Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, δήλωσε την Πέμπτη από το Κίεβο όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη ότι θα ταχθεί υπέρ της συνέχισης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, καθώς δεν διαφαίνεται προς το παρόν πρόοδος όσον αφορά την εφαρμογή των Συμφωνιών του Μίνσκ.
«Με βάση την κατάσταση που επικρατεί μέχρι τώρα, η Γερμανία θα ταχθεί και τον Δεκέμβριο υπέρ της συνέχισης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος επισημαίνοντας ότι «πάντα λέγαμε ότι οι κυρώσεις συνδέονται με μια ορισμένη κατάσταση και πως αν υπάρξει πρόοδος, τότε μπορούμε να συζητήσουμε την ελάφρυνση των κυρώσεων». «Δυστυχώς –συνέχισε– αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι τέτοια, που οι συμφωνίες του Μίνσκ δεν τηρούνται».
Η Γερμανίδα καγκελάριος, αναφερόμενη στις επικείμενες εκλογές της 11ης Νοεμβρίου, οι οποίες θα γίνουν στις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ στην Ανατολική Ουκρανία, δήλωσε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που έδωσε με τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, ότι η γερμανική κυβέρνηση τις αντιμετωπίζει αρνητικά.
«Αντιμετωπίζουμε πολύ αρνητικά τις εκλογές οι οποίες θα γίνουν στο Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ. Δεν ανταποκρίνονται στο πνεύμα των συμφωνιών του Μινσκ» δήλωσε η Μέρκελ.
Η απόφαση για την διεξαγωγή των εκλογών στην περιοχή της Ανατολικής Ουκρανίας ελήφθη μια εβδομάδα μετά την δολοφονία του ηγέτη της «Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» Αλεξάντρ Ζαχάρτσενκο.
Η Μόσχα θωρεί τις εκλογές αυτές ως αναγκαίο μέτρο υπό αυτές τις συνθήκες. Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στην ομάδα επαφών Μπορίς Γκριζλόφ, το σύνολο των μέτρων, το οποίο αναφέρεται στην συμφωνία του Μίνσκ, αφορά μόνο τις δημοτικές εκλογές στην περιοχή αυτή της Ανατολικής Ουκρανίας. Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στο Νοτνετσκ και Λουγκάνσκ δεν είναι δημοτικές και συνεπώς τυπικά δεν έρχονται σε αντίθεση με τις συμφωνίες του Μίνσκ.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε αργότερα ότι οι εκλογές της 11ης Νοεμβρίου στην Ανατολική Ουκρανία δεν έχουν σχέση με τις συμφωνίες του Μίνσκ, αλλά γίνονται αποκλειστικά για να καλυφθεί το κενό εξουσίας που υπάρχει.
Ο Πούτιν επιδιώκει ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων
Την ίδια στιγμή ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ευελπιστεί στην ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων με τη Γερμανία, και είχε συνάντηση στο Κρεμλίνο με Γερμανούς επιχειρηματίες με τους οποίους συζήτησε για την προοπτική των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας.
Ο Ρώσος πρόεδρος, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, θα ενισχυθούν παρά τις δύσκολες συγκυρίες που επικρατούν στην διεθνή πολιτική και οικονομία. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επεσήμανε ότι ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών το 2017 αυξήθηκε κατά 23% φθάνοντας τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ όπως είπε ο δείκτης αυτός στην περίοδο Ιανουαρίου –Αυγούστου του τρέχοντος έτους αυξήθηκε επιπλέον κατά 24%. Απευθυνόμενος στους Γερμανούς επιχειρηματίες είπε χαρακτηριστικά:
«Εκτιμούμε πολύ την ετοιμότητα του επιχειρηματικού κόσμου της Γερμανίας για συνεργασία, τον ρεαλισμό σας και τις εποικοδομητικές σας διαθέσεις και ευελπιστούμε, ότι οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ των χωρών μας θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται προοδευτικά, ακόμη και στις σημερινές δύσκολες συγκυρίες που επικρατούν στην διεθνή πολιτική και την παγκόσμια οικονομία».
Ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε ότι η συνάντηση αυτή είναι η τρίτη που γίνεται κατά σειρά και πως τέτοιου είδους συστηματικές και άμεσες επαφές είναι πολύ σημαντικές από πρακτικής απόψεως, καθώς όπως είπε η Γερμανία είναι ένας από του μεγαλύτερους οικονομικούς εταίρους της Ρωσίας (στην δεύτερη θέση μετά την Κίνα).
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε ότι οι γερμανικές επενδύσεις σε διάφορους τομείς της ρωσικής οικονομίας υπερβαίνουν τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι ρωσικές στην γερμανική οικονομία τα 9 δισεκατομμύρια δολάρια. Στην Ρωσία δραστηριοποιούνται περίπου 5000 γερμανικές επιχειρήσεις, ο συνολικός τζίρος των οποίων φθάνει τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στην ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, επισημαίνοντας ότι η Ρωσία καλύπτει το ένα τρίτο (30%) των αναγκών της Γερμανίας σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο, εκθειάζοντας την ενεργειακή συνεργασία με την Γερμανία που άρχισε επί Σοβιετικής Ένωσης με βάση τη συμφωνία που είχε γίνει γνωστή ως συμφωνία «Αέριο έναντι σωλήνων», όπως και τον αγωγό Nord Stream, αλλά και τον «Nord Stream -2» η κατασκευή του οποίου προχωράει όπως είπε «με ταχείς ρυθμούς».