Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς απέφυγε την Τρίτη να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το αν ο πρόεδρος Τραμπ του άσκησε πιέσεις για να παραιτηθεί, με δεδομένη την κριτική που του ασκεί για την ηγεσία του στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, μεταδίδει το CNN.
Ο Σέσιονς παραδέχτηκε ότι ο Τραμπ είναι “απογοητευμένος μαζί του,” ενώ δήλωσε ότι “είναι τιμή του” να ηγείται του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ο ίδιος είπε επίσης ότι θα παραμείνει στην θέση του “όσο είναι απαραίτητο” για τον ίδιο.
“Ο πρόεδρος εκφράζει την άποψή του. Ο ίδιος λέει τι σκέφτεται κατά καιρούς, ενώ έχει απογοητευτεί από την αυτοεξαίρεσή μου, αλλά και για άλλα ζητήματα. Ωστόσο, είναι τιμή και ευχαρίστηση μας, που έχουμε την ευθύνη υλοποίησης της ατζέντας του, στο υπουργείο Δικαιοσύνης,” είπε χαρακτηριστικά ο Σέσιονς.
Ο Τραμπ από την πλευρά του, έχει ασκήσει κριτική πολλές φορές στον Σέσιονς για την απόφασή του να αυτοεξαιρέσει τον εαυτό του από την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για τον ρόλο της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ στην υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας, στις προεδρικές εκλογές του 2016.
Την έρευνα αυτή διενεργεί ο ειδικός ανακριτής με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ.
Τον Σέσιονς αντικατέστησε στην εποπτεία της ίδιας έρευνας, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ροντ Ρόζενσταϊν, δίνοντας έμφαση στο ενδεχόμενο να υπήρξαν σχέσεις μεταξύ στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και του Κρεμλίνου.
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αρνηθεί κατηγορηματικά το ενδεχόμενο οποιασδήποτε συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής του εκστρατείας και των Ρώσων.
Στην συνέντευξη που έδωσε χθες στο Associated Press, ο πρόεδρος Τραμπ εξέφρασε για ακόμη μια φορά την απογοήτευσή του για τον Σέσιονς, σχετικά με την έρευνα που διενεργεί ο Μάλερ, λέγοντας: “Μπορώ να τον απολύσω, οποιαδήποτε στιγμή θέλω.”
Το σχόλιο που έκανε χθες ο Σέσιονς έγινε στην διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου για την εξάρθρωση ενός μεξικανικού καρτέλ παράνομης διακίνησης ναρκωτικών.
Στην ίδια συνέντευξη, ο Σέσιονς ρωτήθηκε και για την αντίδρασή του, αναφορικά με την εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι κι αναφορικά με “το τι έχει να πει για την ελευθερία του Τύπου, σε διεθνές επίπεδο.”
Ο Σέσιονς σχολιάζοντας τόσο την υπόθεση Κασόγκι, όσο και τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν διεθνώς οι δημοσιογράφοι -συμπεριλαμβανομένων κι όσων έχουν δολοφονηθεί στο Μεξικό- χαρακτήρισε την τάση αυτή ως “απαράδεκτη” και υπερασπίστηκε την ανάγκη που υπάρχει ώστε οι δημοσιογράφοι να μπορούν να ασκούν το λειτούργημά τους.
“Είναι ένα μεγάλο ζήτημα και είναι μία απαράδεκτη τάση,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
“Ο κόσμος θα διαλυθεί εάν οι δημοσιογράφοι δεν μπορούν να ταξιδεύουν και να αναφέρουν με ειλικρίνεια τις συνθήκες που επικρατούν σε διαφορετικές χώρες. Έτσι, νομίζω ότι η συμπεριφορά απέναντι στους δημοσιογράφους μπορεί να διαχωρίσει άλλες χώρες από μια πολιτισμένη κοινωνία,” συμπλήρωσε προσθέτοντας ότι ο ίδιος κι ο πρόεδρος Τραμπ το υποστηρίζουν “δυναμικά” αυτό.
Το CNN μετέδωσε χθες ότι το πτώμα του Κασόγκι τεμαχίστηκε, μετά από την δολοφονία του, που έγινε πριν από δύο εβδομάδες στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με την δήλωση Τούρκου αξιωματούχου.
Ο Κασόγκι που αρθρογραφούσε στην εφημερίδα “The Washington Post” εξαφανίστηκε μετά την είσοδό του στο προξενείο, το οποίο επισκέφτηκε για να λάβει έγγραφα σχετικά με το γάμο του.
Η υπόθεση της εξαφάνισης του, προκάλεσε πολλά ερωτηματικά σε διεθνές επίπεδο κι αναφορικά με τον ρόλο της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας.
Ο Σέσιονς αναφέρθηκε επίσης στον αριθμό των δημοσιογράφων που έχουν σκοτωθεί στο Μεξικό: “Το Μεξικό ίσως έχει κατά τα τελευταία χρόνια τον μεγαλύτερο αριθμό επιθέσεων κατά δημοσιογράφων, αλλά κι αναφορικά με τις δολοφονίες δημοσιογράφων. Δεν είμαι σίγουρος, αλλά ίσως ο κόσμος δεν έχει αντιδράσει όπως θα έπρεπε σε αυτό,” παρατήρησε ο ίδιος.
Ο Μάλερ διορίστηκε για την διεξαγωγή της έρευνας του FBI στην υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας τον Μάιο του 2017, αμέσως μετά την αποπομπή του Τζέιμς Κόμεϊ από τον πρόεδρο Τραμπ.
Τον διορισμό του Μάλερ υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν, ο οποίος κι εποπτεύει ουσιαστικά, την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για την υπόθεση της Ρωσίας.
Ο Μάλερ πέρα από τα ανακριτικά του καθήκοντα, έχει και εισαγγελικά καθήκοντα για την απαγγελία κατηγοριών, μέσω της σύμφωνης γνώμης ενός σώματος ενόρκων (grand jury).
Ο ειδικός ανακριτής διερευνά από την αρχή το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Τραμπ ή συνεργάτες του, με το ανακριτικό και εισαγγελικό ενδιαφέρον, να εντοπίζεται στην διερεύνηση της αιτίας αποπομπής του Κόμεϊ.
Οι Ρεπουμπλικάνοι στην Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν στραφεί κατά του Ρόζενσταϊν, τον οποίο και θεωρούν υπεύθυνο για τις καθυστερήσεις στην αποστολή εγγράφων και πληροφοριών που έχει ζητήσει από το υπουργείο Δικαιοσύνης, η αρμόδια Επιτροπή Δικαιοσύνης στην Βουλή των Αντιπροσώπων.
Ο Ρόζενσταϊν κινδύνευσε πρόσφατα να αποπεμφθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά τελικά βρήκε έδαφος συνεργασίας με τον πρόεδρο Τραμπ και παραμένει στην θέση του.