Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν φοβάται κανένα και ότι είναι απόλυτα καθαρός, έστειλε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με τις δύο μηνυτήριες αναφορές που κατέθεσε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όπως ανέφερε ο ίδιος σε δηλώσεις του, αφήνοντας οξύτατες αιχμές για «εθνικιστικά στοιχεία».
Σε συνέντευξη του στο δελτίο ειδήσεων του «Open» σημείωσε αναφερόμενος στη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ότι είναι η δεύτερη που κάνει για το θέμα, υπενθυμίζοντας ότι η πρώτη αφορούσε τις σακούλες με αίματα, τις σφαίρες που στελνόντουσαν με μηνύματα και απειλές, όπως είπε για να προσθέσει με νόημα: «Εγώ δεν έχω ΜΜΕ ούτε άλλους τρόπους να υπερασπιστώ τον εαυτό μου παρά μόνο να τα στείλω στη Δικαιοσύνη». Όπως είπε έστειλε τις υποθέσεις αυτές για δικαστική διερεύνηση για να μην ερωτάται για αυτές και για να πάρουν κάποιοι το μήνυμα ότι ο ίδιος είναι καθαρός άνθρωπος.
Ερωτηθείς για διαρροές κύκλων που πρόσκεινται στο πρόσωπο του ο κ. Κοτζιάς ξεκαθάρισε ότι δεν έχει κύκλους…
Απαντώντας σε ερώτημα για το πώς προέκυψαν ισχυρισμοί περί χρηματισμού του καθώς και αν ισχύει ότι ο Π. Καμμένος τον κατηγόρησε γιαχρηματισμό μέσω εταιρείας visa, ο κ. Κοτζιάς απάντησε ότι αυτό που ειπώθηκε είναι ότι ο Σόρος έδωσε 50 εκατ. για να αγοράσουμε ανθρώπους στα Σκόπια για να κάνουμε τις πολιτικές μας δουλειές. Όπως εκτίμησε στόχος της δήλωσης περί χρηματισμού ήταν να τρομάξουν κάποιοι άνθρωποι στην ΠΓΔΜ και ίσως να εξέφραζαν φιλελληνικές απόψεις. Παράλληλα χωρίς να κατονομάζει τον Π. Καμμένο είπε ότι κάποιοι έχουν στόχο να δυσκολευτεί η πολιτική της ειρήνης και της συνεννόησης με τους γείτονες μας, που μπορεί να καταστήσει την Ελλάδα ηγέτη της περιοχής, λέγοντας ότι αυτό υποκινείται από αυτούς που βγάζουν λεφτά από την αδράνεια. Ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν έχει πάρει τίποτα από κανέναν και προκάλεσε να γίνει έρευνα και να αποδειχθούν αν υφίστανται οι ισχυρισμοί ότι ο Σόρος έδωσε χρήματα, καθώς αν αυτό συνέβη θα υπάρχει και ροή.
Οσον αφορά τα μυστικά κονδύλια, πρότεινε στη συνταγματική αναθεώρηση να προστεθεί διάταξη που θα προβλέψει έλεγχο των πάντων και των μυστικών υπηρεσιών, επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι πρέπει να υπάρχει έλεγχος των κονδυλίων από τη Βουλή.
Όπως είπε «έχω προτείνει στην κυβέρνηση να γίνει γενίκευση του νόμου που έφερε στη Βουλή και ψηφίστηκε, και εφαρμόζεται εδώ και δύο χρόνια, ότι δεν μπορεί να βγάλει κανείς υπουργός λεφτά από απόρρητες ή άλλες τέτοιου είδους πηγές, ότι αυτά περνάνε μέσα από την υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου και εγκρίνεται από τη Βουλή. Και δεν μπορεί να βγει οπουδήποτε σεντς χωρίς να υπάρχει έγκριση της Βουλής και να τα παίρνει η αρμόδια διεύθυνση». Είναι ένα ζήτημα δημοκρατίας, να υπάρχει πλήρης έλεγχος, διαμήνυσε.
Για τις εταιρείες έκδοσης visa είπε ότι δουλεύουν όλες με υπεργολάβους, σημειώνοντας ότι όντας ο ίδιος ΥΠΕΞ έκανε διεθνή διαγωνισμό, για την επιλογή τους, υπήρξαν ενστάσεις, τις παρέπεμψε στα δικαστήρια, και εφάρμοσε τις σχετικές αποφάσεις.
Έκανε γνωστό πως είχε υποβάλει παραίτηση και στις 19 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη, προσθέτοντας πως δεν επέμεινε μέχρι τέλους γιατί δεν ήθελε να συνδεθεί με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ.
