«Θερμό επεισόδιο στην ανατολική Μεσόγειο». Ετσι τιτλοφορείται άρθρο της δεύτερης μεγαλύτερης εφημερίδας της Τουρκίας, της προσκείμενης στον Ταγίπ Ερντογάν, Sabah η οποία δίνει το εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί στην περιοχή.
Το ρεπορτάζ που υπογράφει η Hilal Kaplan έρχεται σε μια χρονική στιγμή που οι ισορροπίες είναι ιδιαίτερα εύθραυστες, με συσσώρευση δυνάμεων, πολεμικές ασκήσεις, γεωτρύπανα και ερευνητικά σκάφη να βρίσκονται κοντά στην κυπριακή ΑΟΖ.
Στο άρθρο της Καπλάν δηλώνονται με σαφήνεια οι προθέσεις της Άγκυρας, ενώ αναλύεται διεξοδικά και το κλίμα που διαμορφώνεται σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων από χώρες όπως η Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ.
Κατά την άποψη της αρθρογράφου, η Τουρκία κάνει τις δικές της κινήσεις, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δείξει ανοχή σε ενδεχόμενη καταπάτηση των δικαιωμάτων της.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το δημοσίευμα της τουρκικής «Sabah» υπερτονίζει τις αναφορές διπλωματικών πηγών και κυρίως πρέσβεων, σε περίπτωση που ξεσπάσει ένα «θερμό» επεισόδιο.
Η αρθρογράφος αναφέρει στο άρθρο της πως ο Ισραηλινός πρέσβης, Άαμι Ραβέλ είχε πει ότι εύχεται «το Ισραήλ να μην χρειαστεί να επέμβει λόγω των απειλών της Τουρκίας».
Εξάλλου, παραθέτει και την τοποθέτηση του Αιγύπτιου πρέσβη, Μοχάμεντ Ταχά, ο οποίος φέρεται να είπε πως «αν χρειαστεί, δεν θα διστάσουμε να κάνουμε χρήση του στρατού κατά της Τουρκίας».
Φιλοξενείται και άποψη του πρέσβη των ΗΠΑ, ότι «η συμπεριφορά των Τούρκων απέναντι στους Έλληνες είναι απαράδεκτη».
Ως κατακλείδα, η Τουρκάλα δημοσιογράφος συμπεραίνει πως «η ιστορία στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχει τελειώσει» και σημειώνει ότι «άλλος είναι ο στρατός που προσπάθησε να διαφύγει από ένα θερμό επεισόδιο», αναφερόμενη, εμμέσως πλην σαφώς, στο «θερμό» επεισόδιο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία στα Ίμια, τον Ιανουάριο του 1996.
Δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο ένα τέτοιο άρθρο καθώς εκφράζει κυβερνητικές θέσεις και τις ακραίες φωνές οι οποίες τις τελευταίες ημέρες απειλούν την Ελλάδα και την Κύπρο ακόμη και με πολεμικές ενέργειες.
Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί είναι και το εθνικιστικό παραλήρημα του «γκρίζου λύκου» Ντεβλέτ Μπαχτσελί .
«Το τουρκικό έθνος βγάζοντας τους νέους Μπαρμπαρός θα λιώσει τα κεφάλια των πειρατών, δείχνοντας την ισχυρή ακόμη βούλησή του. Αναμένουμε το γεωτρύπανό μας ο ‘Πορθητής’ και το ‘Μπαρμπαρός’ με την προστασία του πολεμικού μας ναυτικού να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους στις περιοχές δικαιοδοσίας μας μέχρι όπου μπορούν να φτάσουν», είπε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί.
Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος του ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, προέβη σε ένα ρεσιτάλ απειλών κατά της Ελλάδας και της Κύπρου: Όσοι θελήσουν η Τουρκία και οι Τουρκοκύππριοι να απεμπολήσουν τα δικαιώματα τους στις ενεργειακές πηγές της ανατολικής Μεσογείου και να παίξουν με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, να γνωρίζουν καλά ότι θα πληρώσουν βαρύ τίμημα», είπεχ χαρακτηριστικά.
Και συνέχισε: “Δεν είναι δυνατόν να μην τρίξουμε τα δόντια μας απέναντι σε μία γλώσσα που στόχο έχει να απειλήσει τα νόμιμα δικαιώματά μας. Βγάζοντας απέξω την Τουρκία από το Αιγαίο και τη Μεσόγειο καμία κυριαρχία δεν μπορεί να εδραιωθεί. Αυτό ούτε η ιστορία ούτε το τουρκικό έθνος το επέτρεψε ποτέ ούτε θα το επιτρέψει».