Γεγονότα όπως η δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι υπονομεύουν την σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις από το Μπαχρέιν, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα λάβουν επιπρόσθετα μέτρα κατά των υπευθύνων.
“Αν αναλογιστούμε το συλλογικό μας συμφέρον στην ειρήνη και τον ακλόνητο σεβασμό μας στα ανθρώπινα δικαιώματα, η δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι σε μια διπλωματική εγκατάσταση θα πρέπει να μας ανησυχεί όλους”, δήλωσε ο Μάτις στην ετήσια σύνοδο για την ασφάλεια “Διάλογος της Μανάμα” που γίνεται στην πρωτεύουσα του Μπαχρέιν.
“Αν αποτύχει οποιοδήποτε έθνος να συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανόνες και την κυριαρχία του νόμου υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια σε μια εποχή που αυτή είναι αναγκαία στον υπέρτατο βαθμό”, πρόσθεσε ο Μάτις.
Επιμένοντας στην “σοβαρότητα της κατάστασης”, ο επικεφαλής του Πενταγώνου φάνηκε ωστόσο επιφυλακτικός όσον αφορά τον πολιτικό αντίκτυπο αυτής της δολοφονίας. “Θα συνεχίσω τις διαβουλεύσεις μου με τον πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών, οι οποίοι αξιολογούν τον αντίκτυπο αυτού του περιστατικού στην στρατηγική μας”, σημείωσε.
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας δεν αναφέρθηκε σε κανένα σημείο της ομιλίας του στον ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν.
Μολονότι αυτά ήταν από τα πιο έντονα σχόλια που έχει κάνει για την δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη, ο Μάτις πρόσθεσε ότι το περιστατικό αυτό δεν θα υποβαθμίσει τις σχέσεις με την Σαουδική Αραβία.
“Είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι αυτή η κυβέρνηση ειδικότερα θα αλλάξει θεμελιωδώς τον τρόπο με τον οποίο βλέπει τον ρόλο των Σαουδαράβων όσον αφορά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, όσον αφορά την αντιμετώπιση του Ιράν”, δήλωσε παράλληλα όσον αφορά το θέμα αυτό ο Ντένις Ρος, ο οποίος διετέλεσε σύμβουλος για θέματα Μέσης Ανατολής του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην πρώτη του θητεία.
Στην ομιλία του στο Μπαχρέιν, ο Μάτις ανέφερε την ίδια ώρα μια μακρά λίστα για αυτά που συνιστούν την, όπως την χαρακτήρισε, ανατρεπτική συμπεριφορά του Ιράν –στέλνοντας ένα μήνυμα το οποίο θα δουν θετικά οι περισσότεροι σύμμαχοι της Ουάσινγκτον στον Κόλπο από τη στιγμή που έχουν τις ίδιες ανησυχίες για την αυξανόμενη επιρροή του Ιράν στη Συρία και το Ιράκ.
Παράλληλα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας σημείωσε ότι είναι σημαντικό να τερματιστεί η διένεξη ανάμεσα στο Κατάρ και τέσσερα αραβικά κράτη, η οποία έχει αποδυναμώσει, σύμφωνα με αναλυτές, την περιφερειακή συνεργασία κατά του Ιράν.
Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος διέκοψαν τους ταξιδιωτικούς και εμπορικούς τους δεσμούς με το Κατάρ τον Ιούνιο του 2017, κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει τον αντίπαλό τους, το Ιράν, και την τρομοκρατία. Το Κατάρ αρνείται τις κατηγορίες αυτές.
“Η επίλυση εσωτερικών διαφορών μεταξύ των εταίρων μας στο GCC είναι ζωτικής σημασίας για να υλοποιηθεί το όραμα αυτό. Χωρίς αυτήν, αποδυναμώνουμε την ασφάλειά μας”, σημείωσε ο Μάτις, αναφερόμενος στα κράτη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.
Ο Μάτις απάντησε επίσης σε ερώτηση που του έγινε στην Μανάμα για την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ τον Μάιο.
Η μεταφορά της πρεσβείας δεν αποσκοπούσε στο να επιβραδύνει την ειρηνευτική διαδικασία και δεν είχε αντίκτυπο στην δέσμευση των ΗΠΑ να “φέρουν τον παλαιστινιακό λαό στην πατρίδα του σε ένα καλύτερο μέλλον”, απάντησε.
Προηγουμένως εξάλλου αναφερόμενος και πάλι στη Μέση Ανατολή ο επικεφαλής του Πενταγώνου είχε δηλώσει κατά την ομιλία του στη Μανάμα ότι η Ρωσία δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ στην περιοχή αυτή.
“Σήμερα θέλω να καταστεί σαφές: η παρουσία της Ρωσίας στην περιοχή δεν μπορεί να αντικαταστήσει την παλαιά, μόνιμη και διαφανή δέσμευση των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή –μια δέσμευση που επαναλαμβάνω ανεπιφύλακτα”, είπε.