«Πλησιέστερα κατά ένα μεγάλο βήμα στην ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, με το οποίο ήδη διεξάγονται διαπραγματεύσεις, είναι η “Μακεδονία”, ωστόσο η συμφωνία ως προς το όνομα για πολύ καιρό ακόμη δεν είναι σίγουρη», σχολιάζει την επιτευχθείσα την περασμένη Παρασκευή έγκριση από τη Βουλή της ΠΓΔΜ της έναρξης της αναθεώρησης του Συντάγματος της χώρας για την αλλαγή του ονόματος, η αυστριακή εφημερίδα Die Presse σε σημερινό δημοσίευμά της με τίτλο «Ανάσα για την “μακεδονική” κυβέρνηση».
«Διότι και στο τέλος της δρομολογηθείσας διαδικασίας απαιτείται στη Βουλή πλειοψηφία δύο τρίτων για να εφαρμοστούν οι συνταγματικές αλλαγές, και εκεί στενεύουν τα όρια», σημειώνει η εφημερίδα, παρατηρώντας στη συνέχεια πως τα Σκόπια ευελπιστούν πως, με απλοποιήσεις της, θα επισπεύσουν τη διαδικασία, καθώς ο χρόνος πιέζει λόγω και της προσεχούς έγκρισης από την ελληνική Βουλή.
Όπως παρατηρεί, προς το παρόν στα Σκόπια υπάρχει ανακούφιση, με τον σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ να εκφράζει τις ευχαριστίες του στους «γενναίους» βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι, «παρά την περιττή πίεση της ηγεσίας του κόμματος τους», έθεσαν το συμφέρον της χώρας και των πολιτών πάνω από τα κομματικά συμφέροντα.
Στη συνέχεια στο δημοσίευμα επισημαίνονται τα «συγχαρητήρια για το φίλο μου Ζόραν Ζάεφ» που έστειλε μέσω Twitter ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπως και η δήλωση του επιτρόπου Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν για «μεγάλη ημέρα για τη δημοκρατία στα Σκόπια».
Ακόμη επισημαίνεται η διαγραφή από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης επτά βουλευτών του κόμματος VMRO-DMPNE, οι οποίοι, όπως είπε ο ίδιος, «θα πρέπει να ζήσουν με αυτή την ντροπή».
Η Die Presse υπενθυμίζει πως τα δύο τρίτα των βουλευτών της ΠΓΔΜ ψήφισαν υπέρ της δρομολόγησης της απαραίτητης συνταγματικής αναθεώρησης για την αλλαγή του ονόματος, που η Ελλάδα προέβαλε ως προϋπόθεση, επικαλούμενη την ομώνυμη επαρχία της , μπλοκάροντας τα προηγούμενα 27 χρόνια την προσέγγιση της “Μακεδονίας” με ΕΕ και ΝΑΤΟ.