Δεν συνηθίζει να αλλάζει στάση το Συμβούλιο της Επικρατείας τονίζει – σχετικά με τα αναδρομικά – ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιος Πετρόπουλος. Μιλώντας στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», διευκρινίζει όμως ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει την όποια απόφαση του ΣτΕ.
Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνουν περικοπές συντάξεων.
Υπάρχει αγωνία για 2,5 εκατ. συνταξιούχους σχετικά με τα αναδρομικά τους. Τι να περιμένουν;
Αγωνία προκαλούν εκείνοι που προεξοφλούν ελπίδες. Είτε για πολιτικά οφέλη είτε για αποκόμιση κέρδους. Οσο επιτείνουν την αγωνία τόσο ακριβαίνει η ελπίδα. Το ΣτΕ είχε εκδώσει τη σχετική απόφαση το 2015. Απόφαση δεσμευτική στην πληρότητά της. Για όλα τα κατώτερα δικαστήρια: να δοθούν αναδρομικά οι μειώσεις από τις περικοπές των Νόμων 4051/12, 4093/12 ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μόνο σε αγωγές που είχαν γίνει μέχρι την έκδοση της απόφασής του. Ο περιορισμός επιτρέπεται από το άρθρο 100 παράγραφος 4 του Συντάγματος σε συνδυασμό με το ΠΔ 18/1989 για τη λειτουργία του ΣτΕ. Εμείς ήμασταν και παραμένουμε αντίθετοι με τις περικοπές που έγιναν στις συντάξεις. Το ΣτΕ, όμως, αντίθετα με το ισόβαθμο Δικαστήριο της Πορτογαλίας, όχι μόνο είχε κρίνει (το έτος 2010) συνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων, αλλά δέχθηκε και ότι η δημοσιονομική συνταξιοδοτική δαπάνη δεν θα υπερβαίνει ποτέ το 16,2% του ΑΕΠ. Οι συνεχείς περικοπές αιτιολογούνταν λόγω υπέρβασης αυτού του ορίου συνταξιοδοτικής δαπάνης. Προκλήθηκε τώρα ρεύμα άσκησης αγωγών επειδή κατώτερα δικαστήρια, παρά τη δεσμευτική απόφαση του ΣτΕ, έκριναν επιτρεπτή την αναδρομική επιστροφή περικοπών και για την πριν από το 2015 περίοδο. Το ΣτΕ, δεσμευμένο από τις δικές του αποφάσεις και με την εξουσία που δίνει το Σύνταγμα περί μη αναδρομικότητας, δεν συνηθίζει να αλλάζει στάση.
Αν η απόφαση του ΣτΕ δεν είναι θετική τι θα κάνετε;
Θα εφαρμόσουμε την απόφαση που θα εκδώσει το ΣτΕ μετά την εξέταση και των αντίθετων αποφάσεων των κατώτερων δικαστηρίων. Δεν δικαιούμαστε να επιστρέψουμε περικοπές που το Ανώτατο Δικαστήριο θα έχει απορρίψει.
Οι συνταξιούχοι τι πρέπει να κάνουν; Διότι προτρέπονται να καταθέσουν είτε αίτηση είτε να υποβάλουν αγωγή
Ανταποκριθήκαμε αστραπιαία στην ανάγκη των πολιτών να υποβάλλουν αιτήσεις στον ΕΦΚΑ και στο ΕΤΕΑΕΠ. Λαμβάνουν ηλεκτρονικά αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης που κατέθεσαν. Ετσι, διακόπτουν την παραγραφή και μετά την παρέλευση ενός εξαμήνου από την κατάθεσή της αρχίζει νέα προθεσμία παραγραφής που εξαντλείται μέχρι το έτος 2023. Στο μεταξύ, θα έχει κριθεί και από το ΣτΕ το θέμα αυτό στη νέα του διάσταση, εάν πράγματι θεωρηθεί ότι υπάρχει διαφορά που δεν κρίθηκε από την απόφαση του έτους 2015.