Τα αρσενικά έχουν μεγαλύτερη αναπαραγωγική επιτυχία εάν αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στη φροντίδα των παιδιών, όχι κατ ‘ανάγκη μόνο των δικών τους, σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποίησαν ανθρωπολόγοι στο U.S. Northwestern University των ΗΠΑ.
Σε μία προηγούμενη μελέτη οι ανθρωπολόγοι είχαν διαπιστώσει ότι οι άγριοι βουνίσιοι γορίλες που ζουν στη Ρουάντα φροντίζουν όλα τα μικρά της κοινότητάς τους, ανεξάρτητα από το εάν είναι τα δικά τους. Στη νέα μελέτη οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ότι οι γορίλες που περιποιούνται και περνάνε περισσότερο χρόνο με τα μικρά έχουν περισσότερες πιθανότητας αναπαραγωγής.
«Για μεγάλο χρονικό διάστημα ξέραμε ότι οι βουνίσιοι αρσενικοί γορίλες ανταγωνίζονταν μεταξύ τους για να πλησιάσουν μία θηλυκή, με στόχο να ζευγαρώσουν. Τα νέα όμως στοιχεία υποδηλώνουν ότι μπορεί οι αρσενικοί να έχουν μια άλλη στρατηγική. Ακόμα και μετά από επαναλαμβανόμενους ελέγχους για τον βαθμό κυριαρχίας, ο αριθμός των πιθανοτήτων ζευγαρώματος που έχουν οι αρσενικοί γορίλες που ασχολούνται με τα μικρά είναι πιο μεγάλος» υποστηρίζει ο επικεφαλής της μελέτης Στέισι Ρόζενμπαουμ. Ο Ρόζενμπαουμ προσθέτει επίσης ότι η έρευνα αυτή ανοίγει ένα δρόμο για το εάν αυτή η συμπεριφορά των αρσενικών γορίλων θα μπορούσε να έχει εξελιχθεί στο δικό μας είδος.
Οι ανθρωπολόγοι μέχρι σήμερα πίστευαν ότι η φροντίδα των αρσενικών εξαρτάται από μία συγκεκριμένη κοινωνική δομή, τη μονογαμία, επειδή διασφαλίζει ότι τα αρσενικά φροντίζουν τα δικά τους παιδιά. Τα νέα όμως δεδομένα καταδεικνύουν ότι υπάρχει μία εναλλακτική οδός η οποία μπορεί να βοηθήσει να εξελιχθεί αυτή η συμπεριφορά, ακόμα και όταν τα αρσενικά δεν γνωρίζουν ποιο είναι το δικό τους παιδί. Αυτό δημιουργεί την πιθανότητα παρόμοιες συμπεριφορές να είναι σημαντικές στην αρχική καθιέρωση της συμπεριφοράς του πατέρα στους αρχαίους προγόνους.
Οι ερευνητές διερευνούν επίσης κατά πόσον οι ορμόνες μπορεί να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στη διευκόλυνση αυτών των συμπεριφορών των αρσενικών, όπως συμβαίνει στον άνθρωπο.
«Στα ανθρώπινα αρσενικά, οι άντρες βλέπουν την τεστοστερόνη τους να μειώνεται καθώς γίνονται πατέρες και το γεγονός αυτό πιστεύεται ότι συμβάλει στο να φροντίζουν τις ανάγκες του νεογέννητου» δήλωσε ο Κρίστοφερ Κουζάβα καθηγητής ανθρωπολογίας στο Northwestern University.
Η έρευνα αναμένεται να δημοσιευθεί στο περιοδικό Scientific Reports.