Σειρά ερωτημάτων έχει προκαλέσει στην Κύπρο δημοσίευμα του ABC News σύμφωνα με το οποίο το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εντός μιας τετραετίας δαπάνησε περίπου 70 εκατομμύρια δολάρια για βάση ελικοπτέρων στη Μεσόγειο και συγκεκριμένα στο νησί. Κυβερνητική αναφορά που επικαλείται το ABC υποστηρίζει ακόμη ότι η βάση αυτή οργανώθηκε γρήγορα και χωρίς να υπάρχει ένας ξεκάθαρος σκοπός για τη λειτουργία της και τελικά έκλεισε υπό καθεστώς μυστικότητας μέσα στο 2017.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο η συγκεκριμένη βάση λειτούργησε τον Σεπτέμβριο του 2013 και έκλεισε τον Αύγουστο του 2017 και φιλοξενούσε πέντε ελικόπτερα και περίπου 40 συμβασιούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, ενώ το κόστος λειτουργίας της άγγιζε περίπου τα 20 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, όπως αναφέρεται σε πρόσφατη αναφορά του Γραφείου του Γενικού Επιθεωρητή στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών (OIG).

Το γραφείο αυτό απεφάνθη ότι η βάση ελικοπτέρων οργανώθηκε χωρίς την έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας (Aviation Government Board – AGB) του υπουργείου, ενώ όπως σημειώνεται στη σχετική αναφορά του OIG: οι αξιωματούχοι του αμερικανικού ΥΠΕΞ με τους οποίους μίλησε το Γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή είπαν ότι η απόφαση για την οργάνωση της βάσης ελήφθη γρήγορα, προφανώς ως αντίδραση στην κλιμακούμενη ένταση που καταγραφόταν στην περιοχή».

 

Ρωτήστε τους Αμερικανούς

Το μυστήριο της βάσης ενισχύει και η στάση της κυπριακής κυβέρνησης, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε: «Η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει οποιοδήποτε σχόλιο να κάνει. Ερωτήματα θα πρέπει να απευθύνονται στις αμερικανικές αρχές». Ο τέως γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Ζήνων, από την πλευρά του υποστήριξε ότι «ως υπουργείο Εξωτερικών δεν γνωρίζαμε τίποτα, δεν είχαμε γνώση για αυτή την υποδομή, ούτε ο τότε υπουργός, ούτε η κυβέρνηση». Ο ίδιος είπε ότι η βάση «προφανώς ήταν μέσα στη Βάση Ακρωτηρίου», προσθέτοντας: «Ουδέποτε είχαμε επίσημη ενημέρωση, είτε από τους Βρετανούς, είτε από τους Αμερικανούς, είτε από κάποια άλλη δική μας υπηρεσία, ότι υπήρχε αυτή η υποδομή μέσα στις Βρετανικές Βάσεις».

Αγνοια δήλωσε μιλώντας σε ΜΜΕ και ο τότε υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, λέγοντας: «Ενόσω ήμουν υπουργός, δεν ήρθε τίποτε μπροστά μου. Δεν είδα κανένα έγγραφο που να μου λέει κάτι τέτοιο. Δεν γνώριζα τίποτε».

Σύμφωνα με τον πρώην διοικητή της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Ανδρέα Πενταρά, «είναι άξιο απορίας πώς εμφανίστηκε αυτό το θέμα ενώ είναι γνωστό ότι από τη δεκαετία του ’60 είναι εις γνώσιν της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν τη Βάση Ακρωτηρίου για επιχειρήσεις των κατασκοπευτικών αεροσκαφών U-2».

Οι αποκαλύψεις των αμερικανικών ΜΜΕ και οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών που ακολούθησαν προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων στον πολιτικό κόσμο της Κύπρου. Τόσο το ΑΚΕΛ όσο και το ΔΗΚΟ καλούν την κυβέρνηση να ενημερώσει για το ζήτημα με ιδιαίτερα αιχμηρές ανακοινώσεις. Επισημαίνεται, εξάλλου, ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο.