Ιερώνυμος και Τσίπρας αποφάσισαν να «αναστήσουν» μια κοινή εταιρεία αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας και τα έσοδα να μοιραστούν. Μια εταιρεία που είχε συσταθεί και πριν από μια πενταετία αλλά δεν προχώρησε τίποτε. Αλλά και η ίδια η Εκκλησία της Ελλάδος προσπάθησε κατά καιρούς να δημιουργήσει εταιρεία ακίνητων, το γνωστό «ιερό real estate» χωρίς πάντως να έχει προχωρήσει τίποτε.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουν ακουστεί πολλά για την αμύθητη εκκλησιαστική περιουσία που ίσως είναι πραγματικότητα, ίσως είναι μύθος. Εχει ειπωθεί ότι η Εκκλησία είναι ο μεγαλύτερος γαιοκτήμονας της Ελλάδας, όμως ούτε αυτή δεν γνωρίζει την περιουσία της.

Οσες προσπάθειες έγιναν για να καταγραφούν τα ακίνητα στάθηκαν αδύνατες. Άλλη είναι η περιουσία της Εκκλησίας, άλλη των μοναστηριών, διαφορετική των Αυτοκέφαλων Εκκλησιών, όπως της Κρήτης κ.λπ.

Προ κρίσης μια αυθαίρετη εκτίμηση έκανε λόγο για μια περιουσία αξίας άνω των 5 τρις ευρώ, ποσό απίστευτο και σίγουρα εκτός πραγματικότητας.

Μια παλιότερη καταγραφή και με βάση στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ανέφερε ότι η συνολική έκταση της εκκλησιαστικής περιουσίας φτάνει τα 1.300.000 στρέμματα. Απ΄ αυτά 732.000 είναι βοσκότοποι, 367.000 δασικές εκτάσεις και 189.000 γεωργικές. Και περίπου 400.000 στρέμματα χαρακτηρίζονται ως «διακατεχόμενα» αφού γι΄ αυτές τις εκτάσεις δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας.

Η Εκκλησία της Ελλάδος διαθέτει παράλληλα και ολόκληρα νησιά και βραχονησίδες σε νησιωτικά συμπλέγματα, όπως π.χ στις Σποράδες και στις Κυκλάδες. Η Εκκλησία της Ελλάδος φέρεται μεταξύ άλλων να διαθέτει περίπου οκτακόσια 800 κτήρια με γραφεία, καταστήματα, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, ακόμα και μισθωμένα βενζινάδικα.

Τα ιερά φιλέτα

Τα λεγόμενα και «φιλέτα» της εκκλησιαστικής περιουσίας είναι πολλά. Μεταξύ άλλων:

Το «φιλέτο» έκτασης 83 στρεμμάτων στη Βουλιαγμένη που γειτονεύει με αυτό του Αστέρα

25.000 περίπου στρέμματα στην Πεντέλη που είχε επιχειρηθεί στο παρελθόν να αξιοποιηθεί με τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου

250 ακίνητα στην παραλιακή ζώνη (όπως τα 1.200 στρέμματα μεταξύ λίμνης Βουλιαγμένης και Βάρκιζας).

Το κτίριο επί της οδού Μητροπόλεως που παλαιότερα στέγαζε το υπουργείο Παιδείας και τώρα είναι πολυτελές ξενοδοχείο.

Το παραλιακό κέντρο «Island» στη Βάρκιζα, το εστιατόριο «Ιθάκη» στη Βουλιαγμένη, το κέντρο αναψυχής «Ακρωτήρι» στον Άγιο Κοσμά και το ξενοδοχείο «Ηλέκτρα» στο Σύνταγμα.

Σημαντική έκταση στο Κολωνάκι, στην οδό Σουηδίας όπου παλιότερα είχε γίνει προσπάθεια για την ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας.

