Και τώρα τι; Το ερώτημα αφορά στην εξωτερική πολιτική της χώρας την οποία αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός μετά την παραίτηση Κοτζιά.
Ομως, δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Ουδείς αναντικατάστατος φυσικά, αλλά όταν ένας πρωθυπουργός αναλαμβάνει και το κρίσιμο ΥΠΕΞ σε μια ιδιαίτερη χρονική περίοδο, τότε είναι λογικό να αναρωτηθεί κανείς τι σκοπεύει να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο Νίκος Κοτζιάς ήταν μια πολυσχιδής προσωπικότητα στην εξωτερική πολιτική. Πέραν του γεγονότος ότι θεωρεί «δικό του παιδί» τη συμφωνία των Πρεσπών, έχει καταναλώσει πολλές ώρες και σε άλλα μέτωπα. Στο… αλβανικό μέτωπο για παράδειγμα είχαν προχωρήσει οι συζητήσεις για την ΑΟΖ καθώς και για την ανακατασκευή των λεγόμενων «πυραμίδων» στα σύνορα, των πέτρινων κώνων δηλαδή που χρησιμοποιούνται για να χωρίζουν οι δύο χώρες. Ο Κοτζιάς είχε κατηγορηθεί ότι άνοιξε και θέμα «Τσαμουριάς» κάτι που ο ίδιος το διέψευδε κατηγορηματικά.
Ο πρώην υπουργός επίσης είχε αναλάβει και πέτυχε την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων ενώ είχε προγραμματίσει ταξίδι το επόμενο διάστημα για συνομιλίες.
Κυπριακό
Ενισχυμένος ήταν και ο ρόλος του στο Κυπριακό με διαρκείς συζητήσεις και επαφές, ενώ ο ίδιος κατηγορείται ότι «βραχυκύκλωσε» τις ελληνορωσικές σχέσεις οι οποίες είναι ακόμη παγωμένες και στις αρχές Δεκεμβρίου θα μεταβεί στη Μόσχα ο πρωθυπουργός για να τις αναθερμάνει. Πλέον και ως υπουργός Εξωτερικών.
Στο ερώτημα γιατί ανέλαβε ένα γεμάτο χαρτοφυλάκιο ο Τσίπρας η απάντηση είναι ότι ήθελε να καθησυχάσει τον εξωτερικό παράγοντα ότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν ακυρώνεται μετά την παραίτηση Κοτζιά. Ήθελε να δείξει ότι παίρνει πάνω του την υπόθεση ώστε να μην ανησυχούν Αμερικανοί κι Ευρωπαίοι, όπως έγινε τις πρώτες ώρες μετά την παραίτηση του ΥΠΕΞ.
«Θα αναλάβω ο ίδιος το ΥΠ.ΕΞ. και είναι επιλογή που σηματοδοτεί την αποφασιστικότητά μου για να ολοκληρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών. Η απόφαση να δεχτώ την παραίτηση Κοτζιά είναι απόφαση με μηνύματα προς το εξωτερικό και προς το εσωτερικό, προς την κυβέρνησή μου.
Δεν θα ανεχτώ καμία διγλωσσία στην εθνική γραμμή της χώρας και να διαταράξει την ομαλή πορεία της χώρας στην έξοδο από τα μνημόνια. Στέλνω μήνυμα και στα Σκόπια. Θέλω να τους ενθαρρύνω να προχωρήσουν γιατί δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία.
Η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί ονομασία « ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ», θέλω να είμαι καθαρός σε αυτό», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Το μήνυμα ξεκάθαρο, ότι θα συνεχιστεί η γραμμή υπέρ των Πρεσπών, αλλά κι ένα πονηρό μήνυμα προς όλους. Ότι δηλαδή αν καταρρεύσει η συμφωνία δεν θα ευθύνεται η Ελλάδα, τον «μουτζούρη» θα τον φορτωθεί η ΠΓΔΜ και ο φίλος του Ζάεφ που δεν κατάφερε να περάσει τη συμφωνία.
Η προτεραιότητα του πρωθυπουργού ασφαλώς θα είναι η συμφωνία για το όνομα. Είναι δεδομένο ότι δεν θα ανοίξει προεκλογικά θέμα Αλβανικού γιατί θα πρέπει να απολογείται και για ακόμη έναν «καυτό» φάκελο.
Επίσης, θα συνεχίσει, μέχρι να οδηγηθούμε σε εκλογές, τις τριμερείς συναντήσεις με Κύπρο και Αίγυπτο και ό,τι μπορεί (ή ό,τι του επιτρέπεται) να κάνει με το Κυπριακό. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι πάγια… κακές και δεν πρόκειται να αλλάξουν πολλά στο κομμάτι αυτό.
Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι βοηθοί, έστω και άτυποι, θα είναι ο διπλωματικός σύμβουλός του, Βαγγέλης Καλπαδάκης που γνωρίζει καλά τα εξωτερικά θέματα, ενδεχομένως και ο εξάδελφος Γιώργος Τσίπρας, που βρισκόταν στο ΥΠΕΞ αλλά έφυγε, κατά πληροφορίες λόγω κακής χημείας με τον Κοτζιά.