Την επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Πολωνία εν μέσω εκκλήσεων πολωνών πολιτικών για την καταβολή των γερμανικών επανορθώσεων, σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος.
Συγκεκριμένα η εφημερίδα Frankfurter Rundschau αναφέρει σε αυστηρό τόνο: «Όταν γερμανοί πολιτικοί συγχαίρουν την Πολωνία για την 100η επέτειο της ανεξαρτησίας της, δεν επιτρέπεται την ίδια ώρα να αδιαφορούν για το ζήτημα των επανορθώσεων. Η Γερμανία είναι συνυπεύθυνη για το ότι για πολύ καιρό η Πολωνία δεν ήταν κυρίαρχο κράτος».
Κατανοητό το αίτημα των Πολωνών
Η γερμανίδα καγκελάριος Άνκγελα Μέρκελ συναντήθηκε με τον πολωνό πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι, την ώρα που οι φωνές στην Πολωνία για γερμανικές επανορθώσεις γίνονται όλο και πιο δυνατές. Σε άρθρο της Reutlinger General-Anzeiger ο σχολιαστής κάνει μια μικρή αναδρομή στην πρόσφατη ιστορία της Πολωνίας και εξηγεί γιατί προκύπτει τώρα το αίτημα των Πολωνών:
«Μόλις από το 1990 οι Πολωνοί μπορούν και αποφασίζουν οι ίδιοι για την πολιτική τους αφού για αιώνες ήταν έρμαιο ξένων δυνάμεων. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που το αίτημα για επανορθώσεις έχει απήχηση στο λαό. Μπορεί το 1954 η Πολωνία να παραιτήθηκε από τα αιτήματά της για επανορθώσεις, αλλά τότε οι πολωνοί πολιτικοί ήταν μαριονέτες της Σοβιετικής Ένωσης. Και όταν μετά την επανένωση της Γερμανίας αποφασίστηκε η λεγόμενη Συνθήκη 2+4, οι Πολωνοί δεν ήταν παρόντες. Συνεπώς από συναισθηματική άποψη είναι κατανοητά τα αιτήματα των Πολωνών. Ωστόσο δεν έχουν καμία σχέση με τη ρεαλπολιτίκ».
Για το ίδιο θέμα η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung επισημαίνει: «Η καγκελάριος Μέρκελ και οι υπουργοί της είχαν στη Βαρσοβία την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους πολωνούς συναδέλφους για δύσκολα διμερή ζητήματα. Αυτό είναι θεμιτό, ωστόσο παλιότερα η ατζέντα ήταν πιο σημαντική. Τότε συνεδρίαζαν δυο υπουργικά συμβούλια που εργάζονταν πάνω στο κοινό ευρωπαϊκό εγχείρημα. Σήμερα ούτε λόγος για κάτι τέτοιο. Οι συγκρούσεις όσον αφορά το κράτος δικαίου, τη μετανάστευση, τα αιτήματα για επανορθώσεις και τον αγωγό Nord Stream 2 συνθέτουν μια γενική εικόνα που δείχνει ξεκάθαρα το εξής: μια μεγάλη ρήξη».