Ο φετινός νικητής του κορυφαίου ποδηλατικού γύρου, Tour de France, ο Ουαλός Τζέραντ Τόμας,της βρετανικής ομάδας,ζητά από τους κλέφτες να επιστρέψουν το τρόπαιο, που πήραν αυτό το μήνα από μία έκθεση στο Μπέρμιγχαμ.

Ήταν ένα από τα τρία τρόπαια που παρουσιάστηκαν σε πρόσφατο ποδηλατικό σόου στο εθνικό εκθεσιακό κέντρο της Βρετανίας.

«Είναι αυτονόητο ότι το τρόπαιο έχει πολύ περιορισμένη αξία για όποιον το πήρε, αλλά σημαίνει πολλά για μένα και την ομάδα», ανέφερε. «Ας ελπίσουμε ότι όποιος το πήρε θα το επιστρέψει», είπε χαρακτηριστικά.

Η αγγλική αστυνομία δήλωσε ότι η κλοπή αναφέρθηκε στις 2 Οκτωβρίου και θεωρήθηκε ότι συνέβη μεταξύ 6:30 μ.μ. και 7:30 μ.μ. στις 30 Σεπτεμβρίου. Το τρόπαιο είχε αφεθεί χωρίς επίβλεψη στο τέλος της επίδειξης. Εκπρόσωπος της αστυνομίας αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, λέγοντας ότι συνεχίζονται οι έρευνες.

Ο Ρίτσαρντ Χέμινγκτον, διευθύνων σύμβουλος για της Pinarello, ιταλικής κατασκευαστικής εταιρείας ποδηλάτων, που δανείστηκε το τρόπαιο για να το εκθέσει, δήλωσε: «Αποδεχόμαστε την πλήρη ευθύνη και έχουμε προσωπικά ζητήσει συγγνώμη από τον Τζέραρντ. Προφανώς όλοι ελπίζουμε ότι το τρόπαιο θα επιστρέψει».

Αν όχι, πάντως θα μπορούσε να γίνει αντίγραφο και να δοθεί στον Τόμας, όπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα.

Αθλητικά τρόπαια έχουν βρεθεί αρκετές φορές στο παρελθόν στόχος για τους κλέφτες.

Το 1966, το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, κλάπηκε από μια έκθεση στο Λονδίνο, λίγους μήνες πριν η εθνική Αγγλίας κερδίσει το Μουντιάλ που η ίδια φιλοξένησε. Στη συνέχεια βρέθηκε με τη βοήθεια του Πικλς, ένα συμπαθέστατο σκυλάκι που το ανακάλυψε τυλιγμένο σε μία εφημερίδα, στο δρόμο κοντά στις ρόδες ενός αυτοκινήτου, όπως αναφέρουν την εποχή εκείνη τα ΜΜΕ.

Το Κύπελλο Stanley, επίσης, έχει κλαπεί αρκετές φορές, σύμφωνα με την διεθνή ομοσπονδία του χόκει. Κατά τη διάρκεια των πλέι-οφ του 1962, ένας φίλαθλος πήρε το Κύπελλο, μέσα από μία γυάλινη προσθήκη, όπου είχε εκτεθεί στο Σικάγο. Τον σταμάτησε η αστυνομία. Το 1970, το τρόπαιο πήραν από το Hockey Hall of Fame πριν επιστρέψει επτά χρόνια αργότερα, όταν βρέθηκε σε ένα καθαριστήριο του Τορόντο τυλιγμένο σαν ένα δώρο Χριστουγέννων.

Το 2010, πολλά από τα τρόπαια τένις του Πιτ Σάμπρα κλάπηκαν στο Δυτικό Λος Άντζελες. Ο Σαμπράς είπε ότι η απώλεια ήταν «σαν να έχω χάσει την ιστορία της ζωής μου στο τένις».

Ο Τόμας ήταν περισσότερο αισιόδοξος αυτή την εβδομάδα: «Ένα τρόπαιο είναι σημαντικό», είπε «αλλά αυτό που έχει σημασία είναι οι εκπληκτικές αναμνήσεις από αυτό το απίστευτο καλοκαίρι και κανείς δεν μπορεί ποτέ να τις πάρει».