Mα τι έχουν πάθει τα χρηματιστήρια; Την περασμένη Τετάρτη είδαμε μετοχές να υποχωρούν και χρηματιστές να ανησυχούν. Τι ακριβώς συμβαίνει στις αγορές; Απαντήσεις σε βασικές ερωτήσεις δίνει η ειδικός της DW Μπρ. Σόλτες.
Γιατί υποχωρούν οι αγορές;
Θα πρέπει να διαχωρίσουμε μεταξύ ενός μακροπρόθεσμου κλίματος δυσαρέσκειας στις χρηματαγορές και μιας πρόσφατης αφορμής, όπως ήταν πρόσφατα οι απαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ. Μόλις πριν λίγες μέρες το Ταμείο είχε προχωρήσει σε αρνητικές προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη λόγω του επαπειλούμενου εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Εκτός αυτού το ΔΝΤ προειδοποίησε για απότομες αναταράξεις στις χρηματαγορές λόγω των εμπορικών διενέξεων αλλά και λόγω γεωπολιτικών κινδύνων. Αποτέλεσμα να υποχωρήσουν οι μετοχές την Τετάρτη.
Ποιους κίνδυνους βλέπουν οι επενδυτές;
Ανησυχούν κατ΄ αρχήν για την άνοδο των επιτοκίων στις ΗΠΑ. Πριν από περίπου μια εβδομάδα ο πρόεδρος της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ είχε μιλήσει για «εντυπωσιακά θετικές εξελίξεις» στην αμερικανική οικονομία. Αν όλα μείνουν ως έχουν δεν αποκλείεται η Fed να αυξήσει ταχύτερα τα βασικά επιτόκια από ότι είχε ανακοινώσει. Ορισμένοι χρηματιστές ωστόσο εκφράζουν ανησυχία μήπως μια ταχύτερη άνοδο των επιτοκίων αποβεί εν τέλει σε βάρος της ανάπτυξης. Ο Χανς-Γιούργκεν Ντελπ, από το επενδυτικό τμήμα της γερμανικής Commerzbank εκτιμά ότι «αποδίδεται υπερβολική σημασία στο ζήτημα των επιτοκίων. Η Fed κάνει πολύ καλά τη δουλειά της. Λαμβάνει υπόψη τις εξελίξεις της οικονομίας, δεν θα λάβει μέτρα που θα ανέκοπταν την θετική της πορεία».
Ποιο ρόλο διαδραματίζει η ιταλική πολιτική στιςαγορές;
«H Ρώμη συνιστά πρόβλημα και θα παραμένει αστάθμητος παράγοντας», εκτιμά ο Χανς-Γιούργκεν Ντελπ από την Commerzbank .
Κυρίως οι Ευρωπαίοι έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην Ιταλία. «Η νομισματική ένωση ωστόσο δεν κινδυνεύει άμεσα. Όμως η διένεξη για τον ιταλικό προϋπολογισμό ενδέχεται να προκαλέσει αναταράξεις, πιστεύει ο Μίχαελ Χολστάιν, επικεφαλής του τμήματος μακροοικονομίας της τράπεζας DZ. Από την πλευρά του και ο Χανς-Γιούργκεν Ντελπ θεωρεί ότι «η ιταλική κυβέρνηση συνιστά πρόβλημα και θα παραμένει αστάθμητος παράγοντας».
Ποιες μετοχές έχουν μεγάλη ζήτηση;
Όλες, με εξαίρεση ορισμένες αμυντικές μετοχές, όπως εκείνες της Bayer. Οι μετοχές του γερμανικού κολοσσού βρίσκονται σταθερά σε ανοδική τροχιά και επειδή στη γερμανική εταιρία επιβλήθηκαν από την αμερικανική δικαιοσύνη σχετικά χαμηλά πρόστιμα με αφορμή το ενδεχομένως καρκινογόνο φυτοφάρμακο Glyphosat της θυγατρικής της Monsanto. Αντίθετα μετοχές εταιριών πληροφορικής, όπως της Apple, της Microsoft και της Intel άρχισαν να υποχωρούν σταδιακά από την αναπτυξιακή τροχιά που βρίσκονταν.
Τι αναμένεται;
Στην παρούσα φάση είναι δύσκολο να απαντηθεί το ερώτημα αυτό. Η τεχνική ανάλυση για την πορεία των μετοχών αποτελεί σημείο αναφοράς για πολλούς χρηματιστές. Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ισχύει για παράδειγμα ως όριο όταν ο δείκτης βρίσκεται στις 11.800 μονάδες, όριο το οποίο προσαρμόζεται ανάλογα με τις οικονομικές εξελίξεις. Ορισμένοι ειδικοί όπως ο νομπελίστας Ρόμπερτ Σίλερ πιστεύουν ότι η αλματώδης άνοδος των μετοχών και η μετέπειτα υποχώρησή τους ενδέχεται να καταλήξει σε οικονομικό κραχ, όπως το 1929. Άλλοι πάλι αντιμετωπίζουν την πτώση των μετοχών ως ιδανική στιγμή για να αγοράσουν.