Ο πρόεδρος της Νικαράγουα Ντανιέλ Ορτέγκα παραμένει γαντζωμένος στην εξουσία στην Μανάγκουα, χωρίς ελπίδα να οδηγηθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να δοθεί ένα τέλος στην κρίση που σοβεί εδώ και έξι μήνες έχοντας αφήσει 320 ανθρώπους νεκρούς και έχοντας πλήξει σοβαρά την οικονομία της χώρας.
Στις 18 Απριλίου διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμιση της συντάξεων, που στην συνέχεια εγκαταλείφθηκε, έγιναν αφορμή για την εκδήλωση ενός γιγάντιου κινήματος που ζητά την απομάκρυνση του ίδιου του Ορτέγκα και της συζύγου του Ροσάριο Μουρίγιο.
Οι διαδηλώσεις πυροδότησαν ένα κύμα άγριας καταστολής σε ολόκληρη την χώρα, ενώ από τον Ιούνιο και την καταστροφή με αιματηρές επιχειρήσεις των τελευταίων οδοφραγμάτων που είχαν υψώσει οι διαδηλωτές, η Μανάγκουα επαναλαμβάνει αδιάκοπα ότι η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί.
«Ο Ορτέγκα ζει σε ένα παράλληλο σύμπαν», σύμφωνα με το κοινωνιολόγο Οσκαρ Ρενέ Βάργκας. «Μόνο μία μακρά, σκληρή και ηρωική λαϊκή κινητοποίηση» μπορεί να τον αναγκάσει σε παραίτηση.
«Ζούμε σε μία κατάσταση διαρκούς τρόμου», καταγγέλλει ο κοινωνιολόγος σε μελέτη για την «οικονομική, κοινωνική και πολιτική» κρίση» που συγκλονίζει την χώρα.
Οι διωγμοί και οι συλλήψεις ακτιβιστών της αντιπολίτευσης, που φυλακίζονται με κατηγορίες του κοινού ποινικού δικαίου ή για τρομοκρατική δράση, δεν μπορούν να κρύψουν τον αριθμό των πολιτικών κρατουμένων, λέει ο κοινωνιολόγος.
«Δεν υπάρχει στον ορίζοντα λύση για την έξοδο από την κρίση», σύμφωνα με τον πρώην διπλωμάτη και πολιτικό αναλυτή Μπόσκο Ματαμόρος.
Εάν η νομιμοποίηση της εξουσίας έχει υπονομευθεί, το καθεστώς έχει ακόμη στην διάθεσή του την χρήση βίας. Από την πλευρά της η αντιπολίτευση υποστηρίζεται από μεγάλο τμήμα του πληθυσμού και της διεθνούς κοινότητας, αλλά δεν έχει την ικανότητα να φέρει την κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εξηγεί ο Μπόσκο Ματαμόρος.
Η αντιπολίτευση, ενωμένη υπό την σημαία της Συμμαχίας των Πολιτών, περιλαμβάνει κοινωνικές οργανώσεις, επικεφαλής επιχειρήσεων και φοιτητές, «υποτίμησε την ικανότητα αντίδρασης της κυβέρνησης» και χάνει σε «δημιουργικότητα για να βρει μηχανισμούς ικανούς να υποχρεώσουν την κυβέρνηση να επαναλάβει τον διάλογο», προσθέτει.
Σε δυσχερή θέση, ο σαντινίστα πρόεδρος, ετών 72, κατάφερε αντίθετα με όλες τις προβλέψεις να παραμείνει στην εξουσία αρνούμενος να προκηρύξει πρόωρες εκλογές (είναι προγραμματισμένες για το 2021) . Από τις 15 Ιουνίου και την διακοπή του υπό τη αιγίδα της καθολικής εκκλησίας εθνικού διαλόγου αρνείται κάθε απόπειρα συμφιλίωσης.
«Φαίνεται ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε φάση ακραίου αυτισμού, κάνει σαν να μην υπάρχει ο κόσμος. Αυτό που έκανε είναι να σκληρύνει την καταστολή, εγκαθιδρύοντας ένα αστυνομικό κράτος κρατικής τρομοκρατίας», καταγγέλλει ο πρώην διπλωμάτης Μαουρίσιο Ντίας.
Οικονομία, η αχίλλειος πτέρνα
Τον περασμένο Ιούνιο, η κυβέρνηση αναγκάσθηκε να παραδεχθεί το πλήγμα στην οικονομία της φτωχότερης χώρας της Κεντρικής Αμερικής. Οι προβλέψεις αύξησης του ΑΕΠ αναποπροσαρμόσθηκαν από το 4,9% στο 1% για το 2018. Οι διεθνείς οργανισμοί, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από τη πλευρά τους προβλέπουν ακόμη μεγαλύτερη υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας.
Έπειτα από ανάπτυξη στο 4,9% το 2017, η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει υποχώρηση για το 2018 στο 3,8%. Πτώση τόσο σοβαρή που απειλεί με υποχώρηση 0,4% την οικονομία ολόκληρης της Κεντρικής Αμερικής, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο στην Ουάσινγκτον.
Η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί περαιτέρω εάν οι ΗΠΑ υιοθετήσουν οικονομικές κυρώσεις κατά του καθεστώτος Ορτέγκα, προειδοποιεί ο Μπόσκο Ματαμόρος.
Η χώρα μπορεί να χάσει την πρόσβαση στην χρηματοδότηση από τους διεθνείς οργανισμούς και θα υπάρξει διαρροή ξένων επενδύσεων, τονίζει ο πρώην διπλωμάτης.