«Οι αιματηρές επιθέσεις εναντίον ποινικών και τα συμβόλαια θανάτου των τελευταίων μηνών δεν έχουν κίνητρο μόνο τον έλεγχο των καταστημάτων στην Αθήνα ή τις βεντέτες μεταξύ κακοποιών, όπως πιστεύουν πολλοί.
Πολλές φορές σχετίζονται με ύποπτα επιχειρηματικά συμφέροντα από στρατολογημένους κακοποιούς, ορισμένες διασυνδέσεις με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., συστήματα για το ξέπλυμα χρήματος και λαθρεμπορικές δραστηριότητες. Ακόμη διαπιστώνεται ότι αφορούν ελέγχους των παράνομων δραστηριοτήτων σε τουριστικά θέρετρα όπως η Μύκονος. Οι περισσότερες από αυτές τις ενέργειες κρύβουν διαφθορά και διαπλοκή.
Οι περισσότεροι από τους ηθικούς αυτουργούς, τα κίνητρα αλλά και τα περισσότερα από τα συστήματα εκτελεστών που συμμετέχουν στις επιθέσεις, είναι γνωστά. Ομως είναι εξαιρετικά δύσκολη η στοιχειοθέτηση κατηγοριών.
Επιπλέον, από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 διαπιστώνουμε ότι λειτουργούν με εντυπωσιακή ακρίβεια οι διαδικασίες αυτοκάθαρσης στον κόσμο των ποινικών. Καθ’ ότι όσα ξέρουν οι ίδιοι οι κακοποιοί από τον εγκληματικό μικρόκοσμό τους, τα μαθαίνει όλη η Αστυνομία ύστερα από πολύχρονες έρευνες.
Ομως στην τωρινή περίπτωση και τις αιματηρές επιθέσεις σε Πειραιά, Πανόραμα Βούλας, Κηφισιά και άλλες δεν βλέπουμε το τέλος του “κύκλου του αίματος”. Αντιθέτως φοβόμαστε ότι θα εκδοθούν σύντομα νέα συμβόλαια θανάτου σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση…».
Τα χτυπήματα
Αυτό ανέφερε μιλώντας στα «ΝΕΑ» υψηλόβαθμο στέλεχος της Αστυνομίας μετά τις δύο αιματηρές ενέργειες των τελευταίων ημερών, τον τραυματισμό από τέσσερις σφαίρες με Καλάσνικοφ ενός 38χρονου ποινικού στην ακτή Κονδύλη στον Πειραιά και τη δολοφονία ενός 46χρονου ελληνοαυστραλού επιχειρηματία στο Πανόραμα Βούλας.
Οι αξιωματικοί μιλούν για δύο διακριτές περιπτώσεις. Ομως εκτιμούν ότι είναι σε εξέλιξη ένας αδυσώπητος πόλεμος ποινικών και άλλων – με συνολικά δέκα αιματηρές επιθέσεις μέσα σε 18 μήνες. Είχαν προηγηθεί από τον Μάιο του 2017 οι δολοφονίες των Βασίλη Γρίβα, Βασίλη Στεφανάκου, Γιώργου Λίτσα, Μανώλη Καραγιάννη, Βασίλη Ζησόπουλου, Κατερίνας Αναγνωστάκη, όπως κι ενός 61χρονου στο Περιστέρι.
Επιπλέον, τον περασμένο Μάιο είχε δολοφονηθεί ο 57χρονος συνταξιούχος αστυνομικός των ΕΚΑΜ Σπύρος Παπαχρήστος που είχε επαφές στον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και με ποινικούς. Κι ανάμεσα σε αυτούς και ο 38χρονος που πυροβολήθηκε προ ημερών στον Πειραιά.
Σημειώνεται ότι την περίοδο 2005-2009 είχαν σημειωθεί περίπου 20 δολοφονίες στον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος (ανάμεσα σε αυτές των Αριστείδη Λακιώτη, Αλεξάντερ Σιμόνι, Γιάννη Γαβάκη, Σωτήρη Κούση, Αριστοτέλη Γιαγιά, Γιώργου Αρβανιτάκη, Γιώργου Αυτιά, Γεράσιμου Μαυράκη, Γιώργου Σαμπάτ, Αλέξανδρου Κοσμόπουλου, Γιώργου Αναγνωστόπουλου και άλλων) που δεν εξιχνιάστηκαν.
