Σκηνικό «θερμού» επεισοδίου στην Ανατολική Μεσόγειο, και συγκεκριμένα στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου όπου βρίσκονται τα «χρυσοφόρα» τεμάχια, στήνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Με σκοπό να εκφοβίσει τους ενεργειακούς κολοσσούς που έχουν έρθει στην περιοχή κι έχουν συνάψει συμφωνίες με την κυπριακή κυβέρνηση, η Άγκυρα κλιμακώνει τις απειλές και τις προκλήσεις της με στόχο να μπει στη μοιρασιά των υδρογονανθράκων.
Η παράνομη Navtex που εξέδωσε το βράδυ της Τρίτης η Άγκυρα δεσμεύει μεγάλη περιοχή, η οποία βρίσκεται καταφανώς εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και μέρος της είναι στο όριο της Κυπριακής ΑΟΖ, για πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών από το R/V BARBAROS HAYREDDİN PAŞA, και τα βοηθητικά σκάφη M/V TANUX-1 AND R/V APOLLO MOON.
Η περιοχή στην οποία η Τουρκία έχει στείλει το Barbaros είναι πλησίον του σημείου που συναντώνται η ελληνική, η αιγυπτιακή και η κυπριακή υφαλοκρηπίδα, κάτι που αμφισβητεί η Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα και η Κύπρος δεν έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα (καθώς διαγράφει πλήρως το Καστελόριζο)και όλη η υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου πρέπει να διαμοιρασθεί με την αρχή της μέσης γραμμής μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου.
Μία ενέργεια που ερμηνεύεται ως πολιτική αφού, επιχειρεί να απαντήσει τόσο στις τριμερείς Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου, όσο και στην απόφαση για πρόσκληση ενδιαφέροντος για ανάθεση του τεμαχίου 7 της κυπριακής ΑΟΖ, με δεδομένο το έντονο ενδιαφέρον των TOTAL και ExxonMobil. Παράλληλα, η Τουρκία θέλει να προλάβει την παρουσία της στις εξελίξεις καθώς τις επόμενες βδομάδας ξεκινούν οι γεωτρήσεις της ExxonMobil στο τεμάχιο 10.
Στο πλαίσιο αυτό, το προηγούμενο διάστημα, σε καθημερινή σχεδόν βάση, υπήρξαν απειλητικές δηλώσεις εκ μέρους ανωτάτων αξιωματούχων της Τουρκίας, όπως του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τις οποίες η Άγκυρα σκοπεύει να διαφυλάξει τα «δικαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στη Μεσόγειο» και «κανείς δεν μπορεί να προχωρήσει σε καμία έρευνα σε Αιγαίο και Μεσόγειο χωρίς την άδεια και τη συνεργασία της Τουρκίας».
Στόχος της Άγκυρας είναι να παγιώσει τετελεσμένα και να διατηρηθεί στο ενεργειακό παιχνίδι, εκβιάζοντας παράλληλα καταστάσεις και επενδύοντας σε ένα πόλεμο νεύρων που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό.
Το «επεισόδιο» του Babraros με την ελληνική φρεγάτα
Το σκηνικό έντασης το οποίο επιχειρεί να στήσει η Άγκυρα στην περιοχή ήρθε να επιβεβαιώσει και η είδηση τουρκικών ΜΜΕ ότι παράγοντες του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού εμπόδισαν τις πρωινές ώρες της Πέμπτης τη φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού «Νικηφόρος Φωκάς» που βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο και «παρακολουθεί» το Barbaros.
Συγκεκριμένα, το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ισχυρίστηκε ότι η ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» που ακολουθεί το ερευνητικό σκάφος, το οποίο διεξάγει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, επιχείρησε να το «παρενοχλήσει», ενώ από την πλευρά του το CNNTURK μετέδωσε ότι η Άγκυρα στέλνει ενισχύσεις στην περιοχή.
Ωστόσο, πηγές του ΓΕΕΘΑ διαψεύδουν το επεισόδιο και τονίζουν ότι τα τουρκικά μέσα συντηρούν την ένταση επικοινωνιακά.
Εξίσου προκλητική ήταν και η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο, απαντώντας στην ελληνική κυβέρνηση, διαμήνυσε πως το «Barbaros» βρίσκεται σε τουρκική υφαλοκρηπίδα και ότι θα συνεχίσει τις έρευνές του.
«Σας συμβουλεύουμε να παραμείνετε μακριά από τις συμπεριφορές που μπορεί να προκαλέσουν κλιμάκωση στην περιοχή» προειδοποιούσε η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.
Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι
Άκρως αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι ανάμεσα στην ελληνική φρεγάτα και το τουρκικό ερευνητικό, όταν το τελευταίο πέρασε εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η διοίκηση της φρεγάτας κάλεσε το «Barbaros» να απομακρυνθεί, και μετά από το πρώτο μήνυμα άρνησης το ερευνητικό σκάφος κινήθηκε ξανά και απομακρύνθηκε.
«Ώρα, 03.00 π.μ. Φ/Γ Νικηφόρος Φωκάς: RV Barbaros, καλείσαι να εξέλθεις αυτή τη στιγμή από την περιοχή. Δεν διαθέτεις άδεια για την διεξαγωγή ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα».
Η απάντηση ήρθε με ηχογραφημένο μήνυμα Barbaros: (χωρίς ανακοίνωση ονόματος δηλαδή Φ/Γ Νικηφόρος Φωκάς). «Δεν αποχωρούμε. Βρισκόμαστε εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας».
Το Barbaros, τελικά βλέποντας την ελληνική φρεγάτα και την ετοιμότητα που έδειξε εξ αρχής το πλήρωμα της, αποχώρησε χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό.
Η στάση της Αθήνας
Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα παρακολουθεί τις κινήσεις του Barbaros σε απόσταση 3-4 ναυτικών μιλίων από αυτό, θέλοντας να στείλει μήνυμα ότι η Ελλάδα διαθέτει την απαιτούμενη αποτρεπτική ισχύ. Παράλληλα, σε ετοιμότητα έχουν τεθεί και άλλες μονάδες επιφανείας του ελληνικού στόλου, προκειμένου να είναι σε θέση να σπεύσουν στην περιοχή αν παραστεί ανάγκη, σύμφωνα με πληροφορίες.
Μια πρώτη γεύση πάντως της στάσης που αναμένεται να ακολουθήσει το επόμενο διάστημα η Αθήνα, μπορεί να πάρει κανείς από τη χθεσινή ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ -υπό τις οδηγίες Τσίπρα.
«Η νέα αυτή τουρκική πρόκληση δείχνει ότι η Τουρκία συνεχίζει δράσεις που προκαλούν ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε, μεταξύ άλλων, δείχνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση για μία ακόμα αφορά θα αρκεστεί στην αποστολή διαβημάτων σε διεθνείς οργανισμούς καταδικάζοντας την απόφαση της Τουρκίας να εγκαταστήσει σκάφος της στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ωστόσο, η πρόκληση της Τουρκίας είναι σοβαρότατη και καταδεικνύει πως από ελληνικής πλευράς δεν υπάρχει πολιτική αποτροπής τέτοιων ενεργειών που αμφισβητούν εμπράκτως την έκταση της ελληνικής επικράτειας.
Εν κατακλείδι, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποια θα είναι η αντίδραση των Τούρκων το προσεχές διάστημα, ειδικά από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν γεωτρήσεις από τις μεγάλες πολυεθνικές. Ένα «θερμό» επεισόδιο δεν θα αποκλειόταν ως μέσο εκφοβισμού, άλλωστε κάπως έτσι η Άγκυρα απομάκρυνε ερευνητική πλοίο της ιταλικής ΕΝΙ.