Στο στόχαστρο απειλών φαίνεται ότι βρίσκονται μετά την ψηφοφορία της Παρασκευής στη Βουλή τη ΠΓΔΜ για την έγκριση των συνταγματικών αλλαγών, οι βουλευτές που στήριξαν τον σκοπιανό πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, «ξεκλειδώνοντας» το πρώτο εμπόδιο για την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών εν μέσω διεθνών πιέσεων. Την ψηφοφορία ακολούθησαν δημοσιεύματα και σωρεία καταγγελιών, για χρηματισμό, εκβιασμούς, καθώς και για εκ των υστέρων απειλές, με το παρασκήνιο να οργιάζει στην ΠΓΔΜ…
Υπό αυτές τις συνθήκες ο υπουργός Εσωτερικών των Σκοπίων Όλιβερ Σπασόφσκι αναγκάστηκε να ανακοινώσει ότι οι οκτώ βουλευτές της αντιπολίτευσης του VMRO που έδωσαν θετική ψήφο στις συνταγματικές αλλαγές τίθενται σε καθεστώς προστασίας, κάνοντας μάλιστα λόγο για μια ομάδα, η οποία πρόσκειται σε αυτούς που καλούσαν για μποϊκοτάζ στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, που απειλεί και τις οικογένειες των βουλευτών, κάνοντας λόγο για «προδοσία».
Ο Σπασόφσκι ανακοίνωσε αυστηρά μέτρα προστασίας και για τους 80 βουλευτές που υπερψήφισαν τη συνταγματική αναθεώρηση, τα οποία θα είναι σε ισχύ για όσο διάστημα συντρέχει λόγος κινδύνου.
Την ίδια στιγμή ο ΥΠΕΣ της ΠΓΔΜ κάλεσε τον εισαγγελέα να παρέμβει όσον αφορά τις κατηγορίες για απειλές και δωροδοκία λέγοντας πως εκείνος είναι υπεύθυνος για να ξεκινήσει έρευνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οκτώ βουλευτές του VMRO, που στήριξαν το Ζάεφ, έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των ΜΜΕ της αντιπολίτευσης, με εξαιρετικά επικριτικά σχόλια εναντίον τους.
Στην ΠΓΔΜ το σκηνικό που δημιουργείται είναι εκρηκτικό, αφού οι καταγγελίες για εκβιασμούς και απόπειρες χρηματισμού, κάθε άλλο παρά μειώνονται από την Παρασκευή.
Υπενθυμίζεται ότι το VMRO-DPMNE τη μέρα της ψηφοφορίας σε ανακοίνωση του αναφερόταν επίσημα σε τέτοια φαινόμενα, με την κυβέρνηση να τα αρενίται. Με δηλώσεις του, λίγο πριν την προγραμματισμένη έναρξη της συνεδρίασης στην Βουλή, ο Γιανούσεφ ανέφερε πως σε βουλευτή προσφέρθηκε αντάλλαγμα 2 εκατομμυρίων ευρώ ώστε να πουλήσει την ψήφο του, ενώ άλλος, είπε, έλαβε πρόταση για αμοιβή 1 εκατ. ευρώ και σε έναν τρίτο προσφέρθηκαν 250.000 ευρώ. Το βράδυ το αντιπολιτευτικό κόμμα εξέδωσε ανακοίνωση – καταπέλτη, με την οποία αναφέρει πως «η συνεδρίαση ακυρώνεται συνεχώς μέχρι να αποδώσουν καρπούς οι απειλές κατά των βουλευτών του».
Στη συνέχεια αναφέρει ότι πουθενά στον κόσμο οι βουλευτές δεν αποφασίζουν υπό τόσο μεγάλη πίεση.
«Οι απειλές, ο εκβιασμός και η δωροδοκία δεν είναι χαρακτηριστικό μιας δημοκρατικής κοινωνίας, αλλά ενός ολοκληρωτικού συστήματος», λέει, ενώ εξαπολύει δριμεία επίθεση στον Ζόραν Ζάεφ: «έχει μετατρέψει τη »Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε κράτος τρίτου κόσμου, όπου οι νόμοι δεν εφαρμόζονται αλλά ισχύουν».
Και ενώ την Παρασκευή το VMRO-DPMNE καλούσε τον εισαγγελέα να διερευνήσει όλε τις απειλές και τις πιέσεις που δέχονται οι βουλευτές του το κυβερνών κόμμα του Ζάεφ απαντούσε ότι θα απαντήσει με μηνύσεις τόσο σε βάρος του VMRO όσο και σε βάρος δύο μέσων ενημέρωσης που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση, οδηγώντας στην Δικαιοσύνη την υπόθεση.
Η Ρωσία καταγγέλλει αμερικανική παρέμβαση
Αντίστοιχα μύδρους εναντίον των ΗΠΑ εξαπολύει η Ρωσία, με ανακοίνωση της την Δευτέρα.
Πιο συγκεκριμένα για «παραβίαση» κάθε κανόνα κατήγγειλε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας τη διαδικασία της ψηφοφορίας στη Βουλή των Σκοπίων που ενέκρινε με ψήφους 80 έναντι 120 τη συνταγματική αναθεώρηση στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, σημειώνοντας ότι ενορχηστρώθηκε και χειραγωγήθηκε από τις ΗΠΑ.
Στην ίδια ανακοίνωση το ρωσικό ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι η ψηφοφορία που άνοιξε το δρόμο για την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος έγινε εν μέσω μέσω εκβιασμών, απειλών και εξαγοράς ψήφων από μέλη της Βουλής.
Διαβάστε επίσης
Ρωσία για ΠΓΔΜ: Οι ΗΠΑ χειραγώγησαν την ψηφοφορία για τις συνταγματικές αλλαγές στη Βουλή