«Ρασπούτιν», «νταβατζήδες της δικαιοσύνης», καταγγελίες για ωμή παρέμβαση πολιτικών στο έργο εισαγγελέων. Αυτό το δυσώδες τοπίο περιέγραψε η άλλοτε Εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου προκαλώντας δικαστικό και πολιτικό σεισμό και θέτοντας την κυβέρνηση προ των ευθυνών της.
Από την ημέρα που η κ. Ράικου αποκάλυψε τις πιέσεις που δεχόταν από ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα προκειμένου να προχωρήσει δικογραφίες κατά συγκεκριμένων προσώπων, ακόμη και χωρίς στοιχεία, η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης έχουν σιωπήσει.
Μόνο κάποιες «στημένες» απαντήσεις από συγκεκριμένους δημοσιογραφικούς κύκλους που έσπευσαν να υποβαθμίσουν τις καταγγελίες και να στοχοποιήσουν την πρώην εισαγγελέα Διαφθοράς. Παρά τη σοβαρότητα των καταγγελιών κανείς δεν κάνει τον κόπο να ζητήσει εξηγήσεις και να δώσει απαντήσεις.
Ωστόσο, το σχέδιο του κυβερνητικού παράγοντα με το προσωνύμιο «Ρασπούτιν» για να ασκηθεί δίωξη εις βάρος προσώπων για τα οποία δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις του νόμου ή να αρχειοθετηθούν άλλες δικογραφίες, ήταν προαποφασισμένο.
Η μυστική σύσκεψη
Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, πριν από περίπου ένα χρόνο έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου μια σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν πέντε άτομα. Μεταξύ αυτών ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας, ο επονομαζόμενος και «Ρασπούτιν», ένα κορυφαίο στέλεχος του Μαξίμου και ακόμη δύο άτομα. Στην πολύωρη αυτή σύσκεψη, η οποία σημειωτέον πραγματοποιήθηκε λίγες εβδομάδες προτού βγει στο φως η υπόθεση της Nοvartis με τους «κουκουλοφόρους» μάρτυρες (περίπου στις αρχές Φεβρουαρίου είδε το φως της δημοσιότητας), αναζητήθηκε τρόπος για να ποινικοποιηθεί η πολιτική ζωή του τόπου. Ζητήθηκε από τον «Ρασπούτιν» να βρει επειγόντως στοιχεία, να πιέσει δικαστικούς, να κινήσει γη και ουρανό, όπως ειπώθηκε τότε, προκειμένου να σχηματιστούν δικογραφίες – βόμβες οι οποίες θα απασχολούσαν τη δημοσιότητα για καιρό.
Εις εξ αυτών, μάλιστα, επιτίμησε τον κυβερνητικό παράγοντα με τις «άκρες» στο χώρο της Δικαιοσύνης, διότι ενώ είχε υποσχεθεί μήνες πριν «χειροπέδες» κατά τουλάχιστον τριών πολιτικών και οικονομικών παραγόντων, δεν κατάφερε να στοιχειοθετήσει κατηγορίες.
Μάρτυρες περιγράφουν σκηνές έντασης κατά τη διάρκεια της πολύωρης σύσκεψης.
To «βαρύ χέρι» του Μαξίμου έδωσε εντολή στον «Ρασπούτιν» να μεταφέρει στους εισαγγελείς την πίεση για άμεσα αποτελέσματα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είσαι άχρηστος; Μας υποσχέθηκες διώξεις εδώ και πολύ καιρό. Κάνε ό,τι είναι να κάνεις τώρα γιατί πρέπει να πάνε αυτοί φυλακή και μετά ας τρέχουν να βρουν το δίκιο τους».
Το αποτέλεσμα της μυστικής αυτής συνάντησης έγινε αντιληπτό λίγες εβδομάδες αργότερα και συγκεκριμένα όταν βγήκαν οι πρώτοι «κουκουλοφόροι» μάρτυρες κι «έδωσαν» συγκεκριμένα πρόσωπα που ήθελε η κυβέρνηση. Εκτοτε η υπόθεση της Novartis απασχολεί κατά καιρούς την κοινή γνώμη ενώ πρόσφατα δόθηκαν φωτογραφίες από νέα κατάθεση μάρτυρα ο οποίος φορούσε ράσο και μάσκα και βρισκόταν σε ξενοδοχείο των ΗΠΑ.
Και μην ξεχνάμε επίσης ότι τον Μάρτιο του 2017 η κ. Ράικου παραιτήθηκε, ενδεχομένως γιατί δεν είχε υποκύψει στις πιέσεις…
«Ασκησε δίωξη τώρα»
Η παραπάνω ιστορία «δένει» με τις πρωτοφανείς καταγγελίες που έκανε η τέως εισαγγελέας, μέσω κύκλων της, και την προαναγγελία αποκαλύψεων που θα προκαλέσουν σεισμός.
Είναι σπάνιο φαινόμενο δικαστικός που έχει φτάσει σε τόσο υψηλά αξιώματα, όπως του επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, να καταγγέλλει πολιτικό πρόσωπο ότι της έλεγε με επιτακτικό ύφος (τη διέταζε δηλαδή) να προχωρήσει σε διώξεις, ακόμη και χωρίς στοιχεία τονίζοντάς της: «άσκησέ την και ας πάνε παρακάτω να απαλλαγούν». Με απλά λόγια, να κατηγορηθούν κάποιοι για τις… φωτογραφίες και τα πρωτοσέλιδα και στη συνέχεια, αν είναι αθώοι κι αφού έχουν διαπομπευτεί, να βρουν το δίκιο τους μετά από καιρό.
Το έντονο αυτό παρασκήνιο με τις σαφείς πολιτικές προεκτάσεις θα πρέπει να βγει στο φως διότι πρόκειται για μείζον θεσμικό θέμα. Αν το Μέγαρο Μαξίμου οργάνωσε ένα τέτοιο σχέδιο στοχοποίησης συγκεκριμένων προσώπων και υπουργοί, βουλευτές, εκδότες και δημοσιογράφοι ανέλαβαν να το εκτελέσουν, τότε θα πρέπει όλα να βγουν στο φως το συντομότερο.
Όχι μόνο γιατί πλήττεται βαθύτατα το κύρος και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, αλλά και γιατί δεν πρέπει να υπάρχουν σκιές για κανέναν υπουργό ή άλλον πολιτικό και κυβερνητικό παράγοντα.
Τα ερωτήματα που τίθενται είναι πολλά: Ποιος είναι ο «Ρασπούτιν» και από ποιος πήρε εντολές για να κάνει παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη με ύφος «νταβατζή»;
Για ποιες υποθέσεις «ενδιαφερόταν» το Μαξίμου να προχωρήσουν ακόμη και χωρίς στοιχεία και για ποιες άλλες να μπουν στο αρχείο;
Η τέως εισαγγελέας Διαφθοράς κ. Ράικου γνωρίζει πολλά και θα πρέπει να απαντήσει από ποιους δέχθηκε πιέσεις.