Αυστηρά μηνύματα προς τον κυβερνητικό του εταίρο αλλά και κάθε άλλο διαφωνούντα, έστειλε κατά την εισήγηση του στο υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας από τους υπουργούς του να δεσμευτούν ότι δεν θα σκεφτούν καν να στηρίξουν προσπάθειες ανατροπής της κυβέρνησης για το Μακεδονικό. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η ομιλία του δεν μεταδόθηκε ζωντανά κατά τη συνήθη πρακτική.
Πιο συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους υπουργούς του, σύμφωνα με πληροφορίες «έθεσε ως κεντρικό πολιτικό ζήτημα την ανάγκη ενότητας της κυβέρνησης, σε μία περίοδο που μπορεί να δρέψει τους καρπούς μίας προσπάθειας 3,5 ετών, καθώς πλέον βρισκόμαστε στη μεταμνημονιακή φάση ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας». Στο πλαίσιο αυτό έστειλε εμμέσως πλην σαφώς μήνυμα προς τον Πάνο Καμμένο, αφού όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες «ζήτησε από όλους τους υπουργούς να δεσμευθούν ότι δεν υπάρχει σκέψη να ταυτιστούν και δε θα ταυτιστούν ποτέ με τις προσπάθειες της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς να ανατραπεί η κυβέρνηση με αφορμή το ονοματολογικό, αλλά με πραγματική αιτία την επιθυμία τους να ανατρέψουν την πορεία εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Και ως εκ τούτου, δε θα στηρίξουν ενδεχόμενη πρόταση μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης».
Στην εισήγηση του ο κ. Τσίπρας έθιξε και το ζήτημα του προϋπολογισμού, αλλά και ειδικότερα το θέμα των συντάξεων.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στον Προϋπολογισμό εκτίμησε ότι θα γίνει δεκτός και είπε ότι «για πρώτη φορά η ελληνική Κυβέρνηση κατέθεσε σχέδιο προϋπολογισμού στη διαδικασία του ευρωπαϊκού εξαμήνου, επιβεβαιώνοντας την καθαρή έξοδο της χώρας από την μνημονική επιτροπεία», ενώ ανέφερε ως πρόθεση της κυβέρνησης η οποία καταγράφεται στο συγκεκριμένο σχέδιο: α μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, με δεδομένο ότι επιτυγχάνεται ο στόχος του 3,5% χωρίς αυτό και να εφαρμοστούν τα μέτρα λελογισμένης δημοσιονομικής επέκτασης που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ.
Ο κ. Τσίπρας σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα των νομοθετικών παρεμβάσεων για την υλοποίηση της δημοσιονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης, που εξαγγέλθηκε στη ΔΕΘ.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της εκκίνησης των διαδικασιών για την Συνταγματική αναθεώρηση, την οποία τοποθέτησε στις αρχές Νοέμβρη, στη βάση των προτάσεων του Ιούλη 2016 και των συμπερασμάτων του εθνικού διαλόγου.