Ο σεισμός των 6,4 Ρίχτερ, ο οποίος συντάραξε τη μισή Ελλάδα και έγινε αισθητός ακόμη και στην Αλβανία, την Ιταλία και τη Μάλτα, δεν προήλθε από κάποιο τοπικό ρήγμα αλλά από το σημείο όπου συγκρούονται οι πλάκες της Ευρώπης και της Αφρικής, στα όρια του ελληνικού τόξου, σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και προέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιου Λέκκα.
«Πρόκειται για κομβική θέση πάνω στο σημείο όπου συγκρούονται οι πλάκες της Ευρώπης και της Αφρικής» είπε ο κ. Λέκκας, μιλώντας στα «ΝΕΑ».
Εξήγησε επίσης ότι ήταν σημαντικό το γεγονός, ως προς τις επιπτώσεις, πως ο σεισμός ήταν υποθαλάσσιος, με το επίκεντρό του να βρίσκεται σε απόσταση από τη Ζάκυνθο, καθώς και το ότι η ενέργεια που απελευθερώθηκε εκτονώθηκε προς την Ιταλία και τη Μάλτα.
Και προσεισμική δόνηση…
«Γι αυτό και έγινε έντονα αισθητός σε αυτές τις χώρες, είπε ο κ. Λέκκας.
Σε ό,τι αφορά τους τρεις σεισμούς, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ διευκρίνισε ότι η πρώτη δόνηση ήταν προσεισμική (4,9 Ρίχτερ, την 01.22), ακολούθησε ο κύριος σεισμός των 6,4 Ρίχτερ (την 01.54) και στη συνέχεια οι μετασεισμικές δονήσεις με μεγαλύτερη εκείνη των 5,4 Ρίχτερ (στις 02.09).
Ο κ. Λέκκας εκτίμησε ότι ο σεισμός με το μεγαλύτερο μέγεθος πρέπει να είναι ο κύριος, τονίζοντας ως ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι υπάρχει έντονη μετασεισμική δραστηριότητα.
Δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο και νέου μεγάλου σεισμού, ακόμη και 5,9 Ρίχτερ, στο πλαίσιο της μετασεισμικής δραστηριότητας, και γι αυτό συνέστησε να αποφεύγονται τα παλιά κτίρια και όσα έχουν υποστεί ζημιές.