Ολοένα και μεγαλύτερος εμφανίζεται ο αριθμός ανηλίκων που φιλοξενείται στα κέντρα φροντίδας των Γιατρών του Κόσμου, ιδιαίτερα από την Αφρική, καταγγέλλει η ΜΚΟ στην ετήσια έκθεσή της.
Η αναλογία των ανηλίκων που φιλοξενούνται στα 15 κέντρα που διαθέτει η ΜΚΟ στη Γαλλία δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλη όσο πέρυσι: αντιπροσώπευαν πάνω από το 14% (3.477 σε σύνολο 24.338) έναντι 12,8% το 2016.
Η μέση ηλικία τους είναι δέκα ετών και το «ένα τέταρτο είναι κάτω των πέντε ετών», υπογραμμίζει η ΜΚΟ, σύμφωνα με την οποία τουλάχιστον το 96% των ανήλικων αυτών είναι ξένοι (σχεδόν οι μισοί προέρχονται από την υποσαχάρια Αφρική) και περισσότερο από το ένα τρίτο ζει στον δρόμο.
Ανάμεσα στους ανήλικους αυτούς, ο αριθμός των ασυνόδευτων έχει πολλαπλασιαστεί: 1.700 φιλοξενούνταν από τους Γιατρούς του Κόσμου το 2017 έναντι 600 το 2016.
Για αυτή την κατηγορία, η μεγαλύτερη δυσκολία είναι να αποτιμηθεί η ηλικία τους και αν πραγματικά είναι ανήλικοι. Αυτό κάνει τη ΜΚΟ να καταγγέλει ένα «κλίμα καχυποψίας» και «μια αμφισβήτηση των λόγων» των νεαρών αυτών, οι οποίοι θα πρέπει να επωφεληθούν, όπως υποστηρίζει, ενός «τεκμηρίου ανηλικότητας».
«Αφήνονται στην τύχη τους, περιπλανώνται και είναι χωρίς προστασία επειδή η Κοινωνική βοήθεια για την παιδική ηλικία έχει κορεστεί», εξήγησε ο δρ Κριστιάν Μπενσιμόν, διευθυντής του κέντρου του Σεντ Ντενί (Σεν-Σεντ-Ντενί) σε συνέντευξη Τύπου.
Οι ασυνόδευτοι αυτοί ανήλικοι είναι σχεδόν στο σύνολό τους αγόρια από 15 έως 17 ετών και περισσότερα από τα δύο τρίτα βρίσκονται στη Γαλλία λιγότερο από τρεις μήνες. Εννέα στα δέκα έρχονται από την υποσαχάρια Αφρική (Γουινέα, Ακτή Ελεφαντοστού, Μαλί…).
«Όλο και περισσότεροι από τους ανηλικούς αυτούς εγκαταλείπουν τη χώρα τους, την οικογένειά τους», σχολίασε ο Γιανίκ Λε Μπιάν, διευθυντής επιχειρήσεων στη Γαλλία των Γιατρών του κόσμου.
«Ιδιαίτερα ευάλωτοι λόγω της ηλικίας και της απομόνωσής τους, αυτά τα παιδιά και αυτοί οι έφηβοι αποτελούν ένα ευπαθές κοινό, υπερεκτεθειμένο σε υγειονομικούς κινδύνους, σε κινδύνους εκμετάλλευσης και σε βιαιότητες», εκτιμούν στην έκθεσή τους οι Γιατροί του κόσμου.
Ο δρ Μπενσιμόν αναφέρει την περίπτωση μιας ασυνόδευτης ανήλικης κοπέλας που έγινε πρόσφατα δεκτή στο κέντρο του: «Είχε βιαστεί και ήταν έγκυος».
Οι Γιατροί του κόσμου εύχονται όλοι εκείνοι που παρουσιάζονται ως ασυνόδευτοι ανήλικοι να μπορούν να επωφεληθούν ενός «πραγματικού μηχανισμού υποδοχής» (κατοικία, τροφή, ιατρική φροντίδα).
Εκτός από τους ανήλικους, η 18η έκθεση για την πρόσβαση στα δικαιώματα και στη φροντίδα των πιο αποστερημένων υπενθυμίζει πως «οι πιο ευάλωτοι είναι επίσης εκείνοι που είχαν τη λιγότερη φροντίδα».
Η έκθεση που δημοσιεύεται την παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας για την άρνηση της ανέχειας, αύριο Τετάρτη, συνηγορεί υπέρ μιας «απλοποιημένης και χωρίς εμπόδια πρόσβασης στην κοινωνική ασφάλιση για όλους».
«Υπάρχουν τρεις μεγάλες κατηγορίες παθολογιών: οι παθολογίες του δρόμου (πόνοι στην σπονδυλική στήλη, προβλήματα πέψης, δερματικές παθήσεις, αναπνευστικές παθήσεις), χρόνια νοσήματα και παθολογίες ψυχικής υγείας (κατάθλιψη, μετατραυματικά σύνδρομα που σχετίζονται με τη μετανάστευση)», υπογραμμίζει ο δρ Μπενσιμόν.
Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, σχεδόν οι μισοί (49,4%) ευάλωτοι ασθενείς που έλαβαν ιατρική συμβουλή πέρυσι είχαν παρουσιάσει «καθυστέρηση στην προσφυγή σε φροντίδα» και το 38,6% χρειάζονταν «επείγουσα ή αρκετά επείγουσα φροντίδα».