Πολύνεκρος «εμφύλιος»
Ακόμη τη δεκαετία του ’90 είχε εξελιχθεί σε τρεις φάσεις πολύνεκρος «εμφύλιος» κακοποιών με αρχικά θύματα τους Δημ. Μανιαβό, Θ. Καλλιμώρο και άλλους, μετά τα μέλη του περιώνυμου «συνδικάτου των εκτελεστών» όπως Βασίλης Σούφλας, Β. Καλτσάς, Γ. Φραγκογιάννης και στη συνέχεια του επιχειρηματία Θ. Καλαποθαράκου. Κι η τρίτη «φάση» με τη μάχη αλληλοεξόντωσης της μαφίας της Ηλιούπολης με τις δολοφονίες των αδελφών Γρηγοράκου, Ι. Σωτηρόπουλου κι άλλων.
Ο 38χρονος που δέχθηκε την επίθεση μέσα στο αυτοκίνητό του έξω από γραφεία πετρελαϊκής εταιρείας στον Πειραιά είχε καταδικαστεί για ληστείες και συμπλοκή με αστυνομικούς στη Λακωνία, αλλά και για υπόθεση εκβιάσεων το 2012 σε νυκτερινά κέντρα. Η υπόθεση είχε εξιχνιαστεί ύστερα και από τον ξυλοδαρμό σε κατάστημα της Γλυφάδας συγγενών πρώην ανώτερου αξιωματικού της Αντιτρομοκρατικής.
Σε εκείνη τη δικογραφία είχαν καταγραφεί συνδιαλέξεις του με μεγαλέμπορο κοκαΐνης που ήταν τότε κρατούμενος στις φυλακές της Πάτρας. Επιπλέον είχε σχηματιστεί δικογραφία εις βάρος του, το 2015, ότι σχεδίαζε τη δολοφονία δικαστή αλλά και ενός ποινικού στη Λευκάδα ύστερα από εντολές γνωστού βαρυποινίτη.
Ομως είχε απαλλαγεί γιατί λόγω σύλληψής του για άλλο αδίκημα, δεν συμμετείχε τελικώς – σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. – σε αυτά τα «δολοφονικά σχέδια». Ακόμη, η Αστυνομία είχε ερευνήσει τυχόν εμπλοκή του στους τραυματισμούς από πυροβολισμούς του δικηγόρου Αργύρη Λίβα που ασχολιόταν με ποδοσφαιρικά θέματα, και του ιατρού Χρήστου Ιατρού.
Χωρίς και πάλι να βρεθεί το οτιδήποτε. Τα τελευταία χρόνια είναι ιδιοκτήτης, όπως κι άλλοι ποινικοί, πρατηρίων καυσίμων, ενώ εμφανιζόταν ως συνοδός ασφάλειας επιχειρηματιών.
Οι εκκρεμότητες
Οσον αφορά τη δολοφονία του 46χρονου Ελληνοαυστραλού στο Πανόραμα Βούλας, η ΕΛ.ΑΣ. εξετάζει αρχικά τις ποινικές εκκρεμότητές του στην Αυστραλία. Ο 46χρονος καταδικάσθηκε το 2005 εκεί για διακίνηση ναρκωτικών. Στενός συγγενής του είχε καταδικασθεί παλαιότερα για λαθραία εισαγωγή στη Αυστραλία τεράστιων ποσοτήτων αμφεταμινών από την Κίνα.
Το 2009 κατηγορήθηκε για απόπειρα δολοφονίας του αδελφού του συνεταίρου του (σ.σ.: λιβανέζικης καταγωγής) σε εστιατόριο στην Αυστραλία. Το τελευταίο χρονικό διάστημα συμμετείχε σε εταιρεία security με γραφεία στην Καλλιθέα και νέα έδρα στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Συνεταίρος του ήταν έμπορος εξοπλιστικών συστημάτων που σχεδίαζε ακόμη και τη δημιουργία πολιτικού «think tank».