Ερωτηθείς για τους λόγους της παραίτησής του, απάντησε «ο καθένας με τις ευαισθησίες του» και ότι δεν ήταν μια παρόρμηση. Συγκεκριμένα, είπε πως για τον ίδιο δεν μπορεί να υπάρξει ανοχή απέναντι σε κάποιον που λέει ότι θα ανατρέψει την κυβέρνηση αν έρθει η συμφωνία. Αναφερόμενος στην επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας στις ΗΠΑ είπε: “Μίλησε για την ανάγκη, Ελλάδα, Αλβανία και Βουλγαρία να γίνουν εγγυήτριες δυνάμεις της ΠΓΔΜ. Δηλαδή, αυτό που θέλουμε να βγάλουμε πάνω από το σβέρκο της Κύπρου, εμείς το προτείνουμε για τον σβέρκο άλλης χώρα. Στη FYROM έγινε εμφύλιος πόλεμος πριν από 15 χρόνια ανάμεσα στους Αλβανούς και στους Σλαβομακεδόνες και δεν έχουμε κανένα συμφέρον να τον σηκώσουμε. Δεν νομίζω ότι κανένας Σλαβομακεδόνας θα δεχόταν για εγγυήτρια δύναμη την Αλβανία πάνω στο σβέρκο του. Είναι έξω από την πολιτική μας”.
Εδώ, επισήμανε, «υπήρχε μια θεμελιακή πολιτική διαφωνία που κάποιοι προσπάθησαν να την εμφανίσουν ως μια προσωπική διαφωνία ανάμεσα στον Καμμένο και σε μένα και μετά να εμφανιστούν ότι έχουν πρόβλημα με τον χαρακτήρα μου».
Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική της χώρας, υπενθύμισε τις συνομιλίες για το Κυπριακό, λέγοντας ότι είναι στα ζητήματα που απαιτούν λύση, όχι όμως με αδράνεια. Ξεχάσαν όλοι τις εγγυήσεις και την ασφάλεια, μου επιτέθηκαν όλοι, ήμουν μόνος μου όταν έβαλα στο τραπέζι τις εγγυήσεις, μόνο ο πρωθυπουργός με στήριξε, η ζωή επιβεβαίωσε ότι είχα δίκιο, είπε. Ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι στα ζητήματα που απαιτούν λύση είναι και το αλβανικό, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να δίνουμε τροφή στον αλβανικό εθνικισμό και τον ελληνικό, σημειώνοντας ότι υπάρχουν κάποιοι που δεν αναγνωρίζουν τα σύνορα, πολιτικά πρόσωπα, τα οποία όπως είπε με νόημα δεν είναι στο ΣΥΡΙΖΑ.
Για τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ είπε: «Είχα πει ότι η κυβέρνηση θα ήταν κυβέρνηση σωτηρίας και δεν είχα αντίρρηση να συνεργαστεί με τη λαϊκή δεξιά. Όμως τώρα τελείωσαν τα μνημόνια και ερχόμαστε σε μια νέα φάση διακυβέρνησης που χρειάζεται να ανασυγκροτηθεί η δημοκρατική παράταξη», προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να συνεργαστεί με προοδευτικές δυνάμεις.
Παράλληλα ο κ. Κοτζιάς στράφηκε εμμέσως πλην σαφών εναντίον του Π. Καμμένου λέγοντας πως «δεν μπορεί να υπάρχει ανοχή σε αυτούς που λένε ότι θα ανατρέψουν την κυβέρνηση».
Αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι να μην επιστρέψει η Ελλάδα σε άγονους εθνικισμούς και να μην ανταγωνίζονται οι πολιτικές δυνάμεις ποιος θα πει το πιο βαρύ σημείωσε ο κ. Κοτζιάς και δήλωσε οπαδός της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής.
Σημείωσε ότι η αναφορά την αιγιαλίτιδα ζώνη έγινε εις γνώσιν και με τη συναίνεση του πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι αναφέρθηκε σε δουλειά δύο ετών.
Ξεκαθάρισε ακόμα ότι στηρίξει κυβέρνηση σε ενδεχόμενη πρόταση δυσπιστίας καθώς και συμφωνία των Πρεσπών.
Για το αν θα κατέβει ανεξάρτητο το Πράττω σε εθνικές εκλογές, είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί, ενώ αναφερόμενος στις αυτοδιοικητικές εκλογές είπε ότι θα στηριχθούν συγκεκριμένοι άνθρωποι και «θα μετρήσουμε το μπόι μας». Σημείωσε επίσης τη βαθιά εκτίμηση του στον Α. Τσίπρα