Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκονται χιλιάδες νοκοκυριά που θέλουν να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης αλλά αδυνατούν. Δεύτερη ημέρα διάθεσης του πετρελαίου σήμερα, Τρίτη, αλλά το ενδιαφέρον είναι ελάχιστο. Τόσο οι καλές καιρικές συνθήκες, όσο κυρίως η τσουχτερή τιμή του, οδηγούν τους ιδιοκτήτες των ακινήτων σε αναβολή των αγορών τους.
Οπως αναφέρουν τα «Νέα», μνήμες από την πετρελαϊκή κρίση του 1973 φέρνει η αντιπαράθεση της Σαουδικής Αραβίας με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και άλλες χώρες της Δύσης. Μια νέα σύγκρουση των δύο κόσμων – παραγωγών και καταναλωτών – θα μπορούσε να αυξήσει ακόμα περισσότερο τις ήδη υψηλές φέτος τιμές του πετρελαίου, πλήττοντας καίρια κυρίως τις χώρες που βασίζονται σε εισαγωγές μαύρου χρυσού για να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Στην περίπτωση που η κρίση ενταθεί, μεγάλοι χαμένοι αναμένεται ότι θα είναι τα νοικοκυριά που θα κληθούν να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για αμόλυβδη, πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης.
Ηδη στην Ελλάδα η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης ξεκίνησε χθες από τα 1,15 ευρώ το λίτρο λόγω της διεθνούς ανόδου των τιμών, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 22% σε σύγκριση με την ίδια εποχή πέρυσι. Ωστόσο οι τιμές κυμάνθηκαν χθες ακόμα και σε 1,25 ευρώ το λίτρο στα νησιά!
Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έχουν ήδη αυξηθεί πάνω από 30% φέτος λόγω της συμφωνίας της Σαουδικής Αραβίας με τη Ρωσία για να μειώσουν από κοινού την παραγωγή. Οι ανησυχίες όμως εντάθηκαν τις τελευταίες μέρες ύστερα από ένα συμβάν που δημιουργεί πολιτικές προστριβές μεταξύ της Ριάντ και της Ουάσιγκτον. Την εξαφάνιση του σαουδάραβα αντιφρονούντος Τζαμάλ Κασόγκι ύστερα από επίσκεψή του στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Η Τουρκία μάλιστα κάνει ανοιχτά λόγο για δολοφονία.
Απειλές Τραμπ
Με αφορμή την υπόθεση Κασόγκι, ο οποίος ήταν κάτοικος ΗΠΑ και αρθρογράφος της «Ουάσιγκτον Ποστ», ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε τους Σαουδάραβες με σημαντικές κυρώσεις. Η απάντηση της Ριάντ περιέπλεξε ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι θα απαντήσει στην επιβολή κυρώσεων με κάθε δυνατό τρόπο – «ακόμα και ισχυρότερο», όπως ειπώθηκε. Πρόκειται για δήλωση που μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Σαουδικής Αραβίας (SPA) επικαλούμενο αξιωματούχο της κυβέρνησης. Η δήλωση αυτή ερμηνεύεται πλέον ως έμμεση αλλά σαφής απειλή ότι η Σαουδική Αραβία μπορεί να χρησιμοποιήσει για πολιτικούς λόγους ένα όπλο το οποίο έχει να βγάλει από το συρτάρι εδώ και 45 χρόνια, όπως σχολίαζε το Bloomberg: το πετρέλαιο. Μέχρι τώρα η Σαουδική Αραβία είχε αποφύγει συστηματικά να συνδέσει πολιτικά θέματα με τον μαύρο χρυσό.
Στη συνέχεια η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σε μια προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η κατάσταση. Ο υπουργός Πετρελαίου Χαλίντ αλ Φαλίχ υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να φέρεται με υπευθυνότητα όσον αφορά τη διάθεση του μαύρου χρυσού.
Υπό το πρίσμα των εξελίξεων οι τιμές του Brent κινήθηκαν ανοδικά χθες καταγράφοντας άνοδο 2%, αγγίζοντας σχεδόν τα 82 δολάρια, προτού να υποχωρήσουν στη συνέχεια κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι. Η Σαουδική Αραβία είναι η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο μαζί με τη Ρωσία.