Δεκαεπτά άτομα καταδικάστηκαν την Πέμπτη σε θάνατο από στρατιωτικό δικαστήριο για επιθέσεις εναντίον εκκλησιών το 2016 και 2017 που προκάλεσαν συνολικά 74 θανάτους, έγινε γνωστό από δικαστική πηγή και από πηγή ασφαλείας.
Εξάλλου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, 19 άνθρωποι καταδικάστηκαν σε ισόβια και άλλοι δέκα σε ποινές 10 έως 15 ετών κάθειρξης, στην υπόθεση αυτή που αφορά τις επιθέσεις που σημειώθηκαν στο Κάιρο, τον Δεκέμβριο του 2016, και στην Τάντα και την Αλεξάνδρεια, τον Απρίλιο του 2017. Την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές είχε αναλάβει η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).
Αυτοί οι 46 κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για τη δολοφονία 74 ανθρώπων και απόπειρα δολοφονίας 152 άλλων, που βρίσκονταν εκεί όταν σημειώθηκαν οι επιθέσεις, προσέθεσαν οι πηγές αυτές.
Αποσύρθηκε η δίωξη σε βάρος δύο κατηγορουμένων οι οποίοι απεβίωσαν στη διάρκεια της διαδικασίας.
Λίγο μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, η ΜΚΟ Διεθνής Αμνηστία, που καταγγέλλει τακτικά την καταστολή που ασκούν στην Αίγυπτο οι αρχές, αντέδρασε εκδίδοντας ανακοίνωση.
Δεν υπάρχει «καμία δικαιολογία» για επιθέσεις με στόχο κοπτικές εκκλησίες, όμως η «ανακοίνωση της επιβολής της συλλογικής θανατικής ποινής έπειτα από μια άδικη στρατιωτική δίκη δεν θα αποτρέψει (τους δράστες) μελλοντικών επιθέσεων», εκτίμησε η οργάνωση.
Σε μια πρώτη απόφαση που εκδόθηκε τον Απρίλιο, 36 άτομα καταδικάστηκαν σε θάνατο. Η απόφαση αυτή διαβιβάστηκε στον μεγάλο μουφτή, τον θρησκευτικό αξιωματούχο που έχει επιφορτιστεί να δίνει μια μη δεσμευτική γνώμη για τις θανατικές ποινές που αποφασίζει η δικαιοσύνη.
Σήμερα το δικαστήριο, στο οποίο επέστρεψε η υπόθεση, καταδίκασε οριστικά 17 άτομα στη θανατική ποινή.
Στις 11 Δεκεμβρίου 2016, επίθεση αυτοκτονίας εναντίον της κοπτικής εκκλησίας των Αγίων Πέτρου και Παύλου στο Κάιρο προκάλεσε 29 θανάτους.
Στις 9 Απριλίου 2017, εν μέσω του εορτασμού της Κυριακής των Βαΐων, καμικάζι του ΙΚ έθεσαν στο στόχαστρο δύο εκκλησίες στη βόρεια Αίγυπτο, στην Τάντα και στην Αλεξάνδρεια, προκαλώντας 45 θανάτους.
Ο πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι είχε επιβάλει τότε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία έκτοτε έχει παραταθεί πολλές φορές.
Οι Κόπτες είναι η πιο σημαντική χριστιανική κοινότητα της Αιγύπτου και σύμφωνα με εκτιμήσεις αποτελούν περίπου το 10% του πληθυσμού.
Παραπονούνται για διακρίσεις και είναι συχνά θύματα επιθέσεων εξτρεμιστών. Από τα τέλη του 2016, οι επιθέσεις του ΙΚ έχουν σκοτώσει περισσότερους από 100 χριστιανούς.
Μετά την εκδίωξη από τον στρατό του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι το 2013, οι αρχές μάχονται εναντίον διαφόρων εξτρεμιστικών ομάδων, κυρίως στο βόρειο Σινά (ανατολικά), θέατρο μιας εξέγερσης του ΙΚ.