Κατηγορηματικός ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος της δημόσιας υγείας, λόγω των προσφύγων και των μεταναστών και τονίζοντας ότι έγκαιρα έχουν παρθεί όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, εμφανίστηκε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Ιάσονα Φωτήλα, ο οποίος καταλόγισε στη κυβέρνηση εγκληματική μεταναστευτική πολιτική που διασύρει διεθνώς τη χώρα με τις εικόνες ντροπής στη Μόρια, ο κ. Ξανθός τον κατηγόρησε ότι στο κόμμα του «χρησιμοποιούν τη πιο μισαλλόδοξη αντιμεταναστευτική ρητορία, μιλούν για λαθρομετανάστες και πυροδοτούν εκδηλώσεις μισαλλοδοξίας ενώ καρφάκι δεν τους νοιάζει για τους πρόσφυγες».
«Δεν υπήρξε κανένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας εξαιτίας των προσφύγων. Ούτε ένα κρούσμα ιλαράς δεν είχαμε στον καταυλισμό της Μόριας γιατί έγιναν έγκαιρα εμβολιασμοί και το 2017 και το 2018 ενώ έγινε επιδημιολογική επιτήρηση όταν υπήρξαν κρούσματα γαστρεντερίτιδας. Δεν υπήρξε διασπορά ούτε στο πληθυσμό των προσφύγων ούτε στους κατοίκους της Λέσβου», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός και πρόσθεσε:
« Επειδή ακριβώς υπήρξε πρόνοια και αυξημένα μέτρα πρόληψης για αποτροπή κινδύνων, δεν επιτρέψαμε να μετατραπεί σε πρόβλημα δημόσιας υγείας».
Από την πλευρά του ο κ. Φωτήλας υποστήριξε ότι ο καταυλισμός της Μόριας έχει γίνει δημόσιος υγειονομικός κίνδυνος.
«Στη Μόρια δημιουργήσατε ένα κολαστήριο με ανύπαρκτες υποδομές. Αφήσατε τους πρόσφυγες στο έλεος τους με τον πιο απάνθρωπο τρόπο. Τα περιστατικά βιασμών δεν αφήνουν κανένα ασυγκίνητο», υποστήριξε ο κ. Φωτήλας.
«Δεν θα αμφισβητήσω τη βασιμότητα της κριτικής που ασκείται και από τις ΜΚΟ και από άλλους παρατηρητές και άλλα διεθνή όργανα για τη Μόρια», σημείωσε ο κ. Ξανθός, τονίζοντας ότι «προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αποσυμφόρηση των προσφυγικών καταυλισμών».
«Ο υπερπληθυσμός των προσφύγων που εισήλθαν στη χώρα δημιούργησε μια πραγματική δυσκολία στο να έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Από το 2017 έχει αυξηθεί κατά 24% η μεταναστευτική ροή. Στη Μόρια είναι περίπου 9.500 πρόσφυγες όταν η χωρητικότητα του καταυλισμού είναι στο 1/3», συμπλήρωσε.
Ακόμα, ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε ότι συνεχίζεται η προσπάθεια για να βελτιωθεί η κατάσταση στη Μόρια, σημειώνοντας ότι ήδη υπηρετούν συνολικά 33 γιατροί ενώ αυτές τις μέρες όπως είπε θα προστεθούν άλλοι δύο στρατιωτικοί γιατροί για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες ενώ παράλληλα έχει γίνει νέα προκήρυξη για την πρόσληψη 1500 ατόμων που θα καλύψουν όλη την Ελλάδα.
«Το πλάνο του υπουργείου είναι μέσα στο Νοέμβριο να υπάρξει σημαντική βελτίωση. Ήδη έχουν μετακινηθεί 3.000 ενώ αυτή τη στιγμή παραμένουν στον καταυλισμό 7.300 μετανάστες», υπογράμμισε.
«Η δουλειά σας δεν είναι να κάνετε διαπιστώσεις αλλά να δίνετε λύσεις. Δεκ κάνατε όμως τίποτα. Μέσα από το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΣ» γίνονται δεκάδες προσλήψεις μέσα από έναν απίστευτο ρουσφετολογικό μηχανισμό», υποστήριξε ο βουλευτής της ΝΔ.
Παράλληλα, ο κ. Φωτήλας έκανε λόγο για αδιαφανή διαχείριση στα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους πρόσφυγες, για ρουσφετολογικές προσλήψεις και για εικόνες ντροπής που διασύρουν τη χώρα διεθνώς.
«Καρφάκι δεν σας καίγεται για την αξιοπρέπεια και την υγεία των προσφύγων. Το μόνο που σας νοιάζει είναι τα ψηφαλάκια της ακροδεξιάς. Εκεί στοχεύετε, με λαϊκίστικο και χυδαίο τρόπο», του απάντησε ο κ. Ξανθός και πρόσθεσε:
«Εμείς διαχειριστήκαμε ένας πρόβλημα που υπερβαίνει τις αντοχές μιας χώρας για αυτό ζητάμε αλλαγές στην ευρωπαϊκή πολιτική. Δυσκολίες υπάρχουν. Δεν σημαίνει όμως ότι υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Αυτή η ιστορία της υγειονομικής βόμβας που λέτε εδώ και τρία χρόνια έγινε ανέκδοτο».
«Δεν μπορεί να λέτε για τους επιστήμονες που πάνε στους καταυλισμούς και προσφέρουν τις υγειονομικές υπηρεσίες τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος ότι είναι προσπάθεια κομματικής άλωσης. Προσβάλλετε και την αξιοπρέπεια και την νοημοσύνη τους. Κάνουμε προσπάθεια να ενισχύσουμε τη κρατική φροντίδα σε συνεργασία και με τις ΜΚΟ κα με τους τοπικούς φορείς», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.