγκεκριμένες εγκαταστάσεις της χώρας μας που θα χρησιμοποιούνται από τις ΗΠΑ. Σε ερώτηση πώς σχολιάζει το γεγονός ότι για πρώτη φορά ο αμερικανός υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα στρατιωτική βάση, ο υπουργός Αμυνας, ουσιαστικά είπε πως είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε με ανοιχτές αγκάλες αμερικανικές δυνάμεις σε κάποιες εξ αυτών. «Υπάρχουν δομές οι οποίες θα ήταν πολύ ενδιαφέρον για την Ελλάδα να έρθουν κοντά μας. Μην ξεχνάμε ότι έχουμε μπει πλέον σε μια περίοδο στην οποία έχουμε νέα είδη απειλών, υπάρχει ο κυβερνοπόλεμος, οι δορυφορικές πληροφορίες, πάρα πολλά νέα μέσα τα οποία έχουν αναπτύξει οι ΗΠΑ και με την παρουσία τους στην Ελλάδα θα μπορούν να μας βοηθήσουν πάρα πολύ και στη δική μας αμυντική πολιτική». Τα ερωτήματα που προκύπτουν για την κυβέρνηση είναι πολλά καθώς αν τελικώς η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να παράσχει περαιτέρω στρατιωτικές διευκολύνσεις στους Αμερικανούς, οφείλει να αποκαλύψει αν αυτές συνοδεύονται και από ανταλλάγματα προς την Ελλάδα από τις ΗΠΑ και ποια είναι αυτά.
ΑΠΟ ΠΕΡΥΣΙ ΣΤΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΧΑΛΙ. Η κυβέρνηση της πρώτη φορά Αριστεράς δεν έπεσε ξαφνικά στην αγκαλιά του «θείου Σαμ». Από πέρυσι άρχισε, με το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και στη συνέχεια το Μαξίμου, όπως όλα δείχνουν, φαίνεται ότι πόνταρε στο χαρτί του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας μας και της αναζήτησης διεθνών συμμαχιών βλέποντας ότι το κλίμα στο εσωτερικό δεν είναι καθόλου καλό, με το Μνημόνιο να είναι παρόν. Κάπως έτσι οι ΗΠΑ έγιναν η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ και μέσα στη χρονιά παρατηρήθηκε πολύ συχνό πηγαινέλα αμερικανών αξιωματούχων στη χώρα μας και αντίστροφα. Είχε προηγηθεί δε η συμφωνία της κυβέρνησης για την αναβάθμιση των ελληνικών F-16. Μόλις πριν από έναν μήνα, εξάλλου, η επίσκεψη του αμερικανού αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγού Τζόζεφ Ντάνφορντ, στην Ελλάδα είχε δώσει σαφές στίγμα για την πρόθεση της χώρας μας να προσφέρει περαιτέρω διευκολύνσεις στις αμερικανικές δυνάμεις. Μετά τη συνάντησή του με τον έλληνα αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη ο Ντάνφορντ είχε δηλώσει στους αμερικανούς δημοσιογράφους πως οι Ελληνες είναι ανοιχτοί στη διεύρυνση της στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Και είχε επισημάνει πως ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Αποστολάκης, του εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την παροχή περαιτέρω χρήσης και πρόσβασης των ΗΠΑ σε ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ. Οι διαβεβαιώσεις Καμμένου προς τον αμερικανό ομόλογό του για παροχή τριών νέων στρατιωτικών εγκαταστάσεων πυροδοτούν και πολιτική σύγκρουση: ο τομεάρχης Αμυνας της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας υποστήριξε μεταξύ άλλων «πως θέλουμε τα ανταλλάγματα να είναι προς όφελος του ελληνικού λαού και όχι της περαιτέρω παραμονής αυτής της κυβέρνησης στην εξουσία. Να γίνει ξεκάθαρο τι κερδίζει η χώρα μας», ενώ το Κίνημα Αλλαγής, διά του Ανδρέα Λοβέρδου, κάλεσε τον Πρωθυπουργό να απαντήσει εάν «έχει δώσει εξουσιοδότηση στον Καμμένο να διαπραγματεύεται τέτοια θέματα και βάσει ποιου άγνωστου για την υπόλοιπη Ελλάδα σχεδιασμού». «Αυτή η κυβέρνηση είναι το καλύτερο “βαποράκι” των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή» ήταν το επικριτικό σχόλιο από το ΚΚΕ.
Πού θέλει η Ουάσιγκτον στρατιωτική παρουσία
Τα στρατιωτικά αεροδρόμια της Λάρισας και του Βόλου είναι οι δύο εγκαταστάσεις όπου οι ΗΠΑ επιθυμούν να έχουν στρατιωτική παρουσία σε πιο μόνιμη βάση. Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», αλλά όπως προκύπτει και από τα ίδια τα λεγόμενα των αμερικανών αξιωματούχων, η ναυτική βάση της Σούδας δεν καλύπτει πλέον τις ΗΠΑ. Ετσι αναζητούν κι άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη χώρα μας για τα πιο σύγχρονα όπλα τους. Το ενδιαφέρον τους αυτό συνδέεται και με τις διεθνείς εξελίξεις στην περιοχή, στη Συρία και τη Λιβύη, την έντονη δραστηριοποίηση του ρωσικού στόλου στη Μεσόγειο και την ταυτόχρονη ψύχρανση των σχέσεών τους με την Τουρκία.
ΟΡΜΗΤΗΡΙΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ. Η 110 Πτέρυγα Μάχης (ΠΜ) στη Λάρισα αλλά και το στρατιωτικό αεροδρόμιο Στεφανοβίκειου στον Βόλο είναι δύο από τις περιοχές που οι αμερικανοί επιδιώκουν να ισχυροποιήσουν την παρουσία τους. Στην 110 ΠΜ στη Λάρισα μετασταθμεύουν τα αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Reaper. Τα UAVs επικεντρώνονται στη συλλογή πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης στην περιοχή. Τώρα, όπως όλα δείχνουν, οι Αμερικανοί επιθυμούν περαιτέρω χρήση της 110 ΠΜ και χρονικά, αλλά ενδεχομένως και για άλλα αεροσκάφη, μαχητικά. Τον περασμένο Αύγουστο εξάλλου είχαν προσγειωθεί στην 110 ΠΜ για πρώτη φορά δύο αμερικανικά μαχητικά F-22. Είχαν παραμείνει εκεί για δύο 24ωρα στο πλαίσιο της συνεργασίας της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ με χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. Αλλά και στο αεροδρόμιο του Στεφανοβίκειου, στον Βόλο, σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει προγραμματισμός να μετασταθμεύσουν αμερικανικά ελικόπτερα στο πλαίσιο άσκησης.
ΛΙΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ. Τα σενάρια για χρήση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης από αμερικανικές δυνάμεις αναθερμάνθηκαν μετά την πραγματοποίηση της νατοϊκής άσκησης Noble Jump 2017 τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς. Τότε η χώρα μας με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είχε προσφέρει διευκολύνσεις – και σε αμερικανικές δυνάμεις – σε μέσα και προσωπικό. Πέρυσι δε οι Αμερικανοί είχαν φέρει στρατιωτικά ελικόπτερα Black Hawk από την Ευρώπη μέσω του λιμανιού.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ είναι επίσης το στρατιωτικό αεροδρόμιο Ανδραβίδας (117 ΠΜ) για χρήση από αμερικανικά μαχητικά. Αλλωστε στην πολυεθνική άσκηση «Ηνίοχος» έχουν συμμετάσχει αρκετές φορές αμερικανικά αεροπλάνα. Ακόμη, το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ φέρεται ότι έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον επίσης για το στρατιωτικό αεροδρόμιο Ακτίου, απ’ όπου επιχειρούν συχνά τα νατοϊκά ιπτάμενα «ραντάρ» Αwacs, αλλά και της Καλαμάτας (120 ΠΕΑ).
Στο παρελθόν έχει ακουστεί πως υπάρχει ενδιαφέρον των ΗΠΑ και για χρήση της Καρπάθου, χωρίς εντούτοις, ούτε από την ελληνική ούτε από την αμερικανική πλευρά να έχει επιβεβαιωθεί.