Την Τρίτη συνεχίζεται η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ επί της πρότασης της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών σχετικά με την αλλαγή του συντάγματος, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση στην ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει το ανώτερο δέκα ημέρες, και μετά την ολοκλήρωσή της θα ακολουθήσει σχετική ψηφοφορία.
Για την έγκριση της πρότασης της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ σχετικά με την έναρξη των διαδικασιών για την αλλαγή του συντάγματος, απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο.
Σε περίπτωση που η πρόταση της κυβέρνησης δεν συγκεντρώσει πλειοψηφία δύο τρίτων, τότε η όλη διαδικασία σταματά αυτομάτως, και στην περίπτωση αυτή, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, θα προτείνει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.
Στην περίπτωση αυτή, οι εκλογές μπορεί να διεξαχθούν στις 9 Δεκεμβρίου.
Κοτζιάς: Καμία λύση χωρίς αποδοχή της Συμφωνίας από την ΠΓΔΜ
Σαφές μήνυμα προς την ΠΓΔΜ πως δεν υπάρχει λύση στο ζήτημα της ονομασίας χωρίς προηγουμένως να έχει γίνει αποδεκτή η Συμφωνία των Πρεσπών, έστειλε από το Λουξεμβούργο όπου βρίσκεται ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών.
«Σήμερα ξεκινήσαμε τη συζήτησή μας με τα θέματα που αφορά την ΠΓΔΜ. Εξήγησα ότι πρέπει να γίνει κατανοητό στα Σκόπια πως δεν υπάρχει ουδεμία λύση χωρίς την αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών και ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει αυτό που λένε οι δύο αντιπολιτεύσεις στην Ελλάδα και στα Σκόπια, ότι μπορούν δηλαδή να εξασφαλίσουν μια καλύτερη, για την κάθε πλευρά Συμφωνία, διότι απλά δεν βγαίνει ούτε με την αριθμητική του Δημοτικού» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών στο πλαίσιο της συζήτησης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.
Διαβάστε επίσης:
Ο Ζάεφ βρήκε έναν βουλευτή, αναζητά άλλους επτά