Η εισαγγελία πρωτοδικών της Αθήνας θα ερευνήσει τις ακριβείς συνθήκες θανάτου του Κωνσταντίνου Κατσίφα. Η δικογραφία αποφασίστηκε να διαβιβαστεί από την εισαγγελία πρωτοδικών Ιωαννίνων στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες προσήλθε η αδελφή του θύματος και προσκόμισε την ταυτότητα του, από την οποία προκύπτει ότι ο 35χρονος είχε ελληνική υπηκοότητα, γεγονός στο οποίο εδράζεται η αρμοδιότητα της ελληνικής δικαιοσύνης.
Η δικογραφία σχηματίστηκε μετά από δημοσίευμα και καταθέσεις συγγενών του που φέρονται να ενέχουν θέση μηνυτήριας αναφοράς.
Ηταν ζωντανός
«Ο Κωνσταντίνος περικυκλώθηκε, συνελήφθη ζωντανός, καταδιωκόμενος από άνδρες των ειδικών δυνάμεων, και δολοφονήθηκε. Τα αίματα στην παλιά δεξαμενή δείχνουν ότι προφανώς είχε χτυπηθεί και όλα δείχνουν ότι τον έσυραν αιμόφυρτο σαν το σκυλί 100 μέτρα πιο πάνω στη βουνοπλαγιά! Εκεί δέχτηκε θανάσιμες βολές στο κούτελο και στην καρδιά» περιγράφει ο Μπάμπης Καραθάνος, επικαλούμενος μαρτυρίες και εικόνες που του μετέφεραν άνθρωποι που ο ίδιος εμπιστεύεται και οι οποίοι μετέβησαν χθες στο σημείο όπου έπεσε νεκρός ο ομογενής (διαζευγμένος και πατέρας ενός κοριτσιού). «Σύμφωνα με τις μαρτυρίες που δεχόμαστε, ο Κωνσταντίνος ανήμερα 28ης Οκτωβρίου πυροβόλησε στον αέρα και έτρεξε προς το βουνό πιθανόν με την αγωνία να περάσει τα σύνορα. Βεβαίως και δεν θα έπρεπε να οπλοφορεί. Θα μπορούσε να συλληφθεί, να δικαστεί και να τιμωρηθεί». Ο ίδιος επιβεβαιώνει το αίτημα της οικογένειας Κατσίφα προς το γενικό προξενείο της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο για διενέργεια ανεξάρτητης πραγματογνωμοσύνης προκειμένου να διαπιστωθούν ο τρόπος και οι συνθήκες της θανατηφόρου συμπλοκής: «Ο πραγματογνώμονας θα ξεκαθαρίσει μεταξύ άλλων εάν οι δύο βολές στο κεφάλι και στην καρδιά έγιναν από απόσταση ενός ή δύο μέτρων ή από τα 200 μέτρα».
Το ενδεχόμενο οι αλβανικές Αρχές να «έστησαν» ανταλλαγή πυρών στη βουνοπλαγιά αφήνει ανοικτό και ο πρώην πρόεδρος της «Ομόνοιας» Λεωνίδας Παππάς, ο οποίος γνώριζε προσωπικά τον 35χρονο.
«Δεν ξέρω πού βρήκε το όπλο ο Κωνσταντίνος, αλλά αν είχε πρόθεση να σκοτώσει μπορούσε να το κάνει όταν είχε απέναντί του ομάδα αστυνομικών. Δεν το έκανε. Κατέφυγε στην πλαγιά, η οποία παρεμπιπτόντως είναι εντελώς «γυμνή» και υπάρχει μόνο η παλιά δεξαμενή νερού. Υπήρχε τρόπος να συλληφθεί» λέει και προσθέτει: «Ανθρωποι που ανέβηκαν στο σημείο εκτιμούν ότι οι αστυνομικοί ίσως τον έσυραν. Πρέπει άμεσα να ξεκαθαριστεί τι είδους συμπλοκή υπήρξε. Ο Κωνσταντίνος δεν προκάλεσε ποτέ. Εξέφραζε ανοιχτά την υπερβολική αγάπη του για την πατρίδα, αλλά ούτε ακραίος ήταν, ούτε έπασχε από ψυχολογικά προβλήματα.
Φρόντιζε πάντα να ανεμίζουν ελληνικές σημαίες στο χωριό».
Σύμφωνα με τον ίδιο, φέρεται ότι σημειώθηκε φραστικό επεισόδιο μεταξύ του Κατσίφα και ενός αστυνομικού στην πλατεία: «Ενδεχομένως η αφαίρεση σημαίας από το μνημείο των εκπαιδευτικών της ελληνικής κοινότητας να εξόργισε τον Κωνσταντίνο. Ενας αστυνομικός τού έδειξε με νόημα το περίστροφό του. Ισως ήταν η κίνηση που τον θόλωσε». Πάντως χθες πηγές της ΕΛ.ΑΣ. ανέφεραν ότι οι αλβανικές Αρχές διαψεύδουν ότι το αιματηρό συμβάν σχετίζεται με την τοποθέτηση ελληνικής σημαίας σε μνημείο του χωριού.
Από την πλευρά της, με επίσημη, σκληρή ανακοίνωση η «Ομόνοια» καταγγέλλει τις αλβανικές αστυνομικές δυνάμεις ότι «παραβλέποντας τους κανόνες ακινητοποίησης μεμονωμένου ατόμου, οδηγήθηκαν στην εκτέλεσή του».
Η «Ομόνοια» καταγγέλλει επιπλέον «το ψυχολογικό κλίμα βίας που συντελείται εις βάρος της ελληνικής μειονότητας», εκφράζοντας έντονη ανησυχία για το «ανθελληνικό κλίμα που προπαρασκευαζόταν προπαγανδιστικά από την ώρα του πρώτου διαξιφισμού του συχωρεμένου με την τοπική αστυνομία».