Στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο υπάρχουν τριών ειδών ομάδες. Αυτές που στηρίζονται στους γηγενείς παίκτες, είτε λόγω οικονομικών προβλημάτων, είτε για διάφορους άλλους λόγους, όπως ο φετινός Παναθηναϊκός, αυτές που έχουν ένα μείγμα γηγενών και ξένων, όπως ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ, αλλά και αυτές που βασίζονται κυρίως σε ξένους, όπως κάνει τα τελευταία χρόνια ο ΠΑΟΚ!
Το καλοκαίρι του 2012 όταν ο Ιβάν Σαββίδης ανέλαβε και τυπικά τα ηνία της ασπρόμαυρης ΠΑΕ, ζήτησε από τους συνεργάτες του να φέρουν στην ομάδα τους καλύτερους Ελληνες ποδοσφαιριστές. «Θέλω τους καλύτερους Ελληνες στον ΠΑΟΚ. Θέλω ενημέρωση για όλους τους παίκτες που αγωνίζονται στην Εθνική ομάδα, όχι μόνο σε επίπεδο ανδρών, αλλά και στα υπόλοιπα τμήματα», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο ισχυρός άνδρας του Δικεφάλου.
Από τότε έχουν περάσει 6 χρόνια, αλλά το σχέδιο της ελληνοποίησης παραμένει ακόμα στα χαρτιά. Τα τελευταία δύο χρόνια ο ΠΑΟΚ δεν έχει ενισχυθεί με Ελληνες ποδοσφαιριστές, αλλά έχει πάει στο εντελώς αντίθετο άκρο. Το ασπρόμαυρο ρόστερ φέτος διαθέτει πάρα πολλούς ξένους, οι οποίοι βέβαια είναι εξαιρετικής ποιότητας και πολύ υψηλού επιπέδου, με αποτέλεσμα το ελληνικό στοιχείο να έχει μειωθεί αισθητά. Συγκεκριμένα, σε μία χρονιά που πρωταγωνιστεί και είναι ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, το ρόστερ του Δικέφαλου απαρτίζεται 81.80% από ξένους παίκτες!
Ποδοσφαιριστές με σπουδαία εμπειρία και τεράστια ποιότητα, όπως οι Βιεϊρίνια και Βέρνμπλουμ, παίκτες με… φονικό ένστικτο, όπως ο Πρίγιοβιτς και ο Μπίσεβαρ και μονάδες με πάρα πολύ καλές δυνατότητες όπως οι Ζαμπά, Ουάρντα, Μαουρίτσιο, Κάνιας και Βαρέλα. Ο ΠΑΟΚ έχει συνολικά 27 παίκτες, εκ των οποίων 18 είναι ξένοι και 9 είναι γηγενείς. Μάλιστα, ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγονται και οι μικροί Μάριος Σαμπάνης και Κωνσταντίνος Μπαλογιάννης. Οι υπόλοιποι 7 Ελληνες είναι οι Νίκος Καρέλης, Δημήτρης Λημνιός, Δημήτρης Πέλκας, Στέλιος Κίτσιου, Στέλιος Μαλεζάς, Παναγιώτης Γλύκος και Αλέξανδρος Πασχαλάκης. Από αυτούς οι Γλύκος και Κίτσιου ουσιαστικά δεν υπολογίζονται από τον Ραζβάν Λουτσέσκου, με τον Μαλεζά να βρίσκεται στη σκιά των Βαρέλα και Κρέσπο. Αρα, οι «ενεργοί» Ελληνες είναι μόλις 4, με τον Λουτσέσκου και τον ΠΑΟΚ να έχουν επιλέξει η ομάδα να πορευτεί με έμπειρους και ποιοτικούς ξένους.
Αντίθετα, οι δύο άλλοι βασικοί διεκδικητές του τίτλου, Ολυμπιακός και ΑΕΚ, έχουν σαφώς μικρότερη αναλογία γηγενών – ξένων. Συγκεκριμένα, οι Ερυθρόλευκοι σε ρόστερ 29 παικτών έχουν 14 Ελληνες και 15 ξένους, ενώ η ΑΕΚ σε ρόστερ 32 ποδοσφαιριστών έχει μόλις 13 ξένους! Στο άλλο άκρο βρίσκεται ο Παναθηναϊκός, με τους Πράσινους να έχουν συνολικά 32 παίκτες, αλλά μόνο 8 ξένους.
Ο ΠΑΟΚ, μάλιστα, βρίσκεται στη λίστα με τις 20 ευρωπαϊκές ομάδες που έχουν τους λιγότερους γηγενείς ποδοσφαιριστές. Ο Δικέφαλος, όπως προαναφέραμε, απαρτίζεται 81.80% από ξένους και βρίσκεται στην 19η θέση σε όλη την Ευρώπη. Ένα πολύ ενδιαφέρον στατιστικό είναι επίσης ότι στη σχετική λίστα βρίσκονται 6 κυπριακές ομάδες. Στην κορυφή είναι η Ομόνοια (97.98%) και ακολουθεί η αντίπαλος του ΠΑΟΚ στο Europa League Τσέλσι με 98.97%. Στην τρίτη θέση είναι η Αρσεναλ με 94.26% και έπονται οι Ανόρθωση (93.59%), Πάφος (92.09%), ΑΕΚ Λάρνακας (91.67%), ΑΠΟΕΛ (90.07%), Απόλλων Λεμεσού (89.76%), Χάντερσφιλντ (83.35%), Νάπολι (89.20%), Καϊσέρισπορ (88.04), Γκιοτζέπε (85.64%), ΑΕΛ Λεμεσού (85.63%), Λέφσκι Σόφιας (85.05%), Μάδεργουελ (83.81%), Σαρλερουά (82.47%), Πόρτο (82.19%), Αταλαντά (82.06%) και Γουλβς (81.37%).
Ο ΠΑΟΚ, παρά το γεγονός ότι αρχικά ο Ιβάν Σαββίδης ήθελε η ομάδα του να στηριχθεί σε Ελληνες, έχει αποφασίσει πλέον να πορευτεί με ξένους παίκτες. Μένει να φανεί αν το μοντέλο που έχει επιλέξει θα αποδειχθεί επιτυχημένο. Όλα βεβαίως θα κριθούν από το εάν καταφέρει να κατακτήσει το πρωτάθλημα, το οποίο αποτελεί τον πρώτο και βασικό του στόχο στη φετινή σεζόν…