Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας στη Βαυαρία, η εφημερίδα Tageszeitung κυκλοφορεί με μια ειδική έκδοση. Σε αυτήν δημοσιεύεται, μεταξύ άλλων, και ένα αναλυτικό άρθρο το οποίο αναφέρεται στις σχέσεις μεταξύ Βαυαρίας και Ελλάδας από την εποχή του Όθωνα μέχρι σήμερα. «Μεταξύ του κρατιδίου της Βαυαρίας και της Ελλάδας υπάρχει εδώ και 200 χρόνια μια στενή σχέση. Η αλλαγή του γράμματος από i σε y (σ.σ. από Baiern σε Βayern) αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Σήμερα οι σχέσεις έχουν ψυχρανθεί. Ένας από τους λόγους είναι και ο πόλεμος πολλών γερμανικών ΜΜΕ κατά της Ελλάδας».
Το άρθρο αναφέρεται αναλυτικά στα ιστορικά γεγονότα, ξεκινώντας από το 1832 όταν ο νεαρός Όθωνας από τη Βαυαρία έγινε βασιλιάς της Ελλάδας και προσπάθησε να συνδέσει την Ελλάδα με τη Βαυαρία: «Η πιο άμεση σύνδεση με την Ελλάδα είναι μάλλον το γράμμα υ στο όνομα της Βαυαρίας. Το γράμμα i αντικαταστήθηκε από το γράμμα y της ελληνικής αλφαβήτου. Το Baiern έγινε Bayern για να τονιστεί η σύνδεση με την Ελλάδα».
Το άρθρο αναφέρεται στη συνέχεια στη σημερινή σχέση Βαυαρών και Ελλήνων και ειδικά στα χρόνια της κρίσης μέσα από τα μάτια ενός ομογενή που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μόναχο: «Το 2010 ήταν η απαρχή μιας συναισθηματικής στροφής. Για πολλά χρόνια υπήρχε μια καμπάνια των ΜΜΕ κατά της Ελλάδας. ‘Οι Έλληνες χαρακτηρίζονταν τεμπέληδες και άπληστοι’, λέει ο Σταύρος Δημητρίου. Αυτό άλλαξε πολλά ακόμη και γι’ αυτούς που μεγάλωσαν στη Γερμανία και ένιωθαν πάντα καλά ενταγμένοι στη γερμανική κοινωνία. ‘Δεν αισθάνεσαι πια ότι ανήκεις εδώ’, αναφέρει χαρακτηριστικά. […] Δεν βλέπω κάποιο μέλλον για εμένα στη Γερμανία, δεν αισθάνομαι πια ότι με συνδέει κάτι με αυτή τη χώρα’, καταλήγει. ‘Το σχέδιό μου είναι να μεταναστεύσω στην Ελλάδα’. Έτσι και ο νεαρός βασιλιάς Όθωνας επέστρεψε μετά από 30 χρόνια διακυβέρνησης. Μετά από δυο εξεγέρσεις εναντίον του, τον έστειλαν στην εξορία. Στη Βαυαρία», γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.