Μια light εκδοχή της γνωστής κρητικής συνταγής «αρνάκι με σταμναγκάθι», με κοτόπουλο (κατά προτίμηση φιλέτο) και το λιγότερο μπελαλίδικο στο μαγείρεμά του χορταρικό, το σταμναγκάθι, που γεννά ένα πεντανόστιμο, αλλά και υγιεινό πιάτο και θα απολαύσουν όλοι όσοι το δοκιμάσουν.
Υλικά
1 μεσαίο κοτόπουλο (ή 4 φιλέτα κοτόπουλου)
1 μέτριο κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 κιλό σταμναγκάθι
χυμός λεμονιού
ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 ποτηράκια λευκό κρασί
λίγο αλεύρι
Εκτέλεση
Αφού αλευρώσουμε ελαφρά το κοτόπουλο (ή τα φιλέτα μας) τα τσιγαρίζουμε σε ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με το χυμό από το λεμόνι. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα και μόλις πάρουν χρώμα σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να σιγοβράσει και σε μια άλλη κατσαρόλα ζεματάμε το σταμναγκάθι για πέντε λεπτά. Όταν το κοτόπουλο είναι σχεδόν έτοιμο ρίχνουμε το σουρωμένο σταμναγκάθι και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά ακόμη. Δοκιμάζουμε το αλάτι, το πιπέρι και το λεμόνι και προσθέτουμε ανάλογα με την προτίμησή μας. Αν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε και αυγολέμονο ή να συνοδέψετε με πατάτες τηγανιτές.