Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ εξαπέλυσαν επιδρομές το πρωί στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντίποινα για την εκτόξευση νωρίτερα μιας ρουκέτας από τον παλαιστινιακό θύλακα η οποία έπληξε σπίτι στην πόλη Μπιρ Σέβα (νότια), προκαλώντας υλικές ζημιές, αλλά πάντως χωρίς να αναφερθούν θύματα ούτε από τη ρουκέτα αυτή, ούτε από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες από το επιτελείο των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων, από την ισραηλινή αστυνομία και από το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που κυβερνά τον θύλακα.
Οι εχθροπραξίες καταγράφονται σε μια περίοδο αναζωπύρωσης της έντασης, που έχει εγείρει φόβους για το ξέσπασμα νέας σύρραξης ανάμεσα στο Ισραήλ και παλαιστινιακές οργανώσεις, κυρίως τη Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.
«Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη άρχισαν να προσβάλλουν στόχους στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε το επιτελείο, κατά το οποίο επλήγησαν θέσεις «τρομοκρατών».
Η Χαμάς ενημέρωσε με ανακοίνωσή της ότι βομβαρδίστηκαν έξι τοποθεσίες στον θύλακα. Δεν έχει αναφερθεί ως τώρα κανείς τραυματίας.
Λίγες ώρες νωρίτερα, μια ρουκέτα η οποία εβλήθη από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ προκάλεσε υλικές ζημιές στην πόλη Μπιρ Σέβα (νότια), ανακοίνωσαν ο ισραηλινός στρατός και η ισραηλινή αστυνομία.
Επρόκειτο για την πρώτη ρουκέτα που εκτοξεύθηκε έπειτα από αρκετές εβδομάδες από τον παλαιστινιακό θύλακα, ο οποίος τελεί υπό ασφυκτικό αποκλεισμό εδώ και πάνω από μια δεκαετία, εναντίον του Ισραήλ.
«Στις 04:00, οι Ισραηλινοί στην πόλη Μπιρ Σέβα έσπευσαν στα καταφύγια μετά την εκτόξευση μιας ρουκέτας από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του Ισραήλ», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός μέσω Twitter.
«Θα υπερασπιστούμε τον ισραηλινό άμαχο πληθυσμό», πρόσθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα προχωρούσε σε αντίποινα, όπως πράττει συστηματικά σε αυτές τις περιπτώσεις.
«Μια ρουκέτα έπληξε την πόλη Μπιρ Σέβα πριν από λίγο προκαλώντας ζημιές», ανέφερε η ισραηλινή αστυνομία σε μήνυμά της, χωρίς να διευκρινίσει πόσο εκτεταμένες ήταν αυτές οι ζημιές, ή τι ακριβώς επλήγη.
Δεν έκανε λόγο για τραυματίες.
Η Μπιρ Σέβα βρίσκεται περίπου σαράντα χιλιόμετρα ανατολικά της Γάζας.
Σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο, η ρουκέτα έπεσε σε σπίτι όπου διαμένει μια οικογένεια με τρία παιδιά. Κανένα από τα μέλη της δεν τραυματίστηκε, αλλά τους προσφέρεται ψυχολογική υποστήριξη διότι βρίσκονται σε κατάσταση σοκ, διευκρίνισαν ΜΜΕ.
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι εκτοξεύθηκε επίσης άλλη μια ρουκέτα, αλλά προς την κατεύθυνση της θάλασσας.
Είναι άγνωστο ακόμη μέλη ποιας οργάνωσης εκτόξευσαν τη ρουκέτα, αλλά η ισραηλινή κυβέρνηση καθιστά πάντα υπεύθυνη τη Χαμάς για ό,τι συμβαίνει στον θύλακα υπό τον έλεγχό της και πλήττει συστηματικά θέσεις του ισλαμιστικού κινήματος σε αντίποινα.
Οι εχθροπραξίες καταγράφηκαν ενώ η έκβαση των προσπαθειών που καταβάλλουν εδώ και αρκετές εβδομάδες η Αίγυπτος και ο ΟΗΕ με σκοπό να συναφθεί συμφωνία πιο διαρκούς κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στη Χαμάς και στο Ισραήλ μοιάζει όλο και πιο αβέβαιη.
«Σκληρό πλήγμα»
Χθες Τρίτη ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν υποστήριξε ότι είναι ανάγκη να καταφερθεί ένα εξαιρετικά «σκληρό πλήγμα» στη Χαμάς στη Γάζα.
Ο Λίμπερμαν υπογράμμισε ωστόσο ότι την απόφαση για αυτό δεν θα τη λάβει ο ίδιος, αλλά το συμβούλιο ασφαλείας της ισραηλινής κυβέρνησης, που συνεδριάζει σήμερα υπό τον πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, όπως μετέδωσαν ΜΜΕ. Κατά τον υπουργό Άμυνας, το συμβούλιο είναι διχασμένο ως προς την έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας.
Το Ισραήλ έχει εμπλακεί σε πόλεμο με τη Χαμάς και άλλες οργανώσεις που έχουν συμμαχήσει μαζί της τρεις φορές από το 2008. Μια εύθραυστη εκεχειρία που τέθηκε σε εφαρμογή μετά την τελευταία σύρραξη, το 2014, τελεί συχνά υπό αμφισβήτηση.
Από την 30ή Μαρτίου η Λωρίδα της Γάζας, περιοχή που δοκιμάζεται εξαιτίας των πολέμων, της ανέχειας και της απομόνωσης, έχει μετατραπεί σε θέατρο μιας τεράστιας κινητοποίησης εναντίον του ισραηλινού αποκλεισμού που επιβάλλεται εδώ και πάνω από δέκα χρόνια από το Ισραήλ. Οι συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις διεκδικούν επίσης το δικαίωμα των παλαιστινίων προσφύγων να επιστρέψουν στα εδάφη τα οποία είχαν εξαναγκαστεί να εγκαταλείψουν όταν εγκαθιδρύθηκε το Κράτος του Ισραήλ και ξέσπασε ο πρώτος αραβοϊσραηλινός πόλεμος, το 1948.
Οι διαδηλώσεις εκτραχύνονται συχνά σε βίαια επεισόδια κοντά στο τείχος ασφαλείας στα σύνορα, το οποίο φρουρείται αυστηρά από τον ισραηλινό στρατό, με ανταλλαγές πυρών, ρουκετών, όλμων και πυραύλων ανάμεσα στις ένοπλες οργανώσεις της Γάζας και τα ισραηλινά στρατεύματα.
Τουλάχιστον 205 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από την 30ή Μαρτίου, στην πλειονότητά τους κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά μήκος των συνόρων, άλλοι από οβίδες αρμάτων μάχης ή πλήγματα της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας. Έχει επίσης σκοτωθεί σε αυτόν τον τομέα ένας ισραηλινός στρατιώτης από πυρά ελεύθερου σκοπευτή.
Κλείνουν και οι δύο συνοριακές διελεύσεις
Ο Λίμπερμαν διέταξε προ ολίγου να κλείσουν τα δύο συνοριακά σημεία διέλευσης που συνδέουν το Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας, αυτό του Ερέζ για τους πολίτες και αυτό του Κερέμ Σαλόμ για τα αγαθά, καθώς και να περιοριστεί η θαλάσσια περιοχή όπου επιτρέπεται η αλιεία στους Παλαιστίνιους από τα 6 στα τρία μίλια, γνωστοποίησαν οι υπηρεσίες του.