Περισσότερες από 50 ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες συναντώνται την Παρασκευή στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν θέματα που αφορούν το εμπόριο και την ασφάλεια αλλά και να στηρίξουν τη διεθνή τάξη την οποία αμφισβητεί ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Στη 12η Σύνοδο Κορυφής Ασίας- Ευρώπης (ASEM) συμμετέχουν οι 28 ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ καθώς και εκπρόσωποι από 23 άλλες ασιατικές και ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων οι πρωθυπουργοί της Ρωσίας, της Κίνας και της Ιαπωνίας.
Συνολικά οι χώρες αυτές εκπροσωπούν το 55% του παγκόσμιου εμπορίου, το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 65% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
«Αν η Ευρώπη και η Ασία ενώσουν τις δυνάμεις τους, μπορούν να κάνουν σημαντική διαφορά», σχολίασε Ευρωπαίος αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του πριν την έναρξη της συνόδου.
Αν συνεργαστούν οι χώρες του ASEM μπορούν να φέρουν θετικές αλλαγές σε θέματα όπως η μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και το κλίμα, πρόσθεσε ο ίδιος.
Οι συζητήσεις των ηγετών θα επικεντρωθούν επίσης στις υποδομές που ενώνουν την Ευρώπη και την Ασία, λίγες ημέρες αφού η ΕΕ υιοθέτησε κατευθυντήριες γραμμές για το θέμα.
Αν και επισήμως δεν πρόκειται για μια απάντηση στην πρωτοβουλία της Κίνας «Μία ζώνη, ένας δρόμος», αναλυτές επισημαίνουν ότι το τεράστιο πρόγραμμα υποδομών του Πεκίνου αντιμετωπίζεται με ανησυχία από τις Βρυξέλλες.
Μέρκελ: Στόχος μας να δημιουργήσουμε δεσμούς
Απόδειξη η Σύνοδος Κορυφής Ασίας-Ευρώπης ότι περίπου τα δύο τρίτα του κόσμου είναι δεσμευμένα στην πολυμέρεια και αναγνωρίζουν τα οφέλη του ελεύθερου εμπορίου, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.
“Η σύνοδος δείχνει ότι έχουν συγκεντρωθεί χώρες από την Ευρώπη και την Ασία, οι οποίες επιθυμούν ένα εμπόριο που βασίζεται σε κανόνες και έχουν δεσμευθεί στην πολυμέρεια”, επεσήμανε η Μέρκελ, ενώ πρόσθεσε ότι αυτό είναι ένα σημαντικό μήνυμα με δεδομένο ότι η Ευρώπη και η Ασία αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα δύο τρία του παγκόσμιου ΑΕΠ, του εμπορίου και του πληθυσμού.
“Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε δεσμούς, για παράδειγμα μέσω της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου (…) Μπορούμε να δείξουμε ότι πρόκειται για τη δημιουργία αμοιβαία επωφελών καταστάσεων, να ξεκαθαρίσουμε ότι όταν ωφελείται ο ένας, ωφελείται και ο άλλος”, τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.