Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 13 τραυματίστηκαν στην επίθεση που σημειώθηκε σήμερα μέσα στο κυβερνείο της επαρχίας Κανταχάρ, όπου ήταν σε εξέλιξη μια σύσκεψη, παρουσία και του ανώτατου διοικητή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, του Αμερικανού στρατηγού Σκοτ Μίλερ.
Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι Ταλιμπάν.
Σύμφωνα με πηγές των δυνάμεων ασφαλείας, ένας Ταλιμπάν κατάφερε να διεισδύσει στο αυστηρά φρουρούμενο κτίριο και άνοιξε πυρ εναντίον των υψηλόβαθμων αξιωματούχων και του Μίλερ, του επικεφαλής των ΝΑΤΟϊκών και αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα. Η σύσκεψη αφορούσε τα μέτρα ασφαλείας ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Σαββάτου στο Αφγανιστάν.
Ο Μίλερ δεν τραυματίστηκε, ανέφερε ένας εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για ένα “επεισόδιο μεταξύ Αφγανών”.
Ωστόσο, σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο SITE που παρακολουθεί τις ισλαμιστικές ιστοσελίδες, οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν ότι “κύριοι στόχοι της επίθεσης ήταν ο στρατηγός Μίλερ και ο διευθυντής της Ασφάλειας της Κανταχάρ, ο βάρβαρος στρατηγός Αμπντούλ Ραζίκ”.
Ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο αντισυνταγματάρχης Κον Φόκνερ, διαβεβαίωσε επίσης ότι στόχος δεν ήταν ο Μίλερ αλλά “ο στρατηγός Ραζίκ και ο κυβερνήτης” Ζαλμάι Ουέσα.
Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι επιβεβαίωσε τον θάνατο του στρατηγού Ραζίκ και του επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών στην Κανταχάρ. Το τρίτο θύμα ήταν ένας δημοσιογράφος. Στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί ειδικές δυνάμεις για να ελέγξουν την κατάσταση, πρόσθεσε.
Από την επίθεση τραυματίστηκαν επίσης ο κυβερνήτης Ουέσα και ο αρχηγός της αστυνομίας του νότιου Αφγανιστάν, Αμπντούλ Νάμπι Ιλχάμ.
Ένας άλλος στρατηγός, ο Σαρίφ Γιαφταλί, είπε ότι ο δράστης ήταν ένας από τους σωματοφύλακες του κυβερνήτη που άνοιξε πυρ μόλις έληξε η συνεδρίαση, τη στιγμή που οι ανώτατοι αξιωματούχοι αποχωρούσαν από το κυβερνείο.
Ο στρατηγός Αμπντούλ Ραζίκ θεωρείτο “στυλοβάτης” του καθεστώτος και μαχόταν ανελέητα τους Ταλιμπάν στην επαρχία Κανταχάρ. Είχε στοχοποιηθεί πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά πάντοτε γλίτωνε από τις επιθέσεις εναντίον του. Διοικούσε την επαρχία με σιδηρά πυγμή και είχε κατηγορηθεί ότι είχε φτιάξει μυστικές αίθουσες βασανιστηρίων – κάτι που ο ίδιος ουδέποτε παραδέχτηκε. Σύμφωνα με τον Τζον Γουολς, αναλυτή του Αμερικανικού Ινστιτούτου για την Ειρήνη, θεωρείτο “ο ικανότερος διοικητής” στο Αφγανιστάν και ήταν ο βασικός λόγος για τον οποίο οι Ταλιμπάν αντιμετώπιζαν σοβαρές δυσκολίες στην Κανταχάρ τα τελευταία χρόνια. Εξοντώνοντας τον Ραζίκ και τον αρχηγό της υπηρεσίας πληροφοριών οι Ταλιμπάν επέφεραν μεγάλο πλήγμα, καθώς αποσταθεροποιούν έτσι τις δυνάμεις ασφαλείας στην περιοχή, το λίκνο του κινήματός τους.
“Οι Ταλιμπάν έδειξαν ότι έχουν την ικανότητα να χτυπούν όπου και όποτε τους αρέσει”, είπε από την πλευρά του ο Μάικλ Κάτζελμαν, ερευνητής στο αμερικανικό Wilson Center.