Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αποτελέσουν «εφαλτήριο για την οικοδόμηση μιας καλύτερης Ευρώπης», τόνισαν ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης και ο σοσιαλιστής ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπαδάκης σε ανοικτή συζήτηση που διοργάνωσαν το γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στην Κύπρο, το υπουργείο Εξωτερικών και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, με θέμα: «Quo Vadis Europa? Το μέλλον της Ευρώπης & ο ρόλος της ΕΕ στη Διεθνή Σκηνή».
Καταρχάς, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι τα κράτη-μέλη καλούνται να οριοθετήσουν την έννοια του «ευρωπαϊκού συμφέροντος», παράλληλα με την έννοια του «εθνικού συμφέροντος». «Χωρίς την προώθηση κοινών εξωτερικών δράσεων και πολιτικών, η ΕΕ θα καταλήξει να είναι μια οικονομική ένωση» επισήμανε.
Ο Κύπριος υπουργός χαρακτήρισε ψευτοδίλημμα τα όσα λέγονται για το κατά πόσο η Κύπρος ανήκει στη Δύση ή στην Ανατολή, υποδεικνύοντας ότι η Κύπρος ανήκει ξεκάθαρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Χριστουδουλίδης ανέφερε ότι το δίλημμα κατά πόσο η Κύπρος ανήκει στη Δύση ή στην Ανατολή απαντήθηκε ξεκάθαρα μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.
«Το μέλλον της Κύπρου είναι ξεκάθαρα μέσα από την ΕΕ», σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης και πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θεωρεί ότι η σημαντικότερη επιτυχία της από το 1960 ήταν η ένταξή της στην ΕΕ.
Όσον αφορά στο ζήτημα των μεγάλων ποσοστών αποχής που καταγράφονται στις ευρωεκλογές και την «απόσταση» που υφίσταται μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών και της ΕΕ, ο κ. Χριστοδουλίδης επισήμανε ότι είναι αναγκαίο να καλλιεργηθεί η ευρωπαϊκή ταυτότητα και κουλτούρα, κυρίως μέσω της εκπαίδευσης.
Επίσης, ο κ. Χριστοδουλίδης επισήμανε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία επιθυμεί να ενισχύσει την προσπάθεια για αναβάθμιση του ρόλου της Ε.Ε. στην περιοχή. Πρόσθεσε ότι δύο από τους τρεις πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής της Λευκωσίας έχουν σχέση με την Ε.Ε. και συγκεκριμένα: α) Η ενίσχυση των σχέσεων μας με τα γειτονικά κράτη, και β) η παρουσία της Κύπρου στα ευρωπαϊκά συμβούλια μέσω μιας συντονισμένης προσπάθειας.
Ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι «λόγω δομικών αδυναμιών αργήσαμε ως κράτος να αντιληφθούμε τον ρόλο και τον τρόπο λειτουργίας της Ε.Ε., ενώ η ανάληψη της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συνέβαλε στο να γίνουν αντιληπτές οι ευκαιρίες που μας προσφέρει η ένταξή μας στον οργανισμό».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι χρειάζεται κοινή εξωτερική πολιτική των κρατών-μελών. Ο κ. Παπαδάκης τόνισε ότι η Κύπρος πρέπει να αξιοποιήσει τον γεωστρατηγικό της ρόλο στην περιοχή και τις καλές σχέσεις, που διατηρεί τόσο με το Ισραήλ όσο και τις αραβικές χώρες.
Ο κ. Παπαδάκης, αναφερόμενος στο φαινόμενο του «ευρωσκεπτικισμού», εξήγησε ότι τόσο το γεγονός πως η Ε.Ε. αποτελεί το άλλοθι των εθνικών κυβερνήσεων για την εφαρμογή αντιδημοφιλών ρυθμίσεων όσο και η υφιστάμενη γραφειοκρατία ωθούν τους πολίτες μακριά από τον οργανισμό. Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την πεποίθηση πως είναι αναγκαία η ενίσχυση των εξουσιών του Ευρωκοινοβουλίου.
Σημείωσε ακόμη ότι πρέπει να διορθωθούν τα κακώς κείμενα και «να σταθούμε απέναντι στις όποιες προσπάθειες αποδόμησης του οργανισμού, αντιμετωπίζοντας τον λαϊκισμό και στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν θα οδηγηθούμε στις παλαιότερες εποχές των συγκρούσεων. Πρέπει να βελτιώσουμε και όχι να καταστρέψουμε την Ε.Ε.», ανέφερε ο ευρωβουλευτής.