Με μηνύματα μέσω του… αγαπημένου του twitter, απαντά ο Πάνος Καμμένος στα όσα ο ίδιος προκάλεσε με τις ανακοινώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Ο υπουργός Αμυνας εμφανίζεται ιδιαίτερα εκνευρισμένος με τα δημοσιεύματα δε βάρος του, ειδικά από την Εφημερίδα των Συντακτών και από… άγνωστα (και πάλι) κέντρα που τον πλήττουν.
Παράλληλα, σε μια εξωφρενική άποψή του για την εξωτερική πολιτική ο κ. Καμμένος υποστηρίζει πως όσα είπε είναι δικές του απόψεις και δεν αφορούν κανέναν άλλον. Είναι δεδομένο ότι τα tweet του θα προκαλέσουν νέο γύρω συζητήσεων κάνοντας άνω – κάτω την συγκυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, το tweet – απάντηση του κ. Καμμένου αναφέρει:
1 Δεν έχω μιλήσει με τον πρωθυπουργό γιατί δεν έχει αλλάξει κάτι από τα συμφωνημένα.
2 Ως κυβερνητικός εταίρος καταθέτω πρόταση που δεσμεύει μόνο εμένα.
3 Οι περίφημες βάσεις ήδη λειτουργούν.
Το πρώτο σκέλος αφορά βεβαίως το σημερινό δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών ότι «η κυβέρνηση αντέχει τον Καμμένο» με το ρεπορτάζ να κάνει λόγο για τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό. Ο υπουργός Αμυνας διαψεύδει το ρεπορτάζ αλλά πάει ακόμη πιο πέρα. Λέει ότι δεν έχει αλλάξει η συμφωνία με Τσίπρα, άρα συνεχίζουν ανέφελα την κοινή πορεία τους.
Είναι φανερή η τακτική υποχώρηση του υπουργού αλλά και του πρωθυπουργού ώστε να μην υπάρξει ρήξη και αποχώρηση των ΑΝΕΛ, όπως «νουθέτησαν» πολλοί τον κ. Τσίπρα.
Από την άλλη είναι άτοπη η θέση του κ. Καμμένου ότι δεν άλλαξε κάτι.
Πώς είναι δυνατόν να μην έχει αλλάξει τίποτε όταν ο ίδιος παραδέχεται ότι κατέθεσε μια άλλη, εντελώς διαφορετική πρόταση από αυτήν που έχει υποστηρίξει ο Αλέξης Τσίπρας; Στη συμφωνία «αναγκαστικής συγκατοίκησης» δεν υπήρχε δηλαδή όρος να μην κάνει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ κινήσεις που μπορεί να τινάξουν στον αέρα την συγκυβέρνηση; Προφανώς και η κατάθεση «Plan B» είναι αλλαγή των συμπεφωνημένων, όσο κι αν ο κ. Καμμένος δεν το αποδέχεται.
Δεσμεύει τη χώρα όχι τον ίδιο
Από την άλλη, ο υπουργός Άμυνας δεν εξήγησε γιατί κατάθεσε μία πρόταση η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την επίσημη γραμμή της κυβέρνησης για την εξωτερική πολιτική. Την εξωτερική πολιτική που χαράσσει, άλλωστε, ο πρωθυπουργός με τον αρμόδιο υπουργό κ. Κοτζιά. Μετά και τις νέες δηλώσεις Καμμένου, επιχειρεί να δείξει ότι η πρωτοβουλία του έγινε ερήμην του πρωθυπουργού, γεγονός που θα έπρεπε να αποτελεί μείζον θέμα για τον Αλέξη Τσίπρα. Είναι αδιανόητο άλλωστε να καταθέτει μια τόσο σοβαρή πρόταση για μείζον εθνικό θέμα και να υποστηρίζει ότι δεσμεύεται μόνον ο ίδιος.
Στην Ουάσιγκτον δεν πήγε προσκεκλημένος ως πρόεδρος των ΑΝΕΛ, ούτε ως ιδιώτης, Πάνος Καμμένος, αλλά ως υπουργός Αμυνας της Ελλάδας. Ο,τι λέει, λοιπόν, δεσμεύει την ελληνική κυβέρνηση και τη χώρα. Και κυρίως πλήττει την αξιοπιστία της καθώς εμφανίζεται μια ανεπίτρεπτη διγλωσσία, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Η τρίτη είδηση αφορά τις βάσεις.
Οντως, οι ελληνικές βάσεις ήδη λειτουργούν, όμως, γιατί τότε ο Πάνος Καμμένος έσπευσε να προτείνει επέκταση της αμερικανικής παρουσίας; Αλλωστε, επί της ουσίας μόνο η Σούδα είναι βάση. Στις υπόλοιπες περιοχές υπάρχει αμερικανική παρουσία η οποία με την πρόταση του υπουργού Αμυνας φαίνεται ότι μπορεί να γίνει ακόμη πιο ισχυρή. Και να έχουν δίκιο όσοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τον κατηγορούν ότι θέλει να μετατρέψει τη χώρα σε μια απέραντη αμερικανική βάση.