Ο πρίγκιπας της Ουαλίας, Κάρολος είπε ότι προειδοποίησε για τις επιπτώσεις των πλαστικών στο περιβάλλον πριν από 40 χρόνια, αλλά δεν ελήφθησαν σοβαρά οι απόψεις του και θεωρήθηκαν ως «εκτός πραγματικότητας» και «αντιεπιστημονικές».
Σε συνέντευξή του στο Vanity Fair, ο μελλοντικός μονάρχης τόνισε ότι αισθανόταν άβολα να πάρει το ρίσκο τη δεκαετία του 1970 και υπογράμμισε ότι «χρειάστηκε να περάσει πάρα πολύς χρόνος» για να αφυπνιστεί ο κόσμος για τον κίνδυνο της αποτυχίας να αντιμετωπίσει τα περιβαλλοντικά προβλήματα.
Λίγο πριν από τα 70ά του γενέθλια, στις 14 Νοεμβρίου, ο πρίγκιπας Κάρολος δήλωσε ότι αισθάνεται πως είναι καθήκον του να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, συμπεριλαμβανομένης της κρίσης του πλαστικού στους ωκεανούς και της κλιματικής αλλαγής.
«Δεν βλέπω πραγματικά καμία αξία αν πω: “Σας τα έλεγα”», είπε ο πρίγκιπας Κάρολος.
«Ως έφηβος θυμάμαι ότι ένιωθα βαθιά αυτή τη φοβερή δριμεία κριτική σε κάθε πτυχή της ζωής. Αναλαμβάνοντας το ρίσκο για αυτά τα θέματα και προσπαθώντας να υπενθυμίσω στους ανθρώπους τη μακροπρόθεσμη διαρκή σχέση τους βρέθηκα σε σύγκρουση με τη συμβατική στάση, όπως ανακάλυψα και δεν είναι ακριβώς η πιο ευχάριστη κατάσταση για κάποιον» σημείωσε.
Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα νέο φόρο επί των μη ανακυκλώσιμων πλαστικών, σε μία προσπάθεια να ενθαρρυνθεί η ανακύκλωση.
Εν τω μεταξύ, η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορευθούν τα πλαστικά καλαμάκια, οι αναδευτήρες και οι μπατονέτες από βαμβάκι και πλαστικό.
Από τότε που επιβλήθηκε ο φόρος στις πλαστικές σακούλες, οι πολίτες στο Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιούν κατά μέσο όρο περίπου 25 πλαστικές σακούλες το χρόνο, ενώ πριν την επιβάρυνση χρησιμοποιούσαν 140.
Ωστόσο ο πρίγκιπας Κάρολος εκτιμά ότι η μείωση δεν είναι ακόμη ικανοποιητική.
«Αν δεν ασχοληθούμε με αυτά τα θέματα, θα γίνουμε όλοι θύματα. Κανείς δεν δραπετεύει» τόνισε.