Ο ξηρότερος Οκτώβριος της τελευταίας δεκαετίας ήταν για την Ελλάδα ο Οκτώβριος του 2018, καθώς η χώρα μας δέχτηκε λιγότερο από το 50% των κανονικών βροχοπτώσεων για την εποχή.
Σε ορισμένες περιοχές της χώρας κατεγράφησαν ύψη υετού τόσο χαμηλά που άγγιξαν επίπεδα ρεκόρ. Ενδεικτικά στην Θεσσαλονίκη το μηνιαίο ύψος βροχής έφτασε μόλις τα 0.4 mm και στην Αθήνα τα 0.6 mm.
Για την πρωτεύουσα ήταν η χαμηλότερη τιμή της δεκαετίας: Το 2015 είχαν καταγραφεί οι μεγαλύτερες ποσότητες βροχής- 94 mm- , το 2009 ήταν 88,3 mm, το 2010 81.8 mm. Τεράστιες αποκλίσεις σημειώθηκαν και στην Βλαχέρνα Άρτας, όπου το 2018 οι σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου κατέγραψαν μόλις 18 mm βροχής ενώ το 2010, την χρονιά με την μεγαλύτερη βροχόπτωση της δεκαετίας, είχαν πέσει 319.8 mm.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κ. Λαγουβάρδος και Σ. Ντάφης, «ο Οκτώβριος ήταν ακραία ξηρός, ιδιαίτερα για την Δυτική Ελλάδα όπου καταγράφηκαν περίπου 10-20% του κανονικού ύψους υετού για τον μήνα», επισημαίνουν.
«Το Κέντρο Κλιματικών Ερευνών της Εθνικής Υπηρεσίας Ατμόσφαιρας και Ωκεανών των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ)», εξηγούν οι ερευνητές, «δημοσιεύει κάθε μήνα στατιστικά για διάφορες περιοχές του πλανήτη, όπως για παράδειγμα το ποσοστό της απόκλισης του ύψους βροχής από τις φυσιολογικές τιμές που παρατηρήθηκε στην Ευρώπη κατά τον μήνα Οκτώβριο 2018. Από τα στοιχεία τους προκύπτει ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις περιοχές που δέχθηκαν λιγότερο από το 50% του κανονικού για την περίοδο ύψος υετού..».
Σοβαρή ξηρασία παρατηρείται και στην Κεντρική Ευρώπη, η οποία ξεκίνησε την περασμένη άνοιξη, και έχει προκαλέσει χαμηλά επίπεδα ρεκόρ του ύψους των υδάτων στους ποταμούς, όπως για παράδειγμα ο Ρήνος στη Γερμανία.