Στον αέρα παραμένει η διαδικασία των συνταγματικών αλλαγών και συνάμα η Συμφωνία των Πρεσπών στην ΠΓΔΜ, καθώς ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ δεν έχει κατορθώσει ακόμα να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή για να περάσει την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Παράλληλα, οι δραματικές πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα με την παραίτηση του «αρχιτέκτονα» της συμφωνίας, προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη πίεσης στην κυβέρνηση Ζάεφ. Ηδη τα σκοπιανά ΜΜΕ από χθες έκαναν λόγο ακόμη και για πρόωρες εκλογές στη χώρα μας που ενδεχομένως θα «τορπιλίσουν» τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Με τίτλο «ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών παραιτείται, ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει» το κρατικό πρακτορείο ΜΙΑ κάνει αναφορά στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα περί αποδοχής της παραίτησης Κοτζιά, ενώ συμπληρώνει πως αυτή έρχεται μια μέρα μετά το επεισόδιο του τελευταίου με τον Πάνο Καμμένο στο υπουργικό συμβούλιο.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το πρακτορείο META, το οποίο σημειώνει πως «ο Αλέξης Τσίπρας θα οδηγήσει το υπουργείο Εξωτερικών στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών».
Οι διαδικασίες ψήφισης των προτάσεων Ζάεφ, όπως όλα δείχνουν, επισπεύδονται έπειτα από την αποχώρηση των βουλευτών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με τις τελευταίες πληροφορίες από τη γείτονα να αναφέρουν πως η πρώτη ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.
Όπως και τις προηγούμενες δύο ημέρες, η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την τροποποίηση του Συντάγματος συνεχίστηκε χωρίς να σημειωθεί κάποια μετακίνηση των κομμάτων από τις γνωστές τους θέσεις είτε μετατόπιση βουλευτών από τις κομματικές γραμμές.
Δεν στηρίζουν
Το VMRO υποστήριξε πως οι βουλευτές του δεν θα στηρίξουν την αναθεώρηση του Συντάγματος και πρόσθεσε πως δεν απομένει οτιδήποτε να ειπωθεί στην Βουλή, αποχωρώντας από τη διαδικασία. Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας να μην προχωρήσουν στην ψηφοφορία επί της πρότασης της κυβέρνησης για συνταγματικές αλλαγές.
Νωρίτερα, ο επικεφαλής του κόμματος, Κρίστιαν Μίτσκοσκι, απάντησε αρνητικά στο κάλεσμα του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ να στηρίξει την αναθεώρηση του Συντάγματος, αντιτείνοντας πως η είσοδος της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο NATO πρέπει να γίνει με «αξιοπρέπεια», κι όχι με βάση τις Πρέσπες.
Ουσιαστικά, εκτός απροόπτου, η στάση του VMRO βάζει «φρένο» και σφραγίζει την προσπάθεια του Ζάεφ, καθώς δίχως την στήριξη κάποιων βουλευτών της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να εξασφαλίσει την πλειοψηφία 80 εδρών που απαιτούνται.
Απεναντίας, το γεγονός και μόνο ότι η συζήτηση συνεχίζεται, επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, δίνει στην πλειοψηφία και την αντιπολίτευση τη δυνατότητα ενός συμβιβασμού.
«Η διεθνής κοινότητα πιέζει επίσης για συμβιβασμό, προκειμένου οι δύο πλευρές να ψηφίσουν τη συμφωνία. Εκτιμώ ότι το γεγονός πως οι συζητήσεις συνεχίζονται ακόμη προσφέρει στην πλειοψηφία και την αντιπολίτευση μία ευκαιρία να φθάσουν σε συμβιβασμό στην ψηφοφορία για τη συμφωνία» σχολιάζει στο Ανεξάρτητο Βαλκανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πολιτικός αναλυτής στα Σκόπια, Πέταρ Αρσόφσκι, κάνοντας ειδική αναφορά στις συνεχείς εκκλήσεις για συμβιβασμό που απευθύνει ο Ζόραν Ζάεφ.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η κατάσταση παραμένει ακόμη ασαφής και το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει τα επόμενα δύο εικοσιτετράωρα με τον σκοπιανό πρωθυπουργό να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και να παίζει το τελευταίο του «χαρτί», καλώντας σε εθνική συναίνεση.
Σαν κεραυνός εν αιθρία η παραίτηση Κοτζιά
Την ώρα που το πολιτικό θερμόμετρο στα Σκοπιά χτυπά «κόκκινο», η παραίτηση του Νίκου Κοτζιά από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών δε θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη, καθώς ήταν μεταξύ των πρωτεργατών για την επίτευξη της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η είδηση της παραίτησής του βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των σκοπιανών ΜΜΕ, τα οποία κάνουν λόγο ακόμη και για πρόωρες εκλογές στη χώρα μας που ενδεχομένως θα «τορπιλίσουν» τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα του τηλεοπτικού σταθμού ALFA tv, ο οποίος, πηγαίνοντας το θέμα αρκετά βήματα παραπέρα, κάνει λόγο για φθορά της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ, μεταξύ άλλων, τονίζει πως «η Συμφωνία των Πρεσπών καταστρέφεται από την ελληνική κυβέρνηση».