Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι 8 βουλευτές του VMRO για να ψηφίσουν υπέρ των συνταγματικών αλλαγών στην ΠΓΔΜ. Η διαγραφή τους από το κόμμα και η στοχοποίησή τους ως «προδότες» που δωροδοκήθηκαν από από την κυβέρνηση Ζάεφ, προκαλούν αναταράξεις στη γειτονική χώρα. Οι 8 βουλευτές που αλλαξοπίστησαν, πάντως, βρισκόταν εδώ και καιρό στο μάτι του κυκλώνα καθώς είχαν σοβαρές δικαστικές εμπλοκές οι οποίες «εξαφανίστηκαν» με παρέμβαση Ζάεφ ο οποίος προχθές μίλησε για συμφιλίωση.
Σύμφωνα με το Star, ο Κρίστο Μούκοσκι, πρώην πια βουλευτής του VMRO, είχε καταδικαστεί σε κατ’ οίκον περιορισμό εδώ και ένα χρόνο. Κι αυτό διότι ξυλοκόπησε τον Ζόραν Ζάεφ μέσα στο κοινοβούλιο το 2017. Μάλιστα, αυτό ήταν το βίντεο ντοκουμέντο που αποδείκνυε ότι εκείνος βοήθησε τους ταραξίες να μπουν στη βουλή. Μέχρι και τον εθνικό ύμνο είχε ψάλει για να στηλιτεύσει την πολιτική Ζάεφ.
Δεν είναι όμως ο μόνος που έκανε στροφή 180 μοιρών. Υπέρ της συμφωνίας τάχθηκαν τόσο o Σάσο Βασίλεφσκι όσο και ο Λιούμπεν Αρναούντοφ επίσης καταδικασμένοι σε κατ’ οίκον περιορισμό εδώ και ένα χρόνο. Τώρα, περασμένα ξεχασμένα.
«Εδώ υπάρχει μια ευκαιρία να δώσουμε συγχώρεση στους εαυτούς μας. Ας απλώσουμε τα χέρια μας, να στείλουμε ένα μήνυμα συμφιλίωσης», δήλωσε ο Ζάεφ.
Ακόμη έναν Ιούδα φαίνεται ότι έκρυβε το VMRO. Την Ελιζαμπέτα Κανσέσκα Μίλεσκα, πρώην υπουργό πολιτισμού της κυβέρνησης Γκρούεφσκι, η οποία ελέγχεται για κακοδιαχείριση για το πρόγραμμα “ΣΚΟΠΙΑ 2014”, κατά το οποίο στήθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας της ΦΥΡΟΜ τα αγάλματα εκτρώματα.
Μπλεξίματα με τη δικαιοσύνη για οικονομικές υποθέσεις έχει και ο γιος της, Βλαντάνκα Αβίροβιτς, μέλους του αριστερού SPM.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι 8 έχουν ζητήσει από το Ζάεφ συγκεκριμένες εγγυήσεις.
Στη λίστα των προδοτών όπως χαρακτηρίζονται από το VMRO, ανήκουν όμως τρία ακόμη μέλη του: η Εμίλια Αλεξάντροβα, η Νόλα Ισμαλόσκα και ο Ζεκίρ Ραμίροβιτς.
Οι όροι
Το πρώτο πράγμα που ζητούν οι οκτώ για να στηρίξουν και στη συνέχεια τον Ζάεφ είναι η επιβεβαίωση της «μακεδονικής» ταυτότητας και το δεύτερο είναι η εκτέλεση της Συμφωνίας, κάτι που αναφέρεται σαφώς στην ίδια τη Συμφωνία. Παράλληλα, σύμφωνα με το σκοπιανό πρακτορείο ΜΙΑ, ο Ζάεφ αναφέρθηκε στην ανάγκη τους «να συνδέεται ξεκάθαρα η αλλαγή του ονόματος με την διαδικασία ένταξης στην ΕΕ».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το επόμενο ζητούμενό τους είναι να εξασφαλιστούν προστατευτικές δικλείδες σε περίπτωση που η ελληνική πλευρά δεν καταφέρει να επικυρώσει τη συμφωνία ή βάζει εμπόδια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Σε τέτοια περίπτωση ζητούν η συνταγματική αναθεώρηση να θεωρηθεί άκυρη.