H νέα δικαστική χρονιά, που μετρά μόλις 44 ημέρες από την έναρξή της, δείχνει ότι η Δικαιοσύνη τους επόμενους μήνες μέχρι τις εκλογές θα κληθεί να διαχειριστεί μια σειρά από υποθέσεις με πολιτικό πρόσημο. Υποθέσεις που επιχειρείται να αξιοποιηθούν πολιτικά και να χρησιμοποιηθούν ως «όχημα» στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι, κυρίως από τον δικαστικό κόσμο, που έχοντας ξαναζήσει περιόδους σκανδαλολογίας στον δρόμο προς τις εκλογές διατυπώνουν τον έντονο προβληματισμό τους περί του κινδύνου εργαλειοποίησης της Δικαιοσύνης.
Στο μικροσκόπιο των δικαστικών και εισαγγελικών Αρχών τον τελευταίο καιρό έχουν τεθεί υποθέσεις με κατηγορούμενους πρόσωπα από την πολιτική σκηνή, αλλά και υποθέσεις διασπάθισης δημόσιου χρήματος, γεγονός που εκ των πραγμάτων εισάγει τη Δικαιοσύνη στο πεδίο της πολιτικής.
Δικαστικοί παράγοντες εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται η πολιτική πόλωση να… χτυπήσει κόκκινο μέσα στους επόμενους μήνες και για τον λόγο αυτό δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι οι δικαστικές Αρχές οφείλουν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους και ψύχραιμη στάση, τηρώντας αυστηρά τον νόμο και υπηρετώντας τη νομιμότητα.

Ανακρίσεις και διώξεις

Ολες οι πληροφορίες κατατείνουν στο ότι ένα από τα θέματα που θα κυριαρχήσουν κατά τη μακρά προεκλογική περίοδο θα είναι η ανοικτή έρευνα για την υπόθεση της Novartis, για την οποία ο φάκελος που αφορά δέκα πολιτικά πρόσωπα – δύο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ πρώην υπουργούς – έχει επιστρέψει πίσω στην Εισαγγελία Διαφθοράς.
Η Εισαγγελία Διαφθοράς επιχειρεί να «χαρτογραφήσει» το αποδεικτικό υλικό, προκειμένου μέχρι το τέλος του χρόνου – όπως λένε οι πληροφορίες – να έχει καταφέρει να προχωρήσει στο επόμενο και πλέον καθοριστικό βήμα, που είναι η άσκηση ποινικών διώξεων για όσα πρόσωπα προκύπτουν ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων.
Πέραν όμως της υπόθεσης Novartis, δεκάδες ακόμα υποθέσεις και εισαγγελικές έρευνες θα τροφοδοτήσουν την πολιτική αντιπαράθεση, όπως φάνηκε και προ ημερών με την προφυλάκιση του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου για το κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Η ανάκριση για την υπόθεση αυτή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς έχει διαβιβαστεί στη Βουλή και δεύτερη δικογραφία για το αδίκημα της δωροδοκίας εις βάρος του προφυλακισμένου πρώην υπουργού.
Παράλληλα, στη Δικαιοσύνη, σε διάφορα δικονομικά στάδια παραμένουν ανοιχτές δικογραφίες για μεγάλες συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων στις αρχές του 2000, για άλλες συμβάσεις του Δημοσίου, για το ΚΕΕΛΠΝΟ και τις χρηματοδοτήσεις του, καθώς και για τα δάνεια των κομμάτων.
Στις υποθέσεις με έντονο πολιτικό άρωμα συμπεριλαμβάνεται και εκείνη με τον πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Ανδρέα Γεωργίου, που απασχολεί όχι μόνο τις ελληνικές δικαστικές Αρχές, αλλά έχει προκαλέσει και το ενδιαφέρον των ευρωπαίων εταίρων, που

Οι πρόσφατες τραγωδίες

Εντονη πολιτική αντιπαράθεση αναμένεται να προκαλέσουν και οι δικαστικές εξελίξεις που αναμένονται στην υπόθεση για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, αλλά και για τις πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής, και βρίσκονται στην τελική τους ευθεία.
Η διερεύνηση σειράς παραλείψεων και στις δύο αυτές τραγωδίες από πλευράς αρμόδιων παραγόντων και οι αιτιάσεις που προβάλλουν συγγενείς θυμάτων, επιζώντες των καταστροφών αλλά και σύσσωμη η αντιπολίτευση, για ευθύνες που διόγκωσαν τα τραγικά αποτελέσματα καταστροφών, φέρνουν και τις δύο αυτές έρευνες στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι η τραγική μητέρα Βαρβάρα Φύτρου, που έχασε τα παιδιά και τον σύζυγό της, έχει στραφεί ευθέως και κατά δύο τότε υπουργών, των Πάνου Σκουρλέτη και Νίκου Τόσκα, γεγονός που εκ του νόμου έχει οδηγήσει τη σχετική δικογραφία στη Βουλή.
Το στοίχημα, ανεξάρτητα από την πολιτική ή όχι διάσταση οποιασδήποτε δικογραφίας, είναι να διαφυλαχθούν τα δικαιώματα των ελεγχόμενων προσώπων, το κύρος και η αξιοπιστία του θεσμού της Δικαιοσύνης και εν τέλει να ολοκληρωθεί ο κύκλος όλων των σύνθετων ερευνών μέσα στα όρια του κράτους δικαίου.