Την άπψη ότι η επίσκεψη του προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ θα αποτελέσει αφορμή για μια νέα αρχή στις ελληνογερμανικές σχέσεις, εξέφρασε ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να αφήσουν πίσω τα χρόνια των Μνημονίων και τα εκατέρωθεν στερεότυπα, που δηλητηριάζουν τις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας προσβλέποντας σε ένα μέλλον ισότιμης συνεργασίας.
Παράλληλα αναφερόμενος στο ζήτημα των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων, ο κ.Τσίπρας είπε ότι δεν πρέπει να κρύψουν «κάτω από το χαλί» τις όποιες διαφορές έρχονται από το μακρινό παρελθόν, για τις οποίες σημείωσε ότι «πρέπει να λυθούν με βάση το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο όλοι σεβόμαστε» και να δουλέψουν σκληρά προκειμένου να περιορίσουν τις ακραίες και λαϊκιστικές φωνές στο κοινό ευρωπαϊκό σπίτι.
Ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορές και στη Συμφωνία των Πρεσπών, κάνοντας λόγο για ένα μοντέλο συμφωνίας ανάμεσα σε δύο λαούς που θέλουν να ζήσουν ειρηνικά: «Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα μοντέλο συνεννόησης ανάμεσα σε δύο λαούς που θέλουν να ζήσουν ειρηνικά χωρίς να υποτιμούν ο ένας την ιστορία και την ταυτότητα του άλλου, ένα θαρραλέο βήμα που νομίζω ότι συμβάλλει στη σταθερότητα στα Βαλκάνια και κατ επέκταση στην ευρύτερη περιοχή», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Από τη μεριά του ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταινμάιερ ζήτησε συγγνώμη για τις φρικαλεότητες του ναζισμού στην Ελλάδα, δηλώνοντας ότι δεν θέλει να ξεχάσουμε το παρελθόν, ούτε να παραβλέψει την ηθική ενοχή για αυτές τις φρικαλεότητες και συμφώνησε με τον κ. Τσίπρα που μίλησε για μια νέα αρχή στις ελληνογερμανικές σχέσεις, λέγοντας: «Δικαίως αναφερθήκατε σε μια νέα αρχή, μπορούμε να γράψουμε ένα καινούριο κεφάλαιο των σχέσεων των δύο χωρών».
Αναφερόμενος δε στην Συμφωνία των Πρεσπών ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, χαρακτήρισε «εξαιρετικά θαρραλέα», την προσπάθεια του ελληνα πρωθυπουργού προκειμένου να υπάρξει συνεννόηση με την ΠΓΔΜ και εξέφρασε τον σεβασμό του γι αυτή την προσπάθεια.
Παράλληλα εξέφρασε τη λύπη του γιατί με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ δεν έχει δοθεί μια τελική λύση, προσθέτοντας ότι ελπίζει να μην ήταν μάταιες οι μέχρι τώρα προσπάθειες.
Διαβάστε επίσης:
Παυλόπουλος σε Σταϊνμάγερ: Απαράβατος όρος για τη συνέχεια η αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