H απόφαση για την προστασία της πρώτης κατοικίας είναι πολιτική και είναι απόφαση της κυβέρνησης η πρώτη κατοικία να προστατεύεται. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης στην διάρκεια συνέντευξης τύπου για το σχέδιο δράσης του υπουργείο για το 2019. Όπως είπε στόχος είναι και μετά την λήξη του νόμου να υπάρχει το εργαλείο εκείνο που θα παρέχει προστασία σε όσους τη χρειάζονται και προς αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχετική νομοθετική διάταξης. Παράλληλα όπως είναι το υπουργείο προχωρά στη σύσταση Αρχής (Credit Bureau) με σκοπό την Δημιουργία του οικονομικού προφίλ για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας ιδιωτών ή και επιχειρήσεων για την αποκατάσταση της ασύμμετρης πληροφόρησης και τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης θα «χτίζει» το προφίλ του κάθε ιδιώτη και της κάθε επιχείρησης βάσει των οφειλών, της συμπεριφοράς σε ό,τι αφορά αποπληρωμές παλαιών και τρεχουσών οφειλών και θα μπορεί να αξιοποιείται σε μια επικείμενη σύμβαση είτε αυτή αφορά δάνειο είτε τη συνεργασία με κάποιον προμηθευτή. Ειδικά για το εάν θα υπάρξει επέκταση του νόμου Κατσέλη τόνισε ότι θα εξεταστούν τα στοιχεία μετά και την άρση του τραπεζικού απορρήτου ώστε να γίνει αντιληπτό κατά ποσό δανειολήπτες κρύβονταν πίσω από τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου.
“Σε ο,τι αφορά το νόμο Κατσέλη η πολιτική της Κυβέρνησης είναι ότι πάντα θα υπάρχει ένα σύστημα προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπως κι αν ονομάζεται. Απλώς τώρα, όπως είπαμε, είμαστε σε μια διαδικασία ότι υπάρχει όλο αυτό το στοκ των υποθέσεων που έχει συγκεντρωθεί στο νόμο Κατσέλη. Υπάρχει ένα αμοιβαίο θα έλεγα ενδιαφέρον και συμφέρον να βρεθεί μια λύση και από τις Τράπεζες και επίσης όσοι έχουν το χρέος να μην περιμένουν σε μια εκκρεμότητα όλα αυτά τα χρόνια. Γι’ αυτό αναμένουμε και εμείς και πρωτοβουλίες και από τις Τράπεζες ούτως ώστε αν μπορέσει με αυτό τον τρόπο να μειωθεί αυτό το απόθεμα υποθέσεων, δηλαδή ποια είναι η λογική ότι αν η Τράπεζα εκτιμά, μπορεί να προβλέψει ότι το Δικαστήριο θα αποφασίσει μια άλφα απόφαση μπορεί αυτό να το προτείνει κατ’ ευθείαν στο δανειολήπτη. Δεν χρειάζεται να πάει στο Δικαστήριο για να διαπιστωθεί ότι μπορεί να γίνει και πρέπει να γίνει κούρεμα 20-30% ή οποιοδήποτε ποσοστό” δήλωσε ο κ. Δραγασάκης. Παράλληλα είπε ότι σήμερα προβλέπεται η κοινωνική πρόνοια, γι’ αυτούς δηλαδή που δεν έχουν καθόλου δυνατότητα να πληρώσουν την όποια δόση, καθώς υπάρχει ένα κονδύλι στον προϋπολογισμό το οποίο μπορεί να ενεργοποιείται σ’ αυτές τις περιπτώσεις .”
Ο νόμος Κατσέλη, Σταθάκη ήταν προϊόν μιας συγκυρίας κρίσης αυτό που πρέπει να σκεφτούμε για το μέλλον, είναι ένας νόμος ο οποίος πάλι θα παρέχει προστασία, σ’ αυτούς που έχουν ανάγκη, αλλά θα αφορά μια κατάσταση μετά την κρίση” σημείωσε προσθέτοντας ότι αυτό συνδέεται και με το Credit Bureau που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Αναφορά έκανε και στο ελβετικό φράγκο,τονίζοντας ότι η κυβέρνηση αναμένει την απόφαση του Αρείου Πάγου. ¨”Η οποία ανάλογα με το τί θα είναι, θα καθορίσει και το τί πρέπει να κάνουμε, αν πρέπει να κάνουμε και τί ως πολιτεία. Θυμίζω ότι το πρόβλημα το έχουμε αντιμετωπίσει ως μέλλον, δηλαδή αν στο μέλλον κάποιος πάρει δάνειο σ’ ένα νόμισμα εκτός ευρώ, προβλέπεται ήδη από το νόμο τώρα, ότι αν αλλάξει η ισοτιμία σ’ ένα εύρος αν θυμάμαι καλά, 20%, αυτόματα ο δανειολήπτης μπορεί να ζητήσει την αναδιαπραγμάτευσή του. Το πρόβλημα που έχουμε είναι με το παρελθόν κι από τη στιγμή που το θέμα είναι στη Δικαιοσύνη, θα περιμένουμε, πιστεύω ότι δε θ’ αργήσει πολύ να βγει η απόφαση, ούτως ώστε να δούμε μετά τί χρειάζεται να γίνει”, τόνισε ο κ.Δραγασάκης