Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα σταθεί εμπόδιο στις προσπάθειες της κυβέρνησης να μην εφαρμόσει τις προνομοθετημένες περικοπές στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2019, αφήνοντας την Αθήνα να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά των Ευρωπαίων.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πήρε στη διάρκεια δύο διαδοχικών συναντήσεων με Πολ Τόμσεν και Κριστίν Λαγκάρντ πράσινο φως από το ΔΝΤ να διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους χωρίς να φοβάται ότι το Ταμείο θα επιμείνει δημοσίως στην πάγια θέση του, για τη διαρθρωτική φύση των περικοπών στις συντάξεις. Ο,τι έχει να πει το ΔΝΤ θα το πει μετά τον Ιανουάριο, όταν θα εκπονήσει την πρώτη έκθεση της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας και επομένως σε αυτό το παράθυρο τριών και πλέον μηνών, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να επιχειρήσει να παίξει μπάλα μόνο στο γήπεδο της Ευρώπης.
Πηγές οι οποίες είναι σε θέση να γνωρίζουν μεταφέρουν στα «ΝΕΑ» το σκηνικό των συναντήσεων Τσακαλώτου με Τόμσεν και Λαγκάρντ την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου σε δύο ξεχωριστές αίθουσες του κεντρικού συνεδριακού χώρου στο Μπαλί της Ινδονησίας, όπου πραγματοποιήθηκε η ετήσια σύνοδος του ΔΝΤ.
Στην πρώτη συνάντηση με τον Πολ Τόμσεν, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήρθε αντιμέτωπος με αυτό που λίγο πολύ – μπορεί να εικάσει κανείς – περίμενε. Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίστηκε ανήσυχος για τις εξελίξεις στην Ιταλία, πως αυτές μπορεί να επηρεάσουν την Ελλάδα και συνέστησε προσοχή στους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης επισημαίνοντας την άνοδο του κόστους δανεισμού τόσο για την Ιταλία όσο και για την Ελλάδα. Χθες το σπρεντ των ιταλικών δεκαετών ομολόγων κατέγραψε υψηλό πενταετίας μετά την απόρριψη του ιταλικού προϋπολογισμού με το τριπλάσιο σε σχέση με τους αρχικούς στόχους (2,4% του ΑΕΠ έναντι 0,8%) έλλειμμα από την Κομισιόν. Στους ελληνικούς δεκαετείς τίτλους η απόδοση εκτινάχθηκε και πάλι πάνω από το 4,5%, με τις ιταλικές πιέσεις να πολλαπλασιάζονται εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας που πυροδότησε η παραίτηση Κοτζιά σε ένα σκηνικό όπου οι επενδυτές αμφισβητούν την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας και τις ικανότητες χρηματοδότησής της από το τραπεζικό σύστημα.