Η διακίνηση των ναρκωτικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης απασχόλησε τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το βράδυ της Δευτέρας, με τον πρύτανη του ΑΠΘ Περικλή Μήτκα να ζητά βοήθεια στην αντιμετώπιση του φαινομένου και τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη να επιθυμεί μόνιμη αστυνομική παρουσία στον χώρο.
Ο κ. Μήτκας έδωσε το παρών, μετά από πρόσκληση που του απηύθυναν ο δήμαρχος και η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Καλυψώ Γούλα, η οποία πρότεινε μία επόμενη συνεδρίαση να πραγματοποιηθεί για καθαρά συμβολικούς λόγους εντός του πανεπιστημίου.
Μήτκας: Δεν μας τιμά
«Δεν θέλουμε το πανεπιστήμιο να είναι πιάτσα εμπορίου ναρκωτικών. Δεν μας τιμά, δεν αξίζει ούτε στην πόλη», τόνισε ο κ. Μήτκας, ενημερώνοντας τους δημοτικούς συμβούλους για το πρόβλημα της διακίνησης. «Ζητάω από τον δήμο Θεσσαλονίκης μια καταδίκη της διακίνησης των ναρκωτικών χωρίς προϋποθέσεις και μηδενική ανοχή», πρόσθεσε.
Συμπλήρωσε πως «το πρόβλημα υπάρχει εδώ και χρόνια, αναδεικνύεται με τις φωνές των φοιτητών και δεν το κρύβουμε. Αλλά δεν μπορούμε μόνοι μας και ζητάμε βοήθεια».
Σύμφωνα με τον πρύτανη, έχουν γίνει αρκετές συσκέψεις με την αστυνομία και την εισαγγελέα, ωστόσο «η πίεση πρέπει να είναι συνεχής και συνεπής. Πρέπει να περάσει η άποψη ότι δεν επιτρέπεται η διακίνηση των ναρκωτικών. Πρέπει να καθαρίσει ο χώρος».
Στην τοποθέτησή του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, στάθηκε στην «κραυγή απελπισίας από ένα μεγάλο αριθμό φοιτητών που ζητά να βρεθεί λύση. Να πάψει το πανεπιστήμιο να είναι ξέφραγο αμπέλι». Πρότεινε συστηματική αστυνομική παρουσία και βελτίωση του φωτισμού εντός του ΑΠΘ.
«Να ζητήσουμε από την αστυνομία να έχει μια συστηματική παρουσία, αν και ξέρουμε ότι είναι υποστελεχωμένη. Δεν είναι εύκολο να φύγουν οι έμποροι από τον χώρο. Δεν φοβούνται. Ο μόνος τρόπος είναι η μόνιμη παρουσία των αστυνομικών», τόνισε ο κ. Μπουτάρης.
Οι δημοτικές παρατάξεις
Από την παράταξη των «Εντάξει», ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Ζεϊμπέκης υπογράμμισε πως το πρόβλημα θα λυθεί με μεγαλύτερη αστυνόμευση και πως για την επίλυσή του χρειάζεται πολιτική βούληση. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη διακίνηση των ναρκωτικών στην ευρύτερη περιοχή και στην πλατεία της Ροτόντα.
Η επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» Ρία Καλφακάκου τόνισε πως το «άσυλο του πανεπιστημίου είναι άσυλο ιδεών και όχι άσυλο των ναρκωτικών, των εμπόρων και των ληστών».
Από τη Λαϊκή Συσπείρωση, ο Γιάννης Δελής είπε πως «το φαινόμενο δυναμώνει» και πως πρέπει να ληφθούν μέτρα φύλαξης. «Κανένα πανεπιστημιακό άσυλο δεν εμποδίζει την αστυνομία να πάει να συλλάβει τους ναρκέμπορους», είπε.
Η επικεφαλής της παράταξης «Γειτονιές σε Δράση» Μόνικα Αϊβάζογλου χαρακτήρισε το ζήτημα «σοβαρό», ενώ ο Κωνσταντής Σεβρής από την παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη» υπογράμμισε πως «στο καρτέλ των ναρκωτικών δεν απαντά η κοινωνία των πολιτών ή η φοιτητική κοινότητα – απαντά η Πολιτεία με τους θεσμούς της».
Το θέμα της παραβατικότητας και της ανομίας στο ΑΠΘ έθιξε με αίτημά του προς το δημοτικό συμβούλιο και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Αβραμόπουλος. Μέσω επιστολής, τόνισε πως «οι συνθήκες έχουν πλέον επιδεινωθεί και απαιτούνται αποφασιστικές και αποτελεσματικές ενέργειες ώστε να εκριζωθεί το φαινόμενο».