Πρόταση ενοχής για τους βασικούς κατηγορούμενους στην υπόθεση των υποβρυχίων διατύπωσε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, η εισαγγελέας της έδρας, Ελευθερία Παντελάκη. Η εισηγησή της επί της ενοχής περιλαμβάνει κατά περίπτωση τα αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της δωροδοκίας.
Η εισαγγελέας μετά από πολύμηνη διαδικασία πρότεινε να κηρυχθεί ένοχος ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Αβατάγγελος για τα αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της ενεργητικής δωροδοκίας.
Επίσης η εισαγγελέας πρότεινε να απαλλαγεί για την πράξη της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ο Ιωάννης Μπέλτσιος,διότι δεν βρέθηκαν σε δικό του λογαριασμό χρήματα, προερχόμενα από εγκληματικές δραστηριότητες, αλλά να κηρυχθεί ένοχος για την πράξη της δωροδοκίας.
Η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε επίσης ενοχή και για τους τραπεζίτες Φάνη Λυγινό και Ζαν Κλοντ Όσβαλντ για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και για άμεση συνέργεια στο ίδιο αδίκημα αντίστοιχα.
Σε ό,τι αφορά τον Μιχάλη Ματαντό η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του για το αδίκημα της νομιμοποίησης εδόδων από παράνομη δραστηριότητα και την απαλλαγή του για το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας λόγω δεδικασμένου στη Γερμανία.
Επίσης, πρότεινε την ενοχή του Αντώνη Κάντα και του Παναγιώτη Ευσταθίου, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Ωστόσο, πρότεινε να τους αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά που έχουν ζητήσει. Πρότερος βίος και παροχή στοιχείων για Κάντα και ειλικρινής μετάνοια για Ευσταθίου ενώ ενοχή πρότεινε και για τον Σπύρο Μεταξά.
Αντίθετα, η Εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού καθώς επίσης και στελεχών της SUNLIGHT για την υπόθεση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων των Υποβρυχίων, κρίνοντας ότι η εταιρία υλοποίησε τις υποχρεώσεις της προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου, ενισχύοντας την αμυντική βιομηχανία, ενώ απαλλακτική ήταν η πρόταση της και για τον Σπύρο Τραυλό ο οποίος είχε διατελέσει γραμματέας εξοπλιστικών στο Υπουργείο Αμυνας.