Ακόμη, στην κατοχή της Εκκλησίας υπάρχουν και κτίρια που σήμερα λειτουργούν ως ξενοδοχεία. Για παράδειγμα ιδιοκτησίας της ΕΚΥΟ είναι το 4οροφο κτίριο που στεγάζει ξενοδοχείο στην οδό Κορνάρου 4, στο κάθετο στενάκι της Ερμού στο Κέντρο (Σύνταγμα). Άλλο ένα κτίριο το «Athens Lecabettus» στην οδό Βαλαωρίτου 6, στο Κολωνάκι ανήκει στην Αρχιεπισκοπή.

Ιδιοκτησίας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών είναι ακίνητο στον πεζόδρομο της Βουκουρεστίου. Ακόμη, το Αστυνομικό τμήμα του Συντάγματος στην οδό Μιμνέρμου 6-8 είναι σε κτίριο που ανήκει στην Εκκλησία.

Σύμφωνα με παλαιότερο ρεπορτάζ των «Νέων»:

Ανάμεσα στα άγνωστα «ιερά» ακίνητα που έχει στην ιδιοκτησία της η Εκκλησία είναι παλιές πολυκατοικίες του ’60 και του ’70, στην Κυψέλη και το Παγκράτι, που χρησιμοποιούνται ως κατοικίες.

Δίπλα στον Αστέρα η έκταση – χρυσάφι της Εκκλησίας

Στην Εκκλησία της Ελλάδος ανήκει το 5ώροφο κτίριο στην οδό Σαρρή 30, στου Ψυρρή. Εκεί λειτουργούν βιοτεχνίες, γραφεία και κατάστημα. Μερικές γειτονιές παραπάνω, στην οδό Αθηνάς 30, ανάμεσα στην Ομόνοια και το Μοναστηράκι βρίσκεται 6ώροφο κτίριο με γραφεία και μαγαζιά. Άλλη μία 6ώροφη πολυκατοικία της Εκκλησίας – αλλά με διαμερίσματα – βρίσκεται στην οδό Αχαρνών 135. Δύο πολυκατοικίες με σπίτια έχει η Εκκλησία σε δύο πυκνοκατοικημένες συνοικίες της Αθήνας. Μία του 1968 στο Παγκράτι, στην οδό Αστυδάμαντος και μία του 1960 στην Κυψέλη, στη συμβολή των οδών Κόντου και Νάξου.

Πολυκατοικία με διαμερίσματα έχει επίσης η Εκκλησία στην Ακτή Θεμιστοκλέους στον Πειραιά, ενώ διαμερίσματα που της ανήκουν βρίσκονται σε πολυκατοικίες στον Κολωνό (Κλεομήδους), το Γαλάτσι (Πανδώρας), στο Γουδή (Μεσσηνίας), τη Λ.Αλεξάνδρας. Ακόμη διαθέτει αποθήκες στρατιωτικού τύπου στη Ν.Πέραμο Αττικής.

Παραχωρήσεις

Με την από 18/9/1952 «Σύμβαση περί εξαγοράς υπό του Δημοσίου κτημάτων της Εκκλησίας προς αποκατάστασιν ακτημόνων γεωργικών κτηνοτρόφων», η Εκκλησία της Ελλάδος υποχρεώθηκε να παραχωρήσει στο Κράτος το 80% της καλλιεργούμενης ή καλλιεργίσιμης αγροτικής περιουσίας της με αντάλλαγμα να λάβει κάποια αστικά ακίνητα και 45.000.000 δραχμές νέας (τότε) εκδόσεως.

Το 1988, τα ακίνητα της Εκκλησίας φαινόταν να είναι 1.282.300 στρέμματα. Από αυτά, τα 367.000 είναι δασικές εκτάσεις, τα 745.400 βοσκότοποι και μόνο τα 169.900 γεωργική καλλιεργήσιμη γη. Δηλαδή οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις της αντιστοιχούν μόλις στο 0.48% του συνόλου της γεωργικής γης της χώρας μας.

Το1983 υπολογίστηκαν ως 4.380.000 στρέμματα οι εγκαταλελειμμένες εκτάσεις γης.