Σεισμική δόνηση μεγέθους 6.4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 1.54΄ στη Ζάκυνθο.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός προέρχονταν από απόσταση 280χλμ ΔΝΔ της Αθήνας, ενώ το επίκεντρό του εντοπίζεται 44χλμ ΝΔ της Ζακύνθου.
Μέχρι σήμερα το πρωί στις 8:00, έχουν καταγραφεί πάνω από 35 μετασεισμοί, από τους οποίους 10 έχουν μέγεθος μεγαλύτερο του 4.0 και 1 με μέγεθος 5.1.
Στη Ζάκυνθο μεταβαίνει το κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας
Άμεση ήταν η ενεργοποίηση των δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των άμεσων συνεπειών του σεισμού, ενώ οι Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση.
Στην περιοχή μεταβαίνει κλιμάκιο αποτελούμενο από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Ταφύλλη, την ειδική γραμματέα Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων, του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Φωτεινή Παντιώρα, τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα, καθώς και στελέχη της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Με την ίδια αποστολή, στη Ζάκυνθο μεταβαίνει κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (ΔΑΕΦΚ), για τη διενέργεια ελέγχων στατικότητας στα κτίρια και την καταγραφή των ζημιών από τη σεισμική δόνηση.
Στις 13:00 σήμερα, θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη παρουσία του περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Θεόδωρου Γαλιατσάτου, του δημάρχου Ζακύνθου, Παύλου Κολοκοτσά και εκπροσώπων όλων των εμπλεκόμενων φορέων, για την εκτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και τη σχεδίαση των ενεργειών αντιμετώπισης των συνεπειών μετά τη σεισμική δόνηση.
Νωρίτερα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε οδηγίες για τους πολίτες προκειμένου να είναι προετοιμασμένοι και σωστά ενημερωμένοι για τον κατάλληλο τρόπο αντιμετώπισης ενός ενδεχόμενου σεισμού.
Ξεκινά η καταγραφή των ζημιών
Ζημιές και φθορές άφησε στο πέρασμα του ο εγκέλαδος στη Ζάκυνθο, παρόλο που σύμφωνα με το Δήμαρχο του νησιού, Παύλο Κολοκοτσά, το νησί άντεξε στις δονήσεις, αφού έχει θωρακιστεί αντισεισμικά μετά το μεγάλο σεισμό του 1953.
Ωστόσο, ρωγμές έχουν σημειωθεί σε σπίτια, καταστήματα, κυρίως στην περιοχή του Λαγανά και του Αγίου Σώστη, στα νότια του νησιού, που βρίσκονται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, καθώς και στο οδικό δίκτυο ακόμη και στο λιμάνι του νησιού, οπού υπήρξε καθίζηση στον τραπεζοειδή προβλήτα.
Μέχρι στιγμής έχουν αντιμετωπισθεί τα προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Μικρής έκτασης κατολισθήσεις τέθηκαν υπό έλεγχο.
Σοβαρές ζημιές έχει υποστεί ο Πύργος του καστρομοναστηριού στα Στροφάδια. Το μοναστήρι είχε πληγεί και το 1998, και από τότε δεν είχε γίνει καμία παρέμβαση για την αναστήλωσή του.
Σε ελέγχους θα προχωρήσουν άμεσα οι μηχανικοί. Στο επίκεντρο των ελέγχων θα βρεθούν σχολεία, νοσοκομεία, δημόσια κτίρια, χώροι συνάθροισης, σπίτια και καταστήματα.
Κλειστά σχολεία
Κλειστά, για προληπτικούς λόγους, θα παραμείνουν σήμερα Παρασκευή τα σχολεία στην Ηλεία.
Όπως εξήγησε, μιλώντας στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο αντιπερειφερειάρχης Γιώργος Γεωργιόπουλος, «ούτως ή άλλως σήμερα δεν επρόκειτο να γίνουν μαθήματα λόγω των προγραμματισμένων εκδηλώσεων για την εθνική επέτειο, αλλά κρίναμε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του συντονιστικού οργάνου, πως θα πρέπει να αναβληθούν αυτές οι εκδηλώσεις, ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα σε περίπτωση σεισμικής δόνησης».
«Κουνήθηκε» Μάλτα και Ιταλία
Οι σεισμικές δονήσεις έγιναν αισθητές σε όλη τη νότια Ιταλία, αλλά και στη Μάλτα και την Αλβανία.
Πιο συγκεκριμένα, τηλεφωνήματα στην Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας έφτασαν από τη Σικελία, την περιοχή της Νάπολης, εκείνη του Μπάρι, της Καλαβρίας και της περιφέρειας Μπαζιλικάτα.
Ασταμάτητοι μετασεισμοί
Στους 35 έχουν φτάσει οι μετασεισμοί που έχουν καταγραφεί από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, μετά το πέρας του σεισμού των 6,4 Ρίχτερ. Οι δέκα από αυτούς ήταν του μεγέθους άνω των 4 Ρίχτερ.
Ο τελευταίο μετασεισμός που σημειώθηκε είχε μέγεθος 4,8 Ρίχτερ, με επίκεντρο στο θαλάσσιο χώρο 56 χλμ νοτιοδυτικά της Ζακύνθου.
Ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανέφερε πως αναμένονται ισχυροί μετασεισμοί έως και 6,2 Ρίχτερ, αναφέροντας ότι πιθανότατα ήταν ο κύριος σεισμός – ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί με τον μεγαλύτερο από αυτούς να φτάνει τα 5,5 Ρίχτερ. Επεσήμανε ότι πριν τη σεισμική δόνηση στη 1.54, σημειώθηκε μισή ώρα νωρίτερα προσεισμός μεγέθους 5 Ρίχτερ.
Σηκώθηκε τσουνάμι
Οι ισχυρές σεισμικές δονήσεις προκάλεσαν και τσουνάμι 20 εκατοστών στην Κυπαρισσία και το Κατάκολο. Στο νησί μάλιστα, αναμένεται να φτάσει και ο Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος θα μεταβεί στην περιοχή του Ναυαγίου προκειμένου να την επιθεωρήσει.
Διαβάστε επίσης
Σεισμός : Η Ζάκυνθος άντεξε τα 6,4 Ρίχτερ – «Χορεύει» συνεχώς το νησί (βίντεο)
Λέκκας στα «ΝΕΑ»: Από το σημείο σύγκρουσης αφρικανικής και ευρωπαϊκής πλάκας προήλθε ο σεισμός
Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Αναμένονται ισχυροί μετασεισμοί ως 6,2 Ρίχτερ
Ζάκυνθος : Ο καταστροφικός σεισμός του 1953 που άλλαξε για πάντα το νησί (video)