Η νέα σύγκρουση Ρώμης – Βρυξελλών δεν έμεινε ασχολίαστη από τον ιταλικό τύπο, με αφορμή την επιστολή την οποία παρέδωσε βράδυ της Πέμπτης ο Ευρωπαίος επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, στον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Τζοβάνι Τρία.
«Η Ευρώπη δεν μας εμπιστεύεται, ο προϋπολογισμός έγινε κομμάτια», γράφει η La Repubblica. Σύμφωνα με την εφημερίδα της Ρώμης, «η κυβέρνηση δεν έχει επίγνωση της κατάστασης, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τη στάση του πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε, στις διεθνείς συναντήσεις του». «Δείχνει να μην κατανοεί τι ακριβώς διακυβεύεται», προσθέτει η εφημερίδα.
Στην πραγματικότητα, προσθέτει, τόσο ο Λουίτζι Ντι Μάιο των Πέντε Αστέρων, όσο και ο Ματτέο Σαλβίνι της Λέγκα, αγνοούν τον πραγματικό κίνδυνο: να βρεθεί, η Ιταλία, αντιμέτωπη με κρίση ρευστότητας των τραπεζών, όπως συνέβη το 2011.
Σύμφωνα με την εφημερίδα La Stampa όμως, ο Ιταλός πρωθυπουργός σκέφτεται ακόμη και το ενδεχόμενο να κάνει «βήμα πίσω» και να παραιτηθεί, σε περίπτωση που η κατάσταση εκτραχυνθεί. Αλλά η Corriere della Sera, αναφέρει ότι η Λέγκα είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να στηρίζει την παρούσα κυβέρνηση, «τουλάχιστον μέχρι τις Ευρωεκλογές του Μαΐου, διότι το κόμμα του Σαλβίνι θεωρεί ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική».
Όπως υπογραμμίζει η Corriere, ένα από τα κύρια σχέδια του Σαλβίνι είναι να μπορέσει να πάρει περισσότερες ψήφους από τα Πέντε Αστέρια, στις εκλογές του Μαΐου, και να μπορέσει να επιλέξει τον νέο Ιταλό επίτροπο στην Κομισιόν. «Κάτι που θα έχει μεγάλο αντίκτυπο και σε εσωτερικό επίπεδο. Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να πέσει μέχρι την άνοιξη. Διότι όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη», καταλήγει η εφημερίδα του Μιλάνου.
Η εφημερίδα της Ρώμης Il Messaggero, τέλος, διερωτάται αν μια χώρα μπορεί να κυβερνηθεί αποτελεσματικά από δύο πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες δεν έχουν ένα κοινό σχέδιο για το μέλλον, αλλά μόνον «μια επιχειρησιακή συμφωνία». Διότι «με τη γενικόλογη αναφορά στη θέληση να αλλάξουν τα πράγματα, είναι πιθανό να υποτιμήθηκαν οι διαφορές της κοινωνικής και εκλογικής βάσης της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